Hlavní obsah

Motivace na nejtěžší závod světa? Smrtelná nemoc

UTMB, čtyři písmena, která v účastnících vyvolávají strach. Ultra-Trail du Mont Blanc patří mezi nejznámější a nejtěžší ultratraily na světě. Trasa horského závodu v oblasti masivu nejvyšší hory Evropy měří 170 kilometrů a běžci na ní absolvují kumulované převýšení přes 10 000 metrů. Závod zavede účastníky často nad úroveň 2 500 metrů nad mořem. Ačkoli vrchol hory nedosahuje zdaleka himalájských rozměrů, každoročně si hora bere životy mnoha horolezců i turistů. Uměřený strach běžců na startu je na místě. Pomáhá jim přežít. A samotný závod pomohl letos přežít i jednomu Kanaďanovi.

Foto: facebook UTMB

Mít strach před UTMB není žádná ostuda.

Článek

Quan Sim se rozhodl zúčastnit letošního UTMB nejen proto, že se na něj usmálo štěstí ve startovní loterii a on se tak mohl zařadit mezi rozradostněné startující. Přišel bojovat nejen s kilometry a vertikálními metry na nestabilních cestách plných kamenů a vody nebo sněhu. Přišel také bojovat o svůj život.

Před několika lety měl Sim rád indické jídlo. Začalo mu však způsobovat žaludeční potíže a když se problémy ještě zhoršovaly, rozhodl se navštívit lékaře. Ti objevili pravou příčinu jeho potíží ‒ nádor na střevě. Následovala operace a nejisté očekávání, co bude dál. Každý se rozhodne s takovým životním údělem vypořádat po svém, Quan zvolil cestu běhu. „Špatné zprávy z nemocnice vám poskytnou úplně jinou perspektivu pohledu na vlastní život. Velký otazník visí najednou úplně u všeho. I u toho, jak dlouho budete ještě žít," prozradil vytrvalec časopisu Running. „Vypadal jsem jako vepř. Pořád jsem jen koukal na televizi a ven jsem moc nechodil. Teď je všechno jinak," dodal.

49letý Quan nyní žije v Ženevě, závod vedoucí hned třemi alpskými zeměmi měl takříkajíc na dosah ruky. O svém tréninku uvedl pouze to, že je „neortodoxní". Ale i to může v jeho řeči znamenat „výborný". Quan totiž jen za letošní rok absolvoval už čtyři horské maratóny, jeden půlmaratón a jeden ultra.

Ultra-Trail du Mont Blanc patří u mnoha běžců na vrchol pomyslné pyramidy závodních přání. UTMB je velice oblíbený a kapacita je zcela zaplněna do několika hodin od otevření registrací. Dostat se do jeho startovního pole tak není vůbec snadné. Je nutné splnit stále přísnější kvalifikační kritéria, a navíc mít štěstí při závěrečném losování. I přes stále přísnější kvalifikační bodování se najde více běžců, než kolik je trať schopna pobrat.

V předchozích ročnících zazářil Ital Marco Olmo nebo známý horský démon ze Španělska Kilian Jornet. Letos však už potřetí nenechal nikoho na pochybách, že právě on je králem hor, Francouz François D'Haene. Navíc se mu jeho vítězný dort podařilo ozdobit další trešínkou: Po 14 letech vylepšil traťový rekord nepálského Dačhiri Dawa Šerpy a poprvé v historii závodu stlačil vítězný čas pod 20 hodin.

Reklama