Hlavní obsah

Sev. Irsko - Řecko 3:1Severní Irové slaví historický postup, na EURO pojedou i Portugalci. Mistři světa padli v Irsku

Belfast

Další dva týmy si ve čtvrtek večer zajistily účast na evropském šampionátu 2016. Na ME si poprvé v historii zahrají fotbalisté Severního Irska, kteří zpečetili postup domácí výhrou 3:1 nad Řeckem. Ve Francii se příští rok představí i Portugalci. Naopak jistotu startu na šampionátu ještě nemají mistři světa z Německa. Svěřenci trenéra Joachima Löwa prohráli v Irsku 0:1, nadále však vévodí skupině D.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Severní Irové slaví postup na ME. Nad hlavami hráčů je trenér Michael O'Neill.

Článek
Fotogalerie

Severní Irové se zatím pouze třikrát zúčastnili mistrovství světa, ovšem naposledy to bylo v roce 1986. Příští rok ve Francii se tedy na velkém turnaji zahrají po 30 letech.

Účast na šampionátu tak má kromě pořádající Francie šest týmů včetně České republiky. Spolu s ní si už v září zajistily postup Island, Anglie a Rakousko.

Svůj postup Severní Irové potvrdili v Belfastu výhrou 3:1 nad posledním Řeckem. Po úvodní brance Stevena Davise se domácí dvakrát trefili z rohů. Nejprve zásluhou Magennise a poté po dalším zásahu Davise. Žádný tým v kvalifikaci více branek ze standardních situací nezaznamenal.

Ve skupině F je druhé Rumunsko, které remizovalo ve čtvrtém kvalifikačním zápase v řadě. Tentokrát s Finskem 1:1, i když až zásluhou branky Hobana z nastaveného času. Rumunům k postupu stačí v neděli vyhrát na Faerských ostrovech. Doufat v překvapení bude Maďarsko, které má o bod míň a ve čtvrtek otočilo utkání právě s Faery. Na závěr skupiny se představí v Řecku.

Portugalci slaví, Dánové musejí čekat

Postup slaví také Portugalsko, které díky brance Moutinha udolalo druhé Dánsko 1:0 a vyhrálo skupinu I. Seveřané již odehráli v kvalifikaci všechny zápasy a musejí čekat, zda je nepřeskočí třetí Albánie, jež prohrála 0:2 se Srbskem.

Duel na stadiónu Elbasan byl velmi ostře sledovaný. První vzájemný zápas mezi oběma týmy, jenž se uskutečnil před rokem v Bělehradě, se nedohrál poté, co na hřiště přiletěl dron s vlajkou Velké Albánie - části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celého Kosova, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii. Když jeden ze srbských hráčů zástavu sundal, vyvolalo to potyčku i mezi fanoušky. Rozhodčí poslal obě mužstva do kabin a nakonec duel ve 41. minutě ukončil. Utkání bylo po protestu kontumováno ve prospěch Albánie.

Čtvrteční souboj v Albánii už proběhl bez větších rozmíšek a incidentů, po skončení utkání však měli podstatně lepší náladu Srbové. O své výhře rozhodli v samém závěru. V první minutě nastaveného času se prosadil křížnou střelou Kolarov a tříbodový zisk pojistil hostům v 94. minutě z brejku Ljajič. I přes výhru budou Srbové příští rok na šampionátu chybět, to Albánci mají stále vše ve vlastních rukách. Pokud v neděli zvítězí na půdě poslední Arménie, mohou se s jistotou chystat do Francie.

Irové zůstávají ve hře o přímý postup

Postup mohlo zpečetit také Německo, kterému stačila remíza v Dublinu. Jenže Irové ve skvělé atmosféře dokázali favorita porazit 1:0. Mistři světa byli celý zápas jednoznačně lepší, míč drželi 67 procent času, skórovat ale nedokázali. V prvním poločase sice dostal Özil míč do sítě, branka ale pro ofsajd neplatila, a po změně stran zahodili hosté hned řadu šancí.

Jediným střelcem utkání se tak stal střídající Shane Long, který v 70. minutě rozvlnil síť po dlouhém výkopu brankáře Randolpha.

Irové díky překvapivému vítězství zůstávají ve hře o přímý postup. Pomohla jim i remíza Polska ve Skotsku, kterou ovšem musel zachraňovat Robert Lewandowski v páté minutě nastavení. Lewandowski vyrovnal na 2:2 a i s prvním gólem v zápase v probíhající sezóně zaznamenal již 21 branek ve 13 zápasech. Skoty zároveň vyrovnávací trefou připravil o jakoukoliv šanci na postup.

Tabulku vedou Němci o bod před dvojicí Polsko, Irsko. Mistři světa v neděli hostí Gruzii, Poláci přivítají v přímém souboji o postup ve Varšavě právě Irsko.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina D:
Tbilisi: Gruzie - Gibraltar 4:0 (3:0)
Branky: 30. a 45. Vacadze, 35. Okriašvili z pen., 87. Kazaišvili.
Glasgow: Skotsko - Polsko 2:2 (1:1)
Branky: 45. Ritchie, 62. S. Fletcher - 3. a 90.+5 Lewandowski.
Dublin: Irsko - Německo 1:0 (0:0)
Branka: 70. Long.
Skupina F:
Belfast: Severní Irsko - Řecko 3:1 (1:0)
Branka: 35. a 59. Davis, 49. Magennis - 87. Aravidis.
Bukurešť: Rumunsko - Finsko 1:1 (0:0)
Branky: 90.+1 Hoban - 67. Pohjanpalo.
Budapešť: Maďarsko - Faerské ostrovy 2:1 (0:1)
Branky: 63. a 72. Böde - 11. Jakobsen. ČK: 90.+4 Gregersen (Faer. ostrovy).
Skupina I:
Braga: Portugalsko - Dánsko 1:0 (0:0)
Branka: 66. Moutinho.
Elbasan: Albánie - Srbsko 0:2 (0:0)
Branky: 90.+1 Kolarov, 90.+4 Ljajič.
Poznámka: Srbsku UEFA odebrala tři body za výtržnosti při zápase s Albánií.

Reklama