Hlavní obsah

Česko - Finsko 4:1Blesková trefa české hokejisty nesrazila. Obrat s Finy režíroval Voráček

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Barkov 0 : 1
15. Vondrka 1 : 1
27. Zaťovič 2 : 1
52. Sobotka 3 : 1
56. Erat 4 : 1
Záznam online reportáže

Znojmo
Aktualizováno

Čeští hokejisté slaví premiérové vítězství nad Finskem v této sezóně. V rámci seriálu Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge porazili po dobrém výkonu severského protivníka 4:1. Výběr Suomi vedl ve Znojmě už po necelé minutě po trefě Barkova, svěřenci Vladimíra Růžičky ale v dalším průběhu utkání stav otočili. Góly národního mužstva vstřelili Michal Vondrka, Martin Zaťovič, Vladimír Sobotka a Martin Erat, tři asistence si připsal Jakub Voráček. Odveta se hraje v pátek od 18 hodin v Brně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček (vlevo) během přípravného utkání s Finskem ve Znojmě.

Článek
Fotogalerie

Podle očekávání se v sestavě národního týmu objevily další zámořské posily. Letec z Philadelphie Jakub Voráček nastoupil na pravém křídle elitní formace s centrem Vladimírem Sobotkou a Martinem Eratem. Útočník San Jose Tomáš Hertl se představil ve druhé lajně spolu s Janem Kovářem a Michalem Vondrkou. Do hry zasáhl i obránce Colorada Jan Hejda a poprvé po vyřazení Novosibirsku z play off KHL si v soutěžním utkání zachytal Alexander Salák.

Zaplněná hala ve Znojmě se těšila na úvodní tlak domácího výběru, místo toho však přišel pořádný šok. Ruutu tvrdě vypálil, Salák sice puk vyrazil, dojíždějící Barkov ovšem neměl s dorážkou do odkryté klece žádné problémy. Časomíra ukrojila pouhých 35 sekund!

Český tým se rozjížděl pomaleji, naopak Suomi výtečně bruslili a byli dál hodně nebezpeční. V další šanci se ocitl Hartikainen, jehož bekhendový pokud musel likvidovat Salák. Růžičkovi svěřenci poprvé zahrozili až v 6. minutě. Radil našel Koukala, který usměrnil kotouč z první kousek vedle tyče.

Seveřané neustále zaměstnávali českou obranu, doplatili však na zbytečné fauly. Za hru vysokou holí byli v krátkém sledu vyloučeni Osala s Jaakolou. Češi dvojnásobnou početní výhodu nevyužili, při hře pět na čtyři ale už udeřili. Nejprve Hertl krásnou zadovkou zvedl diváky ze sedadel, následně Erat orazítkoval tyč a poté už čeští fanoušci jásali. Voráčkovu přízemní střelu přizvedl Lepistö a puk ještě s pomocí jemné teče Michala Vondrky zapadl pod břevno Engrenovy brány.

Zaťovič dokonal obrat

Prostřední dvacetiminutovka začala příležitostí Pihlströma, který se zjevil sám před Salákem, zamířil ale vedle. Na druhé straně kontroval dobrou ranou Sobotka.

Český celek zlepšil po přestávce pohyb, napadal a zaslouženě se dočkal obratu ve skóre. Ve 27. minutě ustál Voráček souboj, udržel puk na holi a vrátil ho před bránu, kde se Zaťovič výtečně zorientoval - 2:1. Radost českých fanoušků mohla být ještě větší. Sobotka si nádherně vyjel před branku, Engren ale puk za svá záda i s kusem štěstí nepustil.

V závěru periody pak podržel Čechy Salák, jenž lapačkou zneškodnil dobře mířenou střelu Ohtamy.

Sobotka s Eratem pojistili výhru

Ve třetím dějství pokračovali Češi v aktivní hře. Tlak druhé řady ukončil Jordán, jeho pokus ale Engren kryl.

Diváky pak dostala do varu situace ze 48. minuty. Ruutu tvrdě ale čistě sestřelil k ledu Novotného. Roli mstitele se ujal Smoleňák, který si s finským forvardem toužil vyřídit účty a v bitce měl navrch.

Kapitán české reprezentace si vysloužil aplaus publika, rozhodčí však pro jeho výpad neměli pochopení. Smoleňákovi udělili sudí trest na pět minut a do konce utkání, a protože Ruutu obdržel jen dvě minuty, naskytla se Finům šance na vyrovnání. Finům však přesilovka paradoxně uškodila. Kupu práce měl Engren po střele Voráčka, která málem proklouzla do sítě. V 52. minutě ujeli do přečíslení Erat se Sobotkou a druhý jmenovaný zvýšil na 3:1. Definitivní pojistku přidal v 56. minutě Erat, který v přesilovce dorazil kotouč za Engrena.

Češi mohli potěšit fanoušky v závěru ještě pátým zásahem, Radil ale v samostatném úniku na Engrena nevyzrál.

Čeští hokejisté tak vylepšili nepříznivou bilanci s Finskem. V posledních osmi zápasech dokázali tohoto soupeře porazit teprve podruhé.

Utkání Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge ve Znojmě:
Česko - Finsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Vondrka (Voráček), 27. Zaťovič (Voráček), 52. Sobotka (Erat), 56. Erat (Voráček, Hertl) - 1. Barkov (T. Ruutu, Aaltonen). Rozhodčí: Kulakov, Sergejev (oba Rus.) - Lhotský, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:9, navíc Smoleňák 5 min. a do konce utkání - Osala 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4800.
Česko: Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Jordán, Krejčík, Jank, Pláněk, Kempný - Voráček, Sobotka, Erat - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Novotný, Smoleňák - Radil, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Engren - Hietanen, Lepistö, Ristolainen, Jaakola, Lindell, Ohtamaa, Jokipakka, Mäntylä - Aaltonen, Kontiola, T. Ruutu - Louhivaara, Barkov, J. Jokinen - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Pesonen, Hytönen, Osala - Huhtala. Trenér: Kari Jalonen.
Porazí čeští hokejisté tým Finska i v páteční odvetě v Brně?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 7128 čtenářů.

Reklama

Související témata: