Hlavní obsah

Vynechte boj o Peking! Ze zámoří jdou zlé zprávy, bude olympiáda znovu bez hvězd NHL?

New York/Praha

Už za 175 dní odstartují v Pekingu zimní olympijské hry a stál není jasné, jestli se hokejového turnaje pod pěti kruhy budou moci zúčastnit i ty největší hvězdy působící v NHL. Vedení soutěže sice v rozpisu své sezony pro olympiádu udělalo dvoutýdenní přestávku, to ale ještě nic neznamená. A velkým problémem ohledně startu Pastrňáka, McDavida, Ovečkina a spol. může být pojištění hráčů proti nákaze koronavirem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou moci na hrách v Pekingu startovat i hvězdy z NHL jako Filip Hronek a Jakub Voráček?

Článek

„Až na jednu věc, kterou je pojištění hráčů z hlediska covidu, je všechno domluveno. To znamená, pokud hráči přiletí z olympiády a nebudou moct například čtrnáct dní působit v klubu. Přijdou o peníze a kluby přijdou o peníze. Zatím je problém tohle obecně pojistit," uvedl už před více než dvěma týdny generální sekretář Českého hokeje Martin Urban s tím, že Mezinárodní hokejová federace (IIHF) již na případné kompenzace vyčlenila pět milionů dolarů.

Informace, se kterou nyní přichází respektovaný novinář Larry Brooks z NY Post, však moc povzbudivé nejsou, přestože většina samotných hráčů spíše věří, že narozdíl od posledních ZOH v jihokorejském Pchjongčchangu nakonec budou moci v Pekingu startovat.

Podle něj Hráčská asociace (NHLPA) upozornila hráče, že vedení soutěže nebude hráčům platit pojištění proti covidu na hrách v Pekingu, ani na kvalifikačním turnaji. „Stanovisko ligy je takové, že hráči nebudou dostávat plat za zápasy, které (v NHL) vynechají kvůli koronaviru, pokud se jím nakazí na olympijském turnaji," napsal Brooks na svém Twitteru.

NHLPA se podle něj obrátila na IIHF, ta jí ale oznámila, že jednotlivé svazy zúčastněných národních týmů pojistku platit nehodlají.

„Takže v tuto chvíli NHPLA ´důrazně doporučuje´ hráčům, aby se neúčastnili olympijské kvalifikace," dodal Brooks. Olympijská kvalifikace se týká třeba Slovenska... Jak tomu bude v případě samotného turnaje v Pekingu, zatím není jasné, protože jednání stále probíhají.

Češi se v jedné ze tří čtyřčlenných základních skupin olympijského turnaje v Pekingu mají utkat s Olympijskými sportovci z Ruska, Švýcarskem a jedním ze čtyř vítězů kvalifikačního turnaje.

Reklama

Související témata: