Hlavní obsah

Družstvo skokanů skončilo sedmé. Suverénně vyhráli Rakušané

WHISTLER

Skokanskou soutěž družstev vyhráli na olympijských hrách Rakušané. Ze stříbra se radují Němci, bronz patří Norům. Český tým ve složení Hájek, Koudelka, Hlava, Janda skončil na sedmé pozici.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český skokan na lyžích Antonín Hájek během olympijského závodu

Článek

Z českého kvarteta zahajoval Hájek, aby využil jako kvalitní letec vyšší nájezdové okno a vytvořil svým kolegům náskok, ale tento záměr úplně nevyšel a bylo z toho 129 metrů. "Skok nebyl uvolněný," komentoval svůj výkon Hájek. V druhém pokusu se zlepšil na 135 metrů a třetím nejdelším skokem série smazal ztrátu českého týmu ze sedmé pozice po prvním kole a posunul české kvarteto na šestou pozici.

Koudelka v prvním kole zapsal 131 metrů a jeho solidní výkon znamenal druhý nejdelší skok série. "Zkušební kolo mi nevyšlo, tak jsem byl nervóznější, ale dobře to dopadlo, byl do dobrý skok," prohlásil Koudelka. Ve finálovém kole zabojoval a v dobrých povětrnostních podmínkách předvedl 135,5, což znamenalo posun na páté místo a návrat do teoretického boje o bronzovou medaili.

Hlava, papírově nejslabší článek českého kvarteta, předvedl napoprvé 125 metrů, což znamenalo průběžný pokles. "Ten skok se mi moc nepovedl. Ale budu bojovat," sliboval po prvním kole. Zlepšil se ale jen o jeden metr a bylo jasné, že český tým cenný kov nezíská.

V prvním kole se skok příliš nepovedl ani poslednímu českému skokanovi Jakubu Jandovi (128 m) a někdejší vítěz Světového poháru nezazářil ani v druhém skoku, kdy 129 metrů znamenalo konečnou sedmou pozici.

Rakušané vedli od prvního skoku a už nikoho před sebe nepustili a v prvním kole měli dokonce pokaždé nejlepší skok. V druhém se nepovedl doskok při dlouhém pokusu Koflerovi a zejména Schlierenzauerovi, který si hrábl rukou o sníh po rekordním letu 146,5 metru, přesto Rakušané bez potíží obhájili olympijské vítězství. Tím si spravili chuť, neboť v soutěži jednotlivců získal "jen" dva bronzy Schlierenzauer.

Čeští skokané chtěli stmelit tým a do závodu nastoupili s odbarvenými vlasy, jen Hlava sáhl pouze k melíru. "Už jsme byl párkrát na blond a hrozně dlouho mi trvalo, než to odrostlo, takže jsem řekl, že maximálně melír," komentoval to Hlava.

ZOH - skoky na lyžích družstev:
1. Rakousko (Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer) 1107,9 b., 2. Německo (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann) 1035,8, 3. Norsko (Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen) 1030,3, 4. Finsko (Hautamäki, Happonen, Keituri, Olli) 1014,6, 5. Japonsko (Ito, Takeuči, Točimoto, Kasai) 1007,7, 6. Polsko (Hula, Rutkowski, Stoch, Malysz) 996,7, 7. Česká republika (Hájek, Koudelka, Hlava, Janda) 981,8, 8. Slovinsko (Pikl, Meznar, Prevc, Kranjec) 958,8.

Reklama