Hlavní obsah

Podmínky byly hrozně těžké, řekla rychlobruslařka Sáblíková po chumelenici v Zakopaném

Zakopané/Praha
Aktualizováno

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na nekrytém oválu v Zakopaném titul akademické mistryně světa na 1500 m časem 2:03,20 minuty. Po úterním závodě na tři kilometry má už druhé zlato a ve čtvrtek je na programu její nejoblíbenější trať na pět kilometrů.

Foto: Alexej Filippov, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala první akademickou mistryní světa.

Článek

„Podmínky byly hrozně těžké. Pořád padal sníh, taková divná krupice. Místy zůstával i na dráze. Pro mě to je paradoxně velké zpestření, protože v halách je závodění jednotvárné. Venku za těžkých klimatických podmínek si hlídám nejen soupeřky, ale bojuju i s počasím. Když mi sníh létá do obličeje, není to nic příjemného. Jestli bude takhle i ve čtvrtek na pětku, tak si neumím představit, jak bude závod vypadat,“ řekla Sáblíková pro Sport.cz.

Těší se na zasněženou pětku

„Teploměr se drží stupeň až dva nad nulou. Sníh je těžký a špatně se odklízí. Na dráze jsou ho místy až dva centimetry. Některé závodnice s tím mají veliké problémy,“ dodal trenér Novák. Sáblíková má výhodu, že těžké podmínky zná z domova, když závodí na přírodním ledě ve Žďáru nad Sázavou.

K devíti titulům mistryně světa přidala další dva akademické, a pokud nenastanou větší problémy, měla by ve čtvrtek získat třetí.

„Trochu mě pobolívá v krku, ale není to nic vážného. Na pětikilometrové dobrodružství jsem docela zvědavá,“ pravila. Po závodě se vrací domů. „Už se těším na Vánoce. Hned po svátcích začne příprava na evropský šampionát ve víceboji, který se jede v první polovině ledna v Heerenveenu,“ dodala Sáblíková.

Hasselberger skončil třetí

Z medaile se radoval i Zdeněk Hasselberger, který si dojel na pětikilometrové trati pro bronz. Hned pod stupni vítězů skončil Pavel Kulma. "Oba jeli výborně. Konečně prodali, co v nich je a bez šancí nejsou ani na deset kilometrů," liboval si trenér Petr Novák.

Již tři zlaté medaile na premiérovém akademickém MS získal domácí Jan Szymaňski, který vyhrál závody na 1000, 1500 i 5000 metrů.

Reklama