Hlavní obsah

Brazílie - Španělsko 3:0Karneval v Riu spláchl šampióny. Kanárci rok před MS přejeli ve finále Španěly a vyhráli Pohár FIFA

Rio de Janeiro

Tady jsme pány my! Rok před mistrovstvím světa na domácích stadiónech vyslali Kanárci fotbalové konkurenci jasný vzkaz. Brazílie ve finále Poháru FIFA vyškolila Španělsko 3:0. Zatímco úřadujícím světovým a evropským mistrům unikla jejich historicky první trofej na tomto turnaji, brazilští fotbalisté naopak na legendárním stadiónu Maracaná v Riu de Janeiro oslavili čtvrtý triumf a třetí za sebou. Španělé prohráli poprvé po 29 soutěžních zápasech. Třetí skončila Itálie, čtvrtá Uruguay.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brazilci se radují z vítězství Poháru FIFA

Článek
Fotogalerie

Brazílie vyhrála všechny dosavadní čtyři zápasy. Ve skupině si poradila s Japonskem, Mexikem a Itálií, v semifinále pak brankou z 86. minuty zdolala Uruguay. Také Španělé prošli úvodní fází turnaje bez ztráty bodu (výhry s Uruguayí, Tahiti i Nigérií), ale v semifinále porazili Itálii až po penaltovém rozstřelu.

Finále ani pořádně nezačalo – a domácí už vedli! Hned ve 2. minutě způsobili před brankou soupeře velký závar a Fred v poloze ležícího střelce z těsné blízkosti překonal Casillase. Euforie brazilských fanoušků neznala mezí.

Tým z Pyrenejského poloostrova hodlal završit sbírku velkých úspěchů z posledních let, které čítají dva tituly mistrů Evropy (2008 a 2012) a světové zlato z roku 2010. Španělská série bez porážky se po duelu s Itálií natáhla už na 29 soutěžních utkání.

Druhý gól přidal Neymar

Jenže gól inkasovaný v samém úvodu otřese i takovými šampióny. Kanárci byli na koni a podnikali rychlé přímočaré útoky. Arbeola a pak i Ramos hasili nebezpečí jen za cenu žluté karty, přitom oba museli být rádi, že neviděli rovnou červenou.

Pět minut před přestávkou mohlo být vyrovnáno. Pedro běžel sám na Julia Cesara, prostřelil ho, jenže míč směřující do sítě zázračně a se štěstím vykopl do bezpečí David Luiz. A tak ve 44. minutě přišel další úder Brazilců. Neymar si narazil míč s Oscarem a nezadržitelně skóroval. Nová posila Barcelony dala na turnaji již čtvrtý gól.

Třetí gól, zahozená penalta, vyloučení...

Po přestávce bylo zvadlým Evropanům ještě hůř. Druhý poločas začal přesně jako první – v jeho druhé minutě zvýšil Fred už na 3:0! Bezmoc Španělů dovršil Segio Ramos, který v 55. minutě zahodil penaltu. Vůbec z ní netrefil branku... A ke všemu byl v 68. minutě za kosu na unikajícího Neymara vyloučen Piqué.

„Dali jsme našim fanouškům patřičné sebevědomí před mistrovstvím světa," mohl jásat trenér Luiz Felipe Scolari.

Stínem turnaje jsou masové demonstrace, při kterých zemřelo již pět lidí. Účastníkům protestů se mimo jiné nelíbí, že Brazílie vynaloží miliardy dolarů na pořádání MS v příštím roce a olympijských her v roce 2016.

Finále Poháru FIFA:
Brazílie - Španělsko 3:0 (2:0)
Branky: 2. a 47. Fred, 44. Neymar. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 68. Piqué (Šp.). Diváci: 73 531.
Brazílie: J. César - D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho (87. Hernanes), L. Gustavo - Hulk (73. Jadson), Oscar, Neymar - Fred (80. Jo). Trenér: Scolari.
Španělsko: Casillas - Arbeloa (46. Azpilicueta), Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Mata (52. Navas) - Torres (59. Villa). Trenér: Del Bosque.

Reklama

Související témata: