Hlavní obsah

Větrnou stíhačku ovládly Norky. Češky na startu chyběly

Östersund
Aktualizováno

Silný a neustále proměnlivý vítr ve švédském Östersundu udělal z posledního stíhacího závodu Světového poháru biatlonistek doslova loterii na střelnici, z níž vyšly nejlépe Norky. Nezvítězila ale už jistá držitelka křišťálového glóbu Tiril Eckhoffová, nýbrž Marte Röiselandová Z třináctého místa se k bronzu, což je pro ni kariérní maximum, vytáhla Běloruska Hana Solaová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Norská biatlonistka Tirill Eckhoffová.

Článek

Na střelnici se v poledne neustále točil nevyzpytatelný vítr o rychlosti až devatenáct metrů za sekundu. Byl tak silný, že praporky kmitaly ve vodorovné poloze ze strany na stranu a stíhačka přinesla neuvěřitelné množství chyb, některé biatlonistky šly i devětkrát na trestné kolo.

Eckhoffová vyrážela s přáním čtrnáctého vítězství v této sezoně, čímž by vyrovnala dvacet let starý rekord Švédky Forsbergové. Měla k tomu ideální pozici. Vyrážela jako první, ale v závodě, při němž pořadí po každé střelecké zastávce přeházely větrní poryvy, našla přemožitelku.

Byla jí další Norka Röiselandová, která čekala na pohárové vítězství od prosince. „Každá položka byla v tom větru enormně náročná. Zvolila jsem takovou ofenzivní taktiku, moc na rány nečekat a odstřílet to rychle. Čtyři terče jsem tam nechala, ale vyplatilo se to," líčila vítězka

Ze životního sedmého místa v cíli se mohla těšit Slovenka Ivona Fialková, která přitom odstartovala až jako třiatřicátá. „Na střelnici to bylo šílené, ale jen takové podmínky umožňují udělat pořádný skok ve stíhačce. Sice jsem kroužila pětkrát na trestném kole, ale mohu být konečně trochu spokojená. Ještě jsem sprintovala o šesté místo s Preussovou, ale už mě tvrdly nohy," líčila slovenská biatlonistka.

Nejlepší střelkyní bláznivé stíhačky byla Norka Kalkenbergová, která šla jen na dvě trestná kola. To ji pomohlo k posunu o šestnáct příček až na pátou pozici. Skokankou závodu se stala její krajanka Knottenová, která byla v cíli třináctá a zlepšila se o 41 míst.

České biatlonistky, které v noci před pátečním sprintem skolily střevní potíže, se do stíhačky nekvalifikovaly a poprvé v letošní zimě chyběly na jejím startu. Markéta Davidová se snaží dát zdravotně do kupy alespoň pro nedělní závod s hromadným startem, pro ostatní členky reprezentace už sezona skončila.

Světový pohár biatlonistek v Östersundu - stíhací závod žen na 10 km
1. Röiselandová (Norsko) 32:54,8 (4)
2. Eckhoffová (Norsko) +29,3 (4)
3. Solaová (Bělorusko) +44,0 (5)
4. Simonová (Francie) +1:01,7 (5)
5. Kalkenbergová (Norsko) +1:54,8 (2)
6. Preussová (Německo) +2:05,9 (4)
Stav Světového poháru (po 25 z 26 závodů)
1. Eckhoffová (Norsko) 1139
2. Röiselandová (Norsko) 963
3. H. Öbergová (Švédsko) 824
4. Wiererová (Itálie) 821
5. Preussová (Německo) 815
6. Hauserová (Rakousko) 803
...
11. Davidová (ČR) 622
46. Charvátová (ČR) 129
60. Puskarčíková (ČR) 64
68. Jislová (ČR) 45
Světový pohár v biatlonu v Östersundu
12:15 Stíhací závod žen na 10 km

Reklama