Hlavní obsah

Výhrou se napůl zbavíme konkurenta, zdůraznil kapitán Španělů Casillas

Kapitán španělské fotbalové reprezentace gólman Iker Casillas z Realu Madrid je považován za nejlepšího brankáře současnosti. Narodil se ve stejný den jako Petr Čech, ale o rok dříve, tedy 20. května 1981. Svůj protějšek v české brance uznává a o významu dnešního kvalifikačního duelu má jasno: „Výhrou se napůl zbavíme konkurenta v boji o postup.“

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Brankář španělských fotbalistů Iker Casillas

Článek

Po zlatém mistrovství světa přišly vysoké porážky v přípravných zápasech. Jak si to vysvětlujete?

Je přece normální, že muselo přijít nějaké to zaváhání. Hlavní ale je, že v důležitých momentech naše mužstvo umí zabrat, třeba v kvalifikaci.

Patří ke klíčovým duelům i nadcházející zápas s Čechy?

Pochopitelně i zápas s českým týmem je takovým klíčovým momentem. Pokud ho vyhrajeme, napůl se zbavíme našeho největšího soupeře v kvalifikační skupině a přiblížíme si postup na EURO.

Česko je podle vás nejtěžším protivníkem ve skupině?

Určitě, o tom nepochybujeme. Český tým má plno hráčů, kteří nastupují v silných týmech nejlepších evropských soutěží, v čele s gólmanem Chelsea Petrem Čechem.

Jak vy jako brankář hodnotíte Čecha?

Podle mého názoru patří mezi tři čtyři nejlepší gólmany světa. Jasně to dokazuje výkony v dresu Chelsea. V  reprezentaci možná v poslední době neměl tolik štěstí.

V Granadě španělská reprezentace nikdy neprohrála. Dodržíte tradici i v pátek?

Nic jiného nebereme. Fanoušci jsou tu skvělí, to jsme poznali hned po příletu. Stadión bude narvaný a požene nás dopředu, i proto se chceme odvděčit vítězstvím.

V zápase proti Čechům bude ve středu obrany zřejmě vedle Piquého hrát váš spoluhráč z Realu Madrid Sergio Ramos, který nastupuje spíše na pravém kraji obrany. Jaký je podle vás stoper?

Ramos je velice univerzální hráč, může hrát stejně dobře na kraji obrany i v jejím středu. Je to silový fotbalista, na pravé straně je nedostižný, na stoperu ale odehrál také řadu těžkých zápasů. Podává skvělé výkony, ať hraje na kterékoliv z pozic. Zkrátka umí nastoupit tam, kde je ho nejvíc potřeba.

Španělský gólman Iker Casillas v národním dresufoto: ČTK/AP/Rick Bowmer

Kterou Ramosovu kvalitu musí tým oželet, když bude hrát stopera?

Určitě jeho ofenzivní sílu, podporu útoku. Ale zase se zvýrazní jeho defenzivní schopnosti. A naopak, když hraje na kraji. Prostě vždy tým něco získá a něco ztratí.

Xavi odehraje proti Česku stý zápas v národním týmu. Jaký je to člověk a fotbalista?

Určitě bude mezi deseti nejlepšími fotbalisty historie. Známe se už dlouho, měl jsem štěstí, že jsme společně fotbalově vyrůstali. Stal se z něj obdivuhodný hráč, ostatně to už dokazuje dlouhou dobu. Jako člověk je velice vtipný, lidé ho mají rádi a má velký respekt. Prostě je takový typ, kterého okolí zkrátka miluje a obdivuje.

Nechal byste mu pro zápas proti Čechům kapitánskou pásku?

Osobně bych s tím neměl žádný problém. V Barceloně i tady je to skvělý kapitán. Ale tohle rozhodnutí nezáleží jen na mně.

Co říkáte na Fernanda Torrese, který se po přestupu do Chelsea zatím jen hledá?

Fernando si zvyká na nové prostředí. Ale je v klidu a svou kvalitu prokáže.

Reklama

Související témata: