Hlavní obsah

Karol, Tuna, Kazma. Běžecká letka razí zúčtovat do Olomouce

Praha

Vítězství, nebo pohřeb před cílovou čárou? Otázka, která nervózně cloumá seriálem Fast Foot. Přichází totiž velký den. Den běžeckého zúčtování na půlmaratónu v Olomouci. Premiéra Karol, premiéra Jana Tuny. Uvidí cíl Kazma? A co zrádná sázka, která padla v lednu s běžeckým novicem? Odvážně tvrdím, že většina v cíli zařve oslavný ryk.

Foto: Sport.cz

Část týmu Fast Footu při natáčení na Karlově mostě.

Článek
Fotogalerie

Jedinou květinou mezi běžeckým trním je Karol. Musela občas projít sázkami, tresty, bolestí i vyděšením z přepadení. Přesto se ve volných chvílích ždíme, protože uběhnout na jeden zátah jedenadvacet kilometrů není sranda. V zimě znala Karol jen chůzi. Ona a její věrný kamarád Pan batoh. Teď běhá. "Čekám, že překonám sama sebe a naučím se pracovat s vůlí, protože jsem pochopila, že ta je hned po tréninku nejdůležitější," věří autorka seriálu Fenomén, který vysílá Stream.cz.

"Karol vypadá jako velká neznámá, ale i tak si myslím, že svůj první půlmaratón doběhne. Troufám si říct, že je schopna zaběhnout čas pod 2 hodiny a 30 minut," říká Jacob, trenér, který při natáčení vládne pevnou teniskou.

Kazma, duše hříšná, co ukáže?

"Mám hodně práce, takže jsem netrénovala úplně podle představ. Moje maximum je šestnáct kilometrů za 1:45, to jsem dala jednou, a to v pondělí. Lidově řečeno, měla jsem dost. Nedělám si iluze, že to uběhnu pod dvě hodiny. Budu ráda, když vůbec," je trochu skeptická nervózní běžkyně. Ale kdo ji zná, ví, že jde o chameleonské zabarvení. Takže Karol. Dej si to podle svého, hlavně si to užij, lidi ti pomůžou.

Kazma? To je adept, který je neznámou personou jako výherce 2,5 miliard v Eurojackpotu. U této postavy se neví, zda vůbec oblékne běžecký trikot. Je to osoba svérázná, nesvázaná a duše hříšná. "Kazma určitě nedoběhne, to je jasný, protože v posledním týdnu vůbec netrénoval," má jasno už před startem Jacob.

Černý kůň jménem Jan Tuna

Na opačné straně dráhy stojí Jan Tuna. Ten musel být v dětství skrytý talent, který se nyní klube na svět. A to s vítěznými běžeckými křídly. Má styl, výdrž a hlavně chce, maká, kila při běhu odhazuje, závaží mizí. Vždyť už také shodil deset kilo! Je stále lehčí, rychlejší, vítr v lidské schránce. "Honza doběhne půlmaratón pod dvě hodiny stoprocentně. Troufám si dokonce říct, že dokáže dát čas pod 1:45," vkládá naději Jacob do černého koně Fast Footu. Škoda, že si nejde vsadit.

"Když jsem na konci března nastupoval do Fast Footu, říkal jsem si, že cíl je půlmaratón uběhnout. Jakkoliv. Tolik jsem totiž v životě ještě nikdy nedal. Do té doby maximálně deset kiláků. Po dvou dílech jsem se s kluky začal bavit, že by bylo super dát ho pod dvě hodiny jako Libor. Před čtrnácti dny mně Jacob řekl, že to vidí na 1:50 a minulý týden začal mluvit o 1:45," popisuje sled událostí autor pořadu A DOST!

Ještě pár týdnů a on by snad útočil i na keňskou družinu. "Pořád mám obavy. Natrénováno sice trochu mám, shodil jsem, takže se mně běhá o dost líp. Ale bude to premiéra a vůbec nevím, co mě čeká. Uvidím taky, jak mně zdrží živé vstupy, které mám z trati dělat, a jestli se mně po nich podaří znovu rozběhnout. To je totiž nejhorší," je v nejistotě běžec Fast Footu s nejdelšími vlasy.

Sázka, díl třetí

A zbývají tu dva poslední, jde o redaktory serveru behani.sport.cz. Má v nohách stovku maratónů, takže pochybovat o nedoběhnutí Reného, nemá reálný základ. "René a Libor se cíle dočkají určitě, ale velice bych si přál, aby to Libor dal za 2:01. Asi ho budu muset na cestě zdržet," směje se Jacob v narážce na lednovou sázku.

Oba si podali ruce, že zástupce Sport.cz uběhne půlmaratóny v Karlových Varech, Českých Budějovicích a v Olomouci pod dvě hodiny. Přitom běhání se neběžec začal věnovat v lednu. První dva pokusy jsou zapsané jako platné, zbývá třetí. Pokud bude výsledný čas opět pod dvě hodiny, Jacob poběží podzimní půlmaratón v Ústí nad Labem v něčem nečekaném, odvážném. Pokud klopýtne druhá strana, oblékne se do baletního úboru.

Jak všichni dopadnou? Stačí zajet v sobotu večer do Olomouce, tam všichni budou. S nimi i fanoušci seriálu Fast Foot, kteří si vybojovali startovní čísla. A kdo nemůže, Seznam.cz běžeckým fanouškům nabídne od 18:45 přímý přenos ze závodu. Dobrý běh!

Jak vidí běžce René, maratónský matador
Karol: Běžeckou přípravu asi trochu podcenila. Ale ještě větší starosti mi dělá její příprava psychická. Postavit se na start, a přitom věřit, že to nezvládnu, je poměrně slušný masochismus. Nicméně fyzicky na to určitě má. Uvidíme, jak si s ní pohraje její vlastní hlava, ale věřím, že to nakonec dá.
Tuna: Honza se nám prezentoval jako nakynulá oliheň, ale už při prvních výbězích bylo jasné, že v něm cosi je. Nezdolný duch i nohy, které si ještě vzpomínají na tréninky dřevního mládí. Honza to dá s prstem v nose a klidně bych si vsadil i na nějaký velmi slušný čas.
Kazma: Kazmu jsem viděl dvakrát v životě, takže těžko soudit. Jelikož je to ale démonický pařmen a internetový diktátor, určitě nám ukáže, že i na zbytkový alkohol a větší než malá rezidua různých chemikálií v těle se dají běhat velké věci. Třeba si nakonec něco šňupne a všichni z jeho výkonu půjdem do vrtule.

Reklama