Hlavní obsah

Anglii čeká souboj "rudých"

O Šlágru 29. kola Premier League bylo už dlouho jasno. Dnes na sebe narazí dva nejúspěšnější anglické týmy historie a zároveň nesmiřitelní rivalové - Liverpool a Manchester United. Oplatí Reds na Anfield Road rudým ďáblům podzimní porážku?

Článek

Souboj dvou gigantů anglického i světového fotbalu se může řadit pod označení "nej", co může dnešní fotbal nabídnout. Nic na tomto faktu nemění ani to, že oba týmy dělí v tabulce propastných šestnáct bodů a tentokrát proti sobě, jak už to je z posledních let časté, nenarazí v přímém souboji o titul. Nicméně utkání mezi Liverpoolem a Manchesterem je v Anglii šlágrem ligy skutečně za každých okolností.

Dalším důvodem, proč sledovat toto prestižní utkání, je skutečnost, že vítězstvím by se Manchester opět o krok přiblížil k mistrovskému titulu, vedl by s náskokem dvanácti bodů a druhá Chelsea by musela v následujících kolech odvracet několik matchballů, a to i přesto, že by měla odehráno o dva zápasy méně. Zvláště když Manchester v posledních letech s Liverpoolem neprohrává.

Je tu však jedno "ale"... Přestože má Manchester na půdě soupeřů skvělou bilanci, Liverpoolu hraje do karet neporazitelnost na Anfield Road. Svěřenci Rafaela Benitéze na domácí půdě v lize neokusili porážku už dlouhých třicet utkání a v posledních devíti zápasech neinkasovali ani gól. V případě, že by Liverpool svou skvělou bilanci na domácí půdě prodloužil i proti rudým ďáblům, karty v souboji o titul by se mohly opět zamíchat, Chelsea by měla teoretickou šanci stáhnout náskok na tři body a v závěru v rukávu možná rozhodující eso: v klíčovém souboji proti Manchesteru by měli Mourinhovi svěřenci za sebou vyprodaný Stamford Bridge, kde londýnský klub klopýtá zřídkakdy.

Bude zajímavé sledovat konfrontaci nejlepší obrany a nejlepšího útoku v Premier League, neporazitelného týmu na domácí půdě a nejlepšího týmu na hřištích soupeřů. To je vše dělá z tohoto duelu nevšední fotbalový svátek. V posledním vzájemném měření sil na Old Trafford byl v říjnu minulého roku jasně lepší domácí tým pod vedením Sira Alexe Fergusona. Liverpool tehdy prohrál 2:0. Na Anfield Road se tak schyluje k pomstě, je ale třeba připomenout, že Liverpool za doby působení Rafaela Beníteze získal proti Manchesteru jediný bod v pěti zápasech, a co víc, vstřelil jen jednu branku! "Myslím si, že něco dlužíme našim fanouškům, po tom, co se stalo na Old Trafford. Bylo to velké zklamání a teď rozhodně chceme na Anfield Road uhrát lepší výsledek," řekl nizozemsklý útočník Dirk Kuyt.

Lepší aktuální formu z posledních utkání má o chloupek Manchester. 21. ledna brankou v samotném závěru nestačil na Arsenal, ale následující čtyři utkání s Watfordem, Tottenhamem, Charltonem a Fulhamem dokázal vyhrát. V posledním z nich ale rudí ďáblové i přes tři body herně nepřesvědčili a byla na jejich hře znát únava z dlouhé a náročné sezóny.

Ani "Reds" stejně jako Manchester výsledková krize netrápí, z pěti utkání tři vyhráli, jedno prohráli a překvapivě v městském derby se s Evertonem rozloučili smírně. Z těchto pěti utkání dokázal Liverpool například udolat Chelsea 2:0 a naposledy rozdrtit Sheffield 4:0.

Liverpool nemůže počítat se zraněným duem Harry Kewell a Luis Garcia. Jinak je jeho kádr kompletní. Posunula se totiž Absence útočníka Crouche, který odložil operaci zlomeného nosu a do utkání je připraven zasáhnout. Po odpočinku se také vrací do týmu Jose Reina, Craig Bellamy, Daniel Agger, Momo Sissoko, Dirk Kuyt a Xabi Alonso. Není ale jisté, zda Liverpool nastoupí v co nejlepším složení, uprostřed týdne tým čeká veledůležitá odveta Ligy Mistrů proti Barceloně a s ohledem na to, že Liverpool je vyřazen z boje o titul a alespoň předkolo Ligy Mistrů má pro příští sezonu téměř jisté, je možné, že na Anfield Road nastoupí španělský kouč v improvizovaném složení. Mimochodem, jestli se na hřiště dostane Steve Finnan, bude to jeho čtyřstý start v lize...

Nominace Liverpoolu: Reina, Finnan, Agger, Carragher, Riise, Gerrard, Alonso, Sissoko, Pennant, Kuyt, Bellamy, Crouch, Gonzalez, Fowler, Hyypia, Dudek, Arbeloa, Zenden, Mascherano.

To Manchester se bude muset obejít bez Fletchera, jenž má pochroumaný kotník, a norského útočníka Ole Gunnara Solskjaera, ten si opět přivodil zranění kolene a zpátky se vrátí podle posledních prognóz nejdříve za čtyři týdny. V posledním ligovém utkání v dresu Manchesteru se představí Henrik Larsson, který se v polovině března vrací z hostování zpátky do Švédska hrát tamní ligu. Uvidíme, zda mu sir Alex Ferguson na rozloučenou přenechá místo v základní sestavě na úkor Francouze Louise Sahy. Jubilejní 700. zápas v dresu rudých ďáblů čeká na matadora Ryana Giggse.

Nominace Manchesteru: Van der Sar, Kuszczak, Neville, O'Shea, Brown, Ferdinand, Vidic, Silvestre, Heinze, Ronaldo, Park, Scholes, Carrick, Giggs, Richardson, Rooney, Larsson, Saha.

Hráči, které sledovat:

Henrik Larsson: Na straně Manchesteru je tím vyvoleným Henrik Larsson. Švédský útočník byl v klubu na výpomoc, představil se v skvělém světle a utkání s Liverpoolem bude s jedním z posledních v rudém dresu Manchesteru, za deset dní se totiž vrací zpět do Helsingborgu. Na jeho působení na Old Trafford se však nezapomene – skvělé výkony, důležité branky a skvělá sehranost s Rooneyem si zaslouží obdiv.

Craig Bellamy: Po incidentech, které přímo volaly po jeho vyhození z klubu, velšský fotbalista pookřál. V poslední době předvádí skvělé výkony a pomalu přesvědčuje Rafaela Beníteze, aby změnil názor a dal mu ještě jednu šanci.

Utkání mezi Liverpoolem a Manchesterem začíná ve 13:45 a v přímem přenosu jej vysílá česká stanice Galaxie Sport.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.65

Tip eurofotbal.cz: 0

Reklama