Hlavní obsah

Hanzal s Vrbatou přispěli k páté výhře Phoenixu za sebou.

NEW YORK

Český hokejový útočník Martin Hanzal pomohl v NHL jedním gólem k výhře Phoenixu nad Washingtonem 3:2. Na dvě branky přihrál jeho spoluhráč Radim Vrbata, Kojoti si připsali páté vítězství v řadě a poskočili do čela tabulky Pacifické divize.

Foto: ČTK/AP

Křídlo Washingtonu Capitals Alexander Sjomin se snaží obejít Radima Vrbatu (vpravo) z Phoenixu Coyotes.

Článek

Hanzal se trefil přesně v polovině zápasu, po Vrbatově přihrávce svým dvanáctým gólem v sezóně vyrovnal na 1:1. Stalo se tak 49 sekund poté, co Marcus Johansson na druhé straně otevřel skóre zápasu.

V 38. minutě pak po další Vrbatově asistenci dostal Phoenix do vedení Ray Whitney a v 45. minutě zvýšil na 3:1 Vernon Fiddler. Hosté sice vzápětí dali druhý gól, vyrovnat už ale nestihli.

Hlavní zásluhu na úspěchu Phoenixu měl opět brankář Ilja Bryzgalov, který si připsal 29 zákroků a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. V brance Capitals dostal po týdnu znovu příležitost Michal Neuvirth, Phoenix však využil většinu svých šancí a český gólman tak z pouhých 18 střel inkasoval tři góly.

Brankář Ilja Bryzgalov byl hrdinou zápasu.foto: ČTK/AP/Paul Connors

"Bryzie (Bryzgalov) podal opět fantastický výkon. Byl neuvěřitelný, lépe jsem ho snad chytat ještě neviděl," žasl kapitán Phoenixu Shane Doan. "Během naší vítězné série si připsal dvě čistá konta, ale dnes chytal ještě lépe než v těchto zápasech," dodal.

Bryzgalov svůj tým podržel zejména v pěti oslabeních. Washington má však s využíváním přesilových her dlouhodobě potíže, gól nedal už v 15 početních výhodách za sebou. "Měli jsme několik dobrých šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Ale musíme hrát takhle dál a být trpěliví, jednou se to zlomí," věřil útočník Alexander Ovečkin.

Totální výbuch Colorada

Totální výbuch předvedli v pondělí hokejisté Colorada. Poté co pár hodin před utkáním s Calgary oznámil Peter Forsberg, že po pouhých dvou odehraných zápasech znovu končí kariéru, schytali Avalanche od Plamenů debakl 1:9.

Tým Milana Hejduka nezachytil začátek zápasu, poprvé inkasoval už po 18 sekundách hry a po první třetině prohrával 0:5. Colorado zaznamenalo osmou porážku v řadě a v tabulce Západní konference se krčí na čtrnáctém místě se ztrátou deseti bodů právě na osmé Calgary.

"Už od prvního vhazování jsme dnes nebyli na zápas připraveni, včetně mě," uvedl slovenský brankář Peter Budaj, jehož kouč Joe Sacco už po pěti minutách a dvou inkasovaných gólech nechal vystřídat. Craig Anderson však ve zbytku první třetiny inkasoval ještě třikrát a od druhé části se znovu v brance objevil Budaj. V polovině třetí třetiny jej ale opět nahradil Anderson.

Noční můra Budaje

"Byl to hrozný večer. Je těžké ho strávit. Byl to asi jeden z nejhorších zápasů v kariéře, prostě noční můra. Občas i na prohraných zápasech můžete najít nějaká pozitiva, ale dnes tedy v žádném případě," dodal zničený Budaj.

Hodně skleslý byl po utkání také kouč Sacco. "Už konečně musíme najít cestu z tohoto začarovaného kruhu. Věděli jsme, že nám dnes hráči Calgary nedají nic zadarmo. Je to jeden ze soupeřů, které potřebujeme předehnat v tabulce. Jenže tahle to nepůjde," povzdechl si Sacco. "Teď se musíme dát opět dohromady. Máme mladý tým, jemuž určitě nechybí síla a odhodlání."

Colorado ještě ke všem problémům přišlo o nejproduktivnějšího hráče Matta Duchena, který v druhé třetině odstoupil kvůli zranění levé ruky. Jak je zranění vážné, by mělo ukázat úterní vyšetření.

Teprve druhou porážku z posledních devíti zápasů utrpěli hokejisté Vancouveru, nejlepšího týmu NHL, kteří podlehli na ledě St. Louis 2:3. Přispěla k tomu i chyba brankáře Roberta Luonga, jenž v první třetině povyjel z branky pro nahozený puk, místo přihrávky na spoluhráče Christiana Ehrhoffa jej však poslal na hůl Alexanderu Steenovi a ten pohodlně do prázdné branky vstřelil gól na 2:1.

"Puk se ke mně blížil a mě napadlo, že mám dostatek času, abych ho bezpečně rozehrál. Samozřejmě to bylo špatné rozhodnutí. Soupeř byl rychlejší, kotouč zachytil a trošku mě zesměšnil," pokrčil rameny Luongo.

St. Louis - Vancouver 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Branky: 6. McDonald, 13. Steen, 38. Berglund - 11. H. Sedin, 42. Hansen. Střely na branku: 34:25. Diváci: 19.150.
Phoenix - Washington 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Branky: 30. Hanazl (Vrbata), 38. Whitney (Vrbata), 45. Fiddler - 29. Johansson, 46. Bradley. Michal Neuvirth odchytal za Washington 59 minut, z 18 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 83,3 procenta. Střely na branku: 18:31. Diváci: 13.856.
Colorado - Calgary 1:9 (0:5, 1:0, 0:4)
Branky: 32. Winnik - 12. a 50. Iginla, 13. a 43. Glencross, 1. Moss, 6. Babčuk, 18. O. Jokinen, 41. Tanguay, 59. Stajan. Střely na branku: 23:33. Diváci: 14.035.

Reklama

Související témata: