Hlavní obsah

Čeští sportovci jedou dobýt Bratislavu. Boj člověka s autem

Praha

Velká běžecká neděle se chystá na 8. května. V Praze se běží nejobsazenější maratón v Česku, v Bratislavě zase odstartuje třetí ročník charitativního běhu Wings for Life World Run. Desetitisíce běžců po celém světě vyběhnou s cílem přispět na výzkum poranění míchy a pomoci lidem na vozíku. Mezi 35 městy je opět i hlavní město Slovenska. A dobýt Bratislavu jedou také čeští sportovci. Vodní slalomář Vavřinec Hradílek, skateboardista Maxim Habanec nebo šermíř Saša Choupenitch, který letos jede na olympiádu.

Společný trénink, který se jen tak nevidí

 
Článek
Fotogalerie

Celá částka startovného připadne neziskové nadaci Wings for Life, která se výzkumem poranění míchy zabývá. Dosud se díky běhu podařilo získat téměř 200 milionů korun. Závodu se může zúčastnit opravdu každý, ať už pravidelně trénuje, nebo maximálně jen dobíhá autobus do práce. Cílová čára zde totiž neexistuje, každý si zaběhne jen takový úsek, jaký zvládne. Alternativou k cíli je tzv. Catcher car, tedy auto, které vyjíždí 30 minut po startu. Každý, koho auto předjede, v závodě končí.

Loni se akce v Bratislavě zúčastnilo 2205 běžců, vyhrál rakouský běžec Phillip Aigner, který uběhl 68,5 kilometrů. Mezi ženami byla nejlepší Romana Komárňanská, která vydržela na trati 42 kilometrů.

Dali společný trénink

Letos se na startu potkají opět jak profesionálové, amatéři, tak i vozíčkáři. Českým ambasadorem běhu je motorkář na vozíku Lukáš Šembera, kterému se stala jedna exhibiční jízda osudnou a v 16 letech musel vyměnit motorku za invalidní vozík. I po nehodě však zůstal všestranným sportovcem. Hraje basketbal za českou reprezentaci, jezdí na handbiku, potápí se, nebo jezdí na speciálně upravené čtyřkolce. Letos si přibral další výzvu – "zaběhnout" si závod Wings for Life World Run.

"Líbí se mi, že si zazávodím společně se sportovci bez handicapu. Jsem zvědavý, kolik běžců bez vozíku budu schopný předjet," těší se Šembera, který na závod trénoval i s kajakářem Hradilkem. „Bylo vidět, že Lukáš je sportovec. Hned jsme našli společnou řeč. Je skvělé, jak na sobě maká a jak je pozitivní. Ta atmosféra při společném tréninku tomu taky napovídala. Jsem rád, že se těší na běh do Bratislavy, kde se spolu zase sejdeme," říká Hradilek.

Bratislavský Wings for Life World Run startuje v neděli 8. května ve 13 hodin přímo v centru města, u nákupního centra Eurovea. Kdo se nemůže běhu zúčastnit přímo na místě, může využít Selfie Run. Ten do detailu nasimuluje mechaniku závodu, stačí si do mobilu stáhnout aplikaci Wings for Life World Run, přihlásit se, a dát si závod se stíhacím autem alespoň virtuálně.

Reklama