Hlavní obsah

Olomouc - Jihlava 3:0Olomouc zlomila oslabenou Jihlavu během pěti minut po změně stran

Olomoučtí fotbalisté vyhráli i svůj třetí jarní zápas, když na domácím hřišti přesvědčivě zdolali Jihlavu 3:0. Hostům uškodilo vyloučení záložníka Karola Karlíka z 35. minuty, které Sigma potrestala krátce po změně stran třemi góly v rozmezí pěti minut.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olomoucká radost

Článek

Olomouc se posunula na třetí místo před Jablonec, ale ten má k dobru nedělní zápas na půdě druhé Sparty. Jihlava, která počtvrté za sebou nedokázala skórovat, zůstává jedenáctá a má pětibodový náskok na sestupové pozice.

Hanáci za dnešní triumf vděčili především útočníkovi Martinu Doležalovi. Ten připravil první dvě branky přesnými přihrávkami pro Michala Ordoše a Jana Schulmeistera, třetí branku Doležal vstřelil sám po Ordošově pasu.

Sigma si hned vynutila převahu tradiční silnou kombinační hrou, byť první velká šance patřila jihlavskému Kosakovi. Ten běžel v 11. minutě sám z úhlu na brankáře Zlámala, ale nekvalitním zakončením jen prodloužil jihlavské střelecké trápení, které se táhne už od poloviny listopadu.

Jihlava poctivou defenzivní prací dlouho Olomouci ztěžovala její manévry na útočné polovině, tým z Vysočiny však doplatil na nedisciplinovanost svého hráče. Záložník Karlík krátce po sobě dostal dvě žluté karty a hosté v oslabení přestali stíhat.

Hořava s Navrátilem ještě krátce před pauzou neuspěli, pak ale domácí předvedli útočnou smršť. Doležal nejprve chytrým pasem vyzval k lehké brance Ordoše, který zaznamenal už 14. branku v saezoně.

Za další tři minuty Doležalův přesný centr zužitkoval Schulmeister a v 54. minutě olomouckou pětiminutovku snů ukončil Doležal, jehož prudkou hlavičku nedokázal jihlavský brankář Blažek zkrotit.

Hosté pochopili, že mají po nadějích, i Olomouc už jenom hlídala dostatečný náskok a její hráči už spíš v hlavách měli příští očekávané moravské derby s ostravským Baníkem. Jihlavu nakonec od většího debaklu zachránil Blažek, který ještě zmařil šance Hořavy a další pokus muže zápasu Doležala.

Olomouc se dočkala první ligové výhry nad jihlavským týmem a zvlášť velkou radost měl kouč Sigmy Roman Pivarník. Ten ještě v minulé sezoně seděl právě na střídačce Jihlavy, kterou dovedl i k postupu do nejvyšší soutěže.

Sigma Olomouc - FC Vysočina Jihlava 3:0 (0:0)
Branky: 49. Ordoš, 52. Schulmeister, 54. Doležal. Rozhodčí: Kocourek - Košec, J. Paták. ŽK: Janotka - Karlík, Vaculík, Josl, Tlustý. ČK: 35. Karlík (Jihlava). Diváci: 4504.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Škerle, Šindelář, Vepřek - Hořava, Ordoš (77. Plšek), Pospíšil - Schulmeister (65. Petr), Doležal, Navrátil (86. Falta). Trenér: Pivarník.
Jihlava: Blažek - Vaculík, Šourek, Čvirik, Josl - Rada, Karlík - Masopust (60. Tlustý), Jungr (86. Vašíček), Kosak (69. Kliment) - Šimonek. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: