Hlavní obsah

Maďarsko přitvrzuje, Kašpárek už nesmí opustit město

Szeged/Praha

Když pandemie koronaviru přerušila i maďarskou házenkářskou ligu, tak 23letý český reprezentant Stanislav Kašpárek doufal, že to bude maximálně na tři týdny. Jenže postupně bezpečnostní opatření v zemi přitvrzují a ostrá spojka Szegedu nemůže ani odjet domů.

Foto: Profimedia.cz

Český házenkář Stanislav Kašpárek na evropském šampionátu.

Článek

„Zakázali nám vycestovat z města, musel jsem podepsat dokument, že pod hrozbou vězení neopustím Szeged. Chtějí nás mít pod kontrolou," říká Kašpárek, jenž od manažera klubu hned slyšel, že kdyby se teď vydal do Česka, už by ho Maďaři nepustili zpátky. „A protože soutěže jsou zatím jen pozastavené, nezbývá mi než tu vydržet," uvažuje.

Koronavirus se objevil už ve všech oblastech Maďarska. „Infekce hrozí úplně všude, úřady se chystají důsledněji sledovat respektování karantény," vykládá český hráč, jenž na sociálních sítích sleduje, co se děje v ostatních zemích. „Tady se pandemie asi teprve rozjíždí. Celý tým už povinně absolvoval preventivní testy, čekáme na výsledek," líčí.

V zemi vládne i politické napětí. Premiér Orbán chce prosadit prodloužení stavu nouze na neurčito, což by mu umožnilo řídit zemi pomocí dekretů bez ohledu na parlament. „Všechno se zpřísňuje, došlo i na razantní doporučení vůbec nevycházet. Ještě jsem ale stihl velký nákup," přibližuje Kašpárek. „Všechna sportoviště jsou zavřená, jako hráči se ani nemůžeme mezi sebou navštěvovat. Úplně bez pohybu ale nevydržím, takže se snažím cvičit a alespoň trochu běhat na zahradě, i když moc není na co konkrétního se připravovat," říká.

Doufal, že se situace brzy uklidní. „Myslel jsem, že v půlce dubna začneme hrát. Teď ale vidím, že se skvěle rozehranou Ligou mistrů už je asi ámen a kdoví jako to bude s maďarskou ligou, kterou vedeme. Ani nevím, jestli s národním týmem odehrajeme červnovou kvalifikaci mistrovství světa proti Černé Hoře," líčí Kašpárek, jenž dostal čerstvé info, že v Maďarsku se čeká do 19. dubna. „Snad se pak ještě dostanu domů, když jsou zavřené hranice," přemítá.

Reklama

Související témata: