Hlavní obsah

Plzeň - Manchester City 0:3Desetiminutový masakr v podání Citizens. Po poločase vzdoru nastalo vraždění plzeňských neviňátek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Džeko 0 : 1
53. Touré 0 : 2
58. Agüero 0 : 3
Záznam online reportáže

Plzeň

Poločas Plzeň v úvodním duelu základní skupiny Ligy mistrů milionářskému Manchesteru City vzdorovala a držela bezgólovou remízu, úvodní čtvrthodina druhé půle se ovšem proměnila ve vraždění českých neviňátek. Ostrované nasázeli Viktorii v rychlém sledu tři góly a jemně ji upozornili, že na elitní úroveň přes všechna předsevzetí zdaleka nedorostla. Kouč Citizens Manuel Pellegrini tak dostal k pondělním šedesátinám od svých hráčů ex post dárek, který si přál - tři body a bezproblémovou výhru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář (vpředu) a Fernandinho z Manchesteru City během utkání základní skupiny Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Aby z lavičky nevystartoval. Několik hodně riskantních malých domů k tomu plzeňského kouče v samém úvodu vyprovokovalo. Jeho svěřenci si zahrávali až příliš... Soupeř je nejen soustavným napadáním přitiskl ke Kozáčikově šestnáctce, ale ještě je nutil hledat ve chvílích nouze vlastního gólmana a tudíž si zahrávat s ohněm.

A dost vehementně, takže Navasovu střelu musel Kozáčik vyrážet a poté se jen dívat, jak hlavička Džeka míří nad břevno. Citizens měli logicky hru pod kontrolou, neboť byli důraznější, v osobních soubojích agresivnější, a protože většinu odrážených či odkopávaných míčů měli oni, ovládli střed hřiště a tudíž i zápas.

Skvělý Kozáčik a spásná tyč

Plzeň musela čekat, zda se z defenzívy rychlým výpadem vymaní a povede se jí zahrozit. Moc příležitostí k tomu ovšem neměla, protože když už se na dostřel brány ostrovanů dostala, mával postranní sudí praporkem snad ještě usilovněji, než nejpracovitější posunovač na běchovickém nádraží. Takže jen Horváthův trestný kop z hodně ostrého úhlu, který dezorientovaný Hart pouze vyrazil před sebe, způsobil zmatky a chvilkové nebezpečí v šestnáctce hostů.

Do velkých šancí se tak logicky dostávali jen ostrované. A nebyly to příležitosti ledajaké, neboť Džeko hlavičkoval přímo do Kozáčika z kroku, argentinský legionář Agüero trefil tyč jeho brány, Kolarov pro změnu náruč domácího gólmana.

Za čtvrt hodinu bylo vymalováno

Co Manchesteru nevyšlo do přestávky, vynahradil si hned v nástupu do druhé půle. S vydatným přispěním Hejdy, který přišel za půlící čárou dost lehkovážně o míč, takže Agüero s Džekem rozehráli akci, kterou musel bosenský snajpr zakončit gólem. Vzápětí se nechal Hejda obrat Džekem o míč zase, což už bylo na trenéra Vrbu příliš, takže okamžitě poslal rozcvičit Hubníka.

Než však stačil vystřídat, bylo dílo zkázy dokonáno. Kovařík totiž před odkrytou bránou vyrovnání odmítl, neboť v hodně slibné příležitosti napálil míč jen do Zabalety a prakticky z protiútoku Yaya Touré parádní a hlavně přesně mířenou střelou z dvaceti metrů nedal Kozáčikovi šanci.

A když Procházka neuhlídal Agüera, který stál sice k bráně zády, ale přesto se v poklidu otočil a skóroval potřetí, byl během deseti minut masakr dokonán. Citizens promptně dokonali vraždění plzeňských fotbalových neviňátek, aby zbývající půlhodinu dohráli v naprostém poklidu a bez evidentnějšího úsilí.

Kouč Manuel Pellegrini mohl být ale i tak spokojen, neboť dostal dárek, který si k pondělním šedesátinám přál. Naprosto pohodovou výhru, která mohla být ještě vyšší, a tři povinné body. Ty navíc nestály jeho tým moc sil, které Citizens v Plzni ušetřili na nedělní městské derby s United.

Úvodní zápas skupiny D Ligy mistrů
Viktoria Plzeň - Manchester City 0:3
Branky: 48. Džeko, 53. Yaya Touré, 58. Agüero. Rozhodčí: Tagliavento - Tonolini, Manganelli (všichni Itálie). ŽK: Limberský - Kolarov, Fernandinho. Diváci: 11 281. Poločas: 0:0.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hejda (66. Hubník), Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář (61.Ďuriš), Kovařík - Bakoš (83. Tecl). Trenér: Vrba.
Manchester City: Hart - Zabaleta, Kompany, Nastasič, Kolarov - Fernandinho - Navas (67. Milner), Touré (80. Javi Garcia), Nasri - Džeko (83. Negredo), Agüero. Trenér: Pellegrini.
Výsledky dalších zápasů Ligy mistrů najdete ZDE.

Reklama