Hlavní obsah

Rakouští vytrvalci poměřují síly s parostrojem. Neuvěříte, kdo vyhrává

Vídeň

Poslední zářijový víkend se u našich rakouských sousedů koná závod, kde každý účastník změří své síly s mohutným strojem z dávných časů. Ne každý zvítězí, ne každý dokáže stroj překonat, ale každý rok se několik profesionálů najde, kterým se to přeci jen podaří. Jen ti nejlepší stanou na vrcholu Hochschneeberg dříve než stroj. Zkusíte také poměřit síly?

Foto: Profimedia.cz

Hochschneeberg na dobové fotografii z konce 19. století.

Článek

Na konci září se už tradičně stávají rakouské Alpy němými svědky bojů mezi uřícenými těly běžců a strojem prastaré konstrukce. Běžci a parní lokomotiva soutěží, kdo dříve překoná desetikilometrovou vzdálenost s převýšením 1200 metrů. Člověk proti stroji, trénované tělo proti temně černé oceli. Start je umístěn do centra městečka Puchberg, trasa končí až na „Vysoké Sněžce", jak by se dal originální název Hochschneeberg také přeložit.

A jelikož jde o závod značně náročný, pořadatelé umožňují zájemcům seznámit se s trasou blíže už před závody. Ve spolupráci s provozovatelem ozubnicové železnice nabízejí značně zlevněné jízdné z vršku zpět do údolí. A pokud by někomu deset kilometrů bylo opravdu málo, může nastoupit na klasický trail. Tam ho bude čekat už 32 kilometrů s převýšením 2400 metrů. Po daleko delší trase se běžci i této varianty ocitnou nakonec na Hochschneebergu, kde mají závody společný cíl.

A jaká je konkrétní podoba desetikilometrové výzvy? Stará parní mašinka dá ve svém osobním rekordu trasu za 52:44. Každý, kdo lokomotivu pokoří, bude od pořadatelů za řádných ovací odměněn. Na tři nejlepší v kategorii mužů a žen čekají dokonce prize money. A na nejrychlejšího běžce dne čeká jako zvláštní odměna a památka také kus originální ozubnicové kolejnice.

Reklama

Související témata:
Kolejnice