Hlavní obsah

Sparta - Zlín 2:0Pražané rozhodli ve druhém poločase, rozhodčí odvolal dvě penalty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Čvančara 1 : 0
87. Pešek 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty porazili ve 23. kole první ligy Zlín 2:0. O výhře Pražanů rozhodl v 47. minutě Tomáš Čvančara, pojistku přidal v závěru střídající Jakub Pešek. Letenští neprohráli v nejvyšší soutěži posedmé za sebou, na jaře však poprvé zvítězili po minulých dvou remízách. Na vedoucí Slavii a Plzeň ztrácejí sedm bodů, mají však zápas k dobru. "Ševci" v lize nebodovali po dvou výhrách a jsou jedenáctí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Čvančara ze Sparty se raduje z gólu.

Článek

Před začátkem utkání oba soupeři spolu s diváky minutou potlesku symbolicky vyjádřili podporu Ukrajině, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Na velkoplošných obrazovkách a reklamních panelech pak Sparta v průběhu celého zápasu prezentovala organizace, které organizují finanční sbírky pro pomoc Ukrajině.

Sparťanský trenér Vrba udělal oproti čtvrteční prohře a vyřazení s Partizanem Bělehrad ve 2. kole Evropské konferenční ligy tři změny v základní sestavě. Na postu levého obránce Sparty nastoupil Ladislav Krejčí starší, poprvé v jarní části sezony se v sestavě Pražanů objevil záložník Souček a od začátku hrál i Karabec.

Už ve třetí minutě se Vukadinovič dostal do úniku a po kontaktu s brankářem Holcem rozhodčí Machálek nařídil pro hosty pokutový kop. Po konzultaci s videorozhodčím a zhlédnutí opakovaných záběrů však penaltu odvolal a srbskému záložníkovi udělil za simulování žlutou kartu.

O chvíli později Conde nechtěně přihrál Haraslínovi, ale zlínský gólman Rakovan nohou zasáhl. Poté si poradil i s Karabcovou přízemní ranou. Na druhé straně se k zakončení v šestnáctce dostal opět Vukadinovič, jenže Holec nohou odvrátil míč na roh. Následně se hrálo dlouho bez šancí, až v 37. minutě Dramé vypálil zpoza vápna, ale sparťanský brankář bez problému zasáhl.

Domácí se prosadili minutu a půl po změně stran. Haraslín se zbavil hostujícího kapitána Procházky a přihrál pod sebe na Čvančaru, který prostřelil Rakovana. Jednadvacetiletý útočník vstřelil šestý gól v ligové sezoně, ale první v dresu Spartu, kam v prosinci přestoupil z Jablonce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Čvančara ze Sparty se raduje z gólu.

Zlín málem přispěchal s odpovědí, jenže Dramého střelu z hranice vápna vytáhl Holec na roh. V 72. minutě se Dramé chystal k zahrání rohového kopu, z hlediště se však na adresu hráče tmavé pleti ozvaly opičí skřeky. Pořadatel diváky vyzval, aby se zdrželi jakýchkoli rasistických projevů.

V 81. minutě Vraštil ve vápně fauloval Hložka a sudí nařídil penaltu pro domácí. Po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím se Machálek šel podívat na opakované záběry a stejně jako v úvodu zápasu i tentokrát pokutový kop odvolal, jelikož mu předcházela ruka sparťanského útočníka Minčeva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty a Zlína vzdali před zápasem hold Ukrajině

Uklidňující pojistku přidali Pražané vzápětí, když Minčev našel před brankou hlavou zakončujícího Peška. Český reprezentant dal sedmou branku v ligovém ročníku.

Sparta v lize neprohrála se Zlínem posedmé po sobě, doma dokonce od listopadu 2002 ve 13. duelu za sebou. Letenští pod trenérem Vrbou doma v nejvyšší soutěži ve 20 zápasech ještě neprohráli. Ve středu Sparta přivítá v semifinále domácího poháru Jablonec, s nímž má k dobru odložené utkání i v lize. "Ševci" od srpna venku v nejvyšší soutěži nezvítězili v osmém utkání po sobě.

23. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - Fastav Zlín 2:0 (0:0)
Branky: 47. Čvančara, 87. Pešek. Rozhodčí: Machálek - Horák, Hurych - Kocourek (video). ŽK: Souček, Ladislav Krejčí II - Vukadinovič, Conde, Procházka, Vraštil, Tkáč, Cedidla. Diváci: 7279 (omezený počet).
Sparta: Holec - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I - Haraslín (69. Pešek), Ladislav Krejčí II, Souček, Karabec (57. Dočkal), Hložek - Čvančara (76. Minčev). Trenér: Vrba.
Zlín: Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov - Conde - Dramé (80. Fillo), Hrubý (88. Hrdlička), Tkáč, Hloušek (80. Nečas) - Vukadinovič (80. Chwaszcz). Trenér: Kalivoda.

Reklama

Související témata: