Hlavní obsah

Odchod Jágra a spol.? NHL má nový návrh, odbory doporučují, aby hráči v Evropě nenastupovali

New York/Praha

Zatím nejnadějnější posun přinesla úterní jednání vedení NHL s Hráčskou asociací ohledně podepsání nové Kolektivní smlouvy. Komisionář ligy Gary Bettman předložil protistraně návrh, který počítá s rovnoměrným dělením výnosů soutěže. A reakce NHLPA na sebe nenechala dlouho čekat. Všem hráčům s platnou smlouvou doporučila, aby do úterý 23. října, kdy se k návrhu vyjádří, jinde nenastupovali k žádným zápasům.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Jaromír Jágr zatím hraje v kladenském dresu.

Článek

Doporučení NHLPA je podle informací redakcí Práva a Sport.cz adresováno zejména těm hráčům, kteří ještě nenastoupili k žádným zápasům.

"V současné chvíli bereme na vědomí doporučení NHLPA hráčům, aby nehráli do 23. října. Situace v zámoří je však každým dnem velice nevyzpytatelná. Budeme tak nyní čekat na jakékoliv informace, jak se NHLPA postaví k návrhu vedení NHL," prohlásil například sportovní manažer Českých Budějovic Petr Sailer.

Jihočeši přitom měli už dnes zařadit pro zápas European Trophy zámořské posily Milana Michálka s Martinem Hanzalem, už dva zápasy v extralize za Mountfield odehrál obránce Andrew Ference. "Uvidíme, zda se věci nevyvinou do pátku zase jiným směrem a všichni by nakonec na Slavii (k zápasu Tipsport extraligy - pozn. aut.) třeba mohli nastoupit. Pokud bude výluka pokračovat, všichni tři za náš klub v Tipsport extralize mohou hrát," uvažuje Sailer.

Redakce Sport.cz zjišťuje reakce ostatních extraligových klubů na doporučení NHLPA. Jisté zatím je, že pokud se doporučení nezmění na direktivu, většina klubů své zámořské posily do zápasů nasadí, nebo nechá rozhodnutí na samotných hráčích.

Začít by se mělo 2. listopadu

Sezóna by podle nového návrhu měla začít 2. listopadu a odehrána by měla být v plném rozsahu 82 zápasů základní části. Přiblížil se tak konec Jágra a spol. v Evropě?

Bettman společně se svým zástupce Billem Dalym označili návrh, který počítá s rovným dělením výnosů soutěže, za dlouhodobý. Šéf Hráčské asociace Donald Fehr dodal, že podle nabídky by nová Kolektivní smlouva měla platit nejméně šest let. Průlomem je i fakt, že NHL nebude požadovat snížení aktuálních mezd hráčů.

„Věříme, že se jedná o férovou dlouhodobou nabídku a doufáme, že vyvolá pozitivní reakce, aby se už druhého listopadu mohlo začít hrát," prohlásil Bettman, který sdělil, že před ostrým startem soutěže by kluby měly týden čas na předsezónní kemp.

Čeká se na odpověď Hráčské asociace

„Máme tedy zhruba devět nebo deset dnů na to, abychom smlouvu prostudovali a podepsali. Tím bychom se posunuli kupředu," řekl Bettman. Že se Hráčská asociace bude novým návrhem pečlivě zaobírat, potvrdil vzápětí i její šéf Donald Fehr. „Naším přáním je, aby po pečlivém prostudování převládl pocit hráčů, že tohle je návrh, na jehož základě můžeme vyjednávat a dosáhnout dohody."

Výluka byla v NHL ohlášena 16. září, kdy vypršela předchozí Kolektivní smlouva. Start sezóny byl původně naplánován na 24. října. Pokud by se obě strany dohodly na nové dohodě a soutěž opravdu začala 2. listopadu, znamenalo by to, že k dohnání časové ztráty by každý tým musel jednou za pět týdnů sehrát zápas navíc. Vítěz Stanley Cupu by tak měl být znám na konci června.

Podle Dalyho prozatímní ztráta NHL a Hráčské asociace činí 250 miliónů dolarů.

O koho by kluby mohly přijít?
Pardubice
Jakub Kindl, David Krejčí Aleš Hemský
Kometa Brno
nikdo
Škoda Plzeň
Tuukka Rask
Liberec
Ondřej Pavelec, Ladislav Šmíd
Sparta Praha
Michal Neuvirth
České Budějovice
Andrew Ference, Milan Michálek, Martin Hanzal, Václav Prospal
Vítkovice
Roman Polák
Zlín
nikdo
Kladno
Tomáš Kaberle, Marek Židlický, Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý
Třinec
Rostislav Klesla
Karlovy Vary
Andrew MacDonald
Slavia Praha
Roman Červenka, Vladimír Sobotka
Litvínov
nikdo
Chomutov
Milan Jurčina, Michael Frolík
Lev Praha (KHL)
Zdeno Chára, Jakub Voráček
Znojmo (liga EBEL)
Bryan Bickell

Reklama