Hlavní obsah

Chceme Plzeň v lize, skandovali sparťani. A Viktoria jim pět let poté ukradla titul

PRAHA

Sami si vypiplali konkurenta, který jim ukradl titul. O to hůře se sparťanům sledují mistrovské oslavy fotbalové Plzně. Nejde přitom jen o početnou kolonii exsparťanů, kvůli níž se v posledních letech Viktorii občas říká „sparťanské béčko“. Letenští se musejí vrátit až do roku 2006, kdy ostudnou blamáží v posledním kole zachránili Plzeň v nejvyšší soutěži. A po pěti letech je semlely fotbalové „boží mlýny“...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Horváth s trofejí pro mistra ligy. Plzeňský titul má sparťanské základy...

Článek

Čtyřicet pět let fotbalisté Plzně na Spartě nevyhráli. Až 13. května 2006, když výhru nutně potřebovali k záchraně a domácím už o nic nešlo. Navíc pod vedením Františka Straky, který byl z Letné v zimě 2004 vypoklonkován, ale v srdcích řady sparťanských fanoušků i hráčů zůstal jako hrdina dál.

„Chceme Plzeň v I. lize!“ oznamoval transparent i skandování fanoušků Sparty. A domácí fotbalisté pro to dělali, co mohli... V lize už byli bez šance, čekalo je klíčové semifinále poháru s Brnem. V 5. minutě dal Fillo na 0:1, po dvou penaltách, jež proměnil Kousal, vedla Plzeň už o tři góly. Šokující blamáž pak skončila výsledkem 1:3 a zatímco milovaný Franz slavil před sparťanským kotlem záchranu svého týmu, fotbalová veřejnost byla v šoku.

Šaškárna za milión

„Těžko můžu říct do novin, co si myslí celý národ, ale co nemohu nijak doložit. Každopádně to byl podivný výsledek,“ reagoval s důrazem na slovo podivný Karel Večeřa, kouč Jihlavy, která nakonec místo Plzně sestoupila. „Ukopali jsme si to sami. Vyprošoval bych si jakékoli snižování našeho výkonu. Zkrátka jsme se chytli posledního stébélka a vyšlo to,“ zuřil Straka.

Bouřlivák František Straka Plzeň v lize udržel, smouvu však po sezóně neprodloužil.foto: Právo/Michaela Říhová

Vedení Sparty každopádně udělilo týmu za nezodpovědný výkon pokutu jeden milión korun.

Směrem k současnosti měl tehdejší duel některé zajímavé postavy. Jak už bylo řečeno, skóre otevřel Martin Fillo, který se nedávno do Plzně vrátil, aby s ní historický první titul oslavil. Nikdo další už v kádru Viktorie nezůstal. Jedním z tahounů mistra však je záložník Daniel Kolář, který tehdy pohotovou dorážkou zaznamenal jediný gól Sparty... V základní sestavě pak nechyběli Jaromír Blažek, Tomáš Řepka a Martin Hašek - pro současného prvního trenéra týmu to byl dokonce rozlučkový zápas v rudém dresu, kariéru pak odešel ukončit do Příbrami.

„Cítím se strašně. Jestli to bylo moje rozloučení, tak jsem si ho představoval hodně jinak! Tohle je zlý sen,“ líčil Hašek. „Jsem zdrcen. Půl roku se snažíme budovat jednotu týmu a za šedesát minut vše zbouráme. Těžko se mi bude lidem vysvětlovat, že výsledek byl poctivý,“ nechápal kouč Pražanů Stanislav Griga.

Daniel Kolář (vlevo) ještě v dresu Sparty proti svému současnému spoluhráči Davidovi Limberskému.foto: čtk

Kde by dnes Plzeň byla, kdyby tehdy sestoupila...?

Čas šel dál, na skandál se pomalu zapomnělo. Vynořil se až nyní spolu s otázkou, kde by dnes byla Plzeň, kdyby před pěti lety sestoupila... Jak rychle by se dokázala do nejvyšší soutěže vrátit, jak silné mužstvo by teď v Gambrinus lize měla, ba dokonce jestli by ji vůbec hrála...?

To nikdo neví, odpovědi na hypotetické otázky nejsou k mání. Sparta však tenkrát nepokrytě Plzeň podržela a vyšla Viktorce ochotně vstříc i v létě 2008, kdy do Štruncových sadů marnotratně odložila šestici Horváth, Kolář, Petržela, Poštulka, Limberský a Rezek. A vida - další hrubá chyba, která se po třech letech vrátila Spartě jako bumerang.

„Základ týmu byl položen před třemi lety, kdy ze Sparty přišlo šest hráčů, kteří tam moc nehráli,“ připomněl kouč Pavel Vrba dávno před tím, než s Viktorkou triumfálně proťal mistrovskou pásku. „Na bývalé hráče Sparty se nabalili další. Navíc máme na rozdíl od jiných klubů dobrou ekonomiku, finančně nám to funguje. Zdravý klub a silný kádr, to rozhoduje,“ pochvaluje si Vrba.

Takže sparťani, chtěli jste Plzeň v lize. A teď to máte...

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články