Hlavní obsah

Sáhněte si na pohár. Republikou projede trofej pro mistry do 21 let, z níž se nedá pít

Praha

Trophy Tour je jasnou předzvěstí, že fotbalové mistrovství Evropy do 21 let pořádané Českou republikou se rychle blíží. Sobotní derby Sparta - Slavia bude první zastávkou trofeje pro mladé šampióny, která pak procestuje všechna hostitelská města šampionátu Prahu, Olomouc, Uherské Hradiště a zavítá i do Plzně či Otrokovic. Samotný turnaj začne 17. června a finále je na programu 30. června.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Mistr Evropy do 21 let z roku 2002 Michal Pospíšil a šéf organizačního výboru šampionátu Petr Fousek pózují s pohárem pro fotbalové mistry Evropy do 21 let. Trofej postupně procestuje všechna hostitelská města červnového šampionátu Prahu, Olomouc, Uherské Hradiště a zavítá i do Plzně či Otrokovic.

Článek
Fotogalerie

Pohár je to pěkný, jednu praktickou vadu ale má. Pít se z něj nedá, protože do něj nelze nic nalít.

„To je škoda, když jsme ho získali, určitě bychom ho rádi něčím naplnili... Před oslavami jsme ho pak raději odevzdali vedení. Žádné házení jako se Stanley Cupem se nekonalo," vzpomíná s úsměvem útočník Michal Pospíšil, jak česká jedenadvacítka v roce 2002 získala senzační titul.

Tvar má sice stejný, od té doby se však trofej zvětšila. „Souvisí to s tím, že i prestiž šampionátu pro budoucí hvězdy roste. Největší mistři přes trofeje jsou v Itálii, tam také UEFA drtivou většinu pohárů pro své soutěže nechává vyrábět," říká Petr Fousek, šéf organizačního výboru šampionátu.

Soutěžit se bude o vstupenky

Pospíšil je jednou z tváří Trophy Tour, fanoušci se mohou těšit také na Antonína Panenku, Lukáše Zelenku, Zdeňka Grygeru, Pavla Horvátha, Radoslava Kováče či Tomáše Ujfalušiho. Součástí programu budou také soutěže, vyhrát bude možné i vstupenky na zápasy českého týmu.

Trofej je samozřejmě třeba také dobře střežit. „Hodnota poháru se pohybuje v desítkách tisíc švýcarských franků. Je pojištěný na hodně, ale částku říci nemohu," usmívá se Fousek.

Program Trophy Tour:
11. dubna 18:30 utkání Sparta - Slavia (stadion Letná),
14. dubna 17:30 Praha - OC Chodov (autogramiáda Lukáš Zelenka a Michal Pospíšil),
15. dubna 16:00 Uherské Hradiště - Masarykovo náměstí (autogramiáda Zdeněk Grygera),
17. dubna 16:30 Plzeň - Olympia (autogramiáda Pavel Horváth),
18. dubna 16:15 utkání Slavia - Jihlava (stadion Eden),
22. dubna 17:30 Praha - OC Letňany (autogramiáda Radoslav Kováč a Antonín Panenka),
25. dubna 16:15 utkání Slovácko - Liberec,
26. dubna 14:00 Olomouc - Galerie Šantovka (autogramiáda Tomáš Ujfaluši),
27. dubna (čas bude upřesněn) Otrokovice.

Reklama