Hlavní obsah

V osmém měsíci těhotenství uběhla maratón. S úsměvem

Praha

Tisíce žen stály na startu slavného maratónu v Bostonu. Mezi nimi i Amy Keilová. Už na první pohled odlišná běžkyně. Dvaačtyřicet kilometrů se rozhodla běžet, když byla v půli osmého měsíce těhotenství. Nebezpečné? Ona byla v pohodě. Patrně byla více vyrovnaná než okolí.

Foto: Archiv: Daily Beast

Amy Keil po doběhnutí bostonského maratónu.

Článek
Fotogalerie

Žena z Minneapolisu vyrazila na trať v růžovém tričku s nápisem - Coming in 6 weeks - Přijdu za šest týdnů. Pro mnohé okolo rozpačité pohledy, ale ona ne, zářící úsměv, když si ji vyhlédli fotografové pro jeden ze zajímavých snímků tohoto klání.

Pro netrénované je taková zátěž neskutečná a riskantní. Jodi Abbott z Boston Medical Center si myslí, že elitní atletky, které běhají těhotné, nemají obvykle problém. Podle lékaře je ale důležitý stav trénovanosti a zkušenosti, aby mohl odpovědět konkrétněji.

"Víme, že můžeme tolerovat mnohem více cvičení. Těhotenství a cvičení vždy podporujeme. Otázkou je, jak moc to je bezpečné. Nejsou vlastně žádná zdravotní omezení nebo pokyny, jak mnoho cvičit pro bezpečí ženy. Vše závisí na jednotlivci, v jakém bodě začnou pociťovat varovné signály," citoval The Daily Beast Abbotta.

Lékař běžkyně nic nenamítal

"Můj lékař byl docela v pohodě, protože já vždy běhala," řekla pro runnesworld.com Keilová. "Moje strategie byla cítit se v pohodě, silná a zajistit, aby bylo dítě v pohodě. Fanoušci byli úžasní, fandili mi celou dobu. Bylo těžké se držet zpátky, na začátku jsem možná ztratila trochu sil," usmívala se po závodě běžkyně, pro kterou to byl už třetí maratón, a tento byl o hodinu pomalejší než druhý. Důvod je jasný.

"Je staromódní, myslet si, že pokud je žena těhotná, že si dá nohy nahoru. To není zdaleka tak bezpečné. V podstatě v posledních deseti až patnácti letech ženy ignorují lékařské rady. Ukázalo se, že ženy, které cvičily, měly lepší těhotenství," pronesl také Abbott.

Lékař doporučuje nepřehánět

Keil doběhla maratón v čase 4:19, což je vynikající čas. V roce 2007 Paula Radcliffová vyhrála maratón v New Yorku sedm měsíců po porodu. V té době šlo o něco nového, od té doby ale hodně vody proteklo.

V loňském roce olympijská běžkyně Alysia Montañová běžela závod na 800 metrů v osmém měsíci těhotenství. „Chtěla jsem pomoci uklidnit stigma, že ženy jsou v průběhu těhotenství bezradné. Lidé se někdy k těhotným chovají tak, jako by šlo o devítiměsíční trest smrti. Porod je velice sportovní činnost, stejně jako probíhání intervalů na trati," řekla poté Montañová pro The New York Times.

„Stále doporučujeme, nepřehánět," nechal se na závěr slyšet Abbott z Boston Medical Center.

Je riskantní běžet v takovém stavu maratón?
Ano
44 %
Ne
3,6 %
Záleží na pocitech běžkyně
52,4 %
Celkem hlasovalo 2325 čtenářů.

Reklama