Hlavní obsah

Jablonec - Ml.Boleslav 2:2, na pen. 5:4 Po penaltovém rozstřelu získal Jablonec pohár i vstupenku do Evropy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Hubník 1 : 0
29. Zahustel 1 : 1
45. Chramosta 1 : 2
84. Kopic 2 : 2
- Kopic (penalta) 3 : 2
Záznam online reportáže

Chomutov

Šéf českého fotbalu a majitel fotbalového Jablonce v jedné osobě Miroslav Pelta v páteční noci jen zářil. Aby ne, když jeho tým ve finále Poháru České pošty otočil nepříznivě vyvíjející se duel s Mladou Boleslaví a nakonec po penaltovém rozstřelu přebíral v Chomutově druhou nejcennější trofej. A z jeho rukou navrch. K tomu samozřejmě miliónovou prémii a vstupenku do pohárové Evropy k tomu, neboť pohárový vítěz si zahraje v příští sezóně 3. předkolo Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce vyhráli Pohár České pošty.

Článek
Fotogalerie

Pro už beztak zdecimovanou Mladou Boleslav to byla rána. Po dvanácti minutách totiž odnesli na nosítkách zraněného Nešpora, takže trenér Minář musel sáhnout v partii plné nepřesností a oboustranných obav neudělat chybu velice záhy k vynucenému střídání.

Komplikace na pokračování

„Jako by těch zranění nebylo dost. Vždyť my na jaře neodehráli ani jeden zápas ve stejném složení," povzdechl si nad komplikacemi, jež jeho tým provází. V Chomutově jim neměl být konec, neboť sedm minut na to obelstil Hubník Bořila i zkušeného Ševinského a dostal Jablonec do vedení.

Dalekonosná střela Vaňka ve 22. minutě ho mohla jistit, ale gólman Miller ji sice s obtížemi, ale přece jen vytáhl na roh, takže Středočeši žili, doufali a po deseti minutách vyrovnali. Chramosta našel ve vápně Zahustela, jenž zblízka málem protrhl síť.

Od tohoto momentu převzali Středočeši aktivitu a byli lepším týmem, protože přidali na pohybu, přesnosti v kombinaci i důrazu, za což byli odměněni. V samém závěru první půle totiž po rohovém kopu a hlavičce Johany otočil Chramosta zaslouženě skóre.

Jablonec si vynutil rozstřel

Dvojnásobné střídání o přestávce mělo vrátit Jablonec zpátky do zápasu, což se ovšem podařilo jen částečně. Pravdou sice je, že Severočeši s příchodem Pitáka a Kopice ožili, vynutili si převahu, dokonce i několik závarů v mladoboleslavské šestnáctce si připravili. Hubník se ale podruhé neprosadil, Piták v 67. minutě ve vyložené šanci přestřelil z malého vápna bránu a o tři minuty později nepochodil proti Millerovi, který jeho sólo bravurně zlikvidoval.

Mladá Boleslav spoléhající po přestávce jen na defenzivu a sporadické pokusy o rychlé protiútoky ale závěrečný hektický nápor Severočechů nakonec nepřežila, neboť Kopic šest minut před koncem vyrovnal a vynutil tak svému týmu penaltový rozstřel. Ani k němu nemuselo dojít, kdyby Zoubele, jenž se v nastaveném čase objevil sám před Millerem, proměnil vyloženou šanci.

Loterii rozhodl Kopic

Penaltovou loterii začal mladoboleslavský Ondřejka, jehož pokus Špit lapil, jablonecký Piták však dopadl při exekuci stejně. Ve druhé sérii Jarolím nezaváhal, Loučka také ne. Ščuk proměnil svůj pokus bezpečně, Novák rovněž. Bořil při čtvrté penaltě jabloneckého brankáře přelstil, Rossi ho napodobil, takže měla rozhodnout poslední série. Chramosta při ní měl pevné nervy, Vaněk ovšem také a proto se pokračovalo.

Kapitán Johana napálil balón do břevna, takže repríza dva roky starého penaltového rozstřelu Mladé Boleslavi nevyšla, neboť Kopic svůj pokus proměnil.

Pohár České pošty, finále:
FK Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:2, na penalty 5:4
Branky: 19. Hubník, 84. Kopic, rozhodující pen. Kopic - 29. Zahustel, 45. Chramosta. Penalty proměnili: Loučka, Novák, Rossi, Vaněk, Kopic - Jarolím, Ščuk, Bořil, Chramosta. Neproměnili: Piták - Ondřejka, Johana. Rozhodčí: Příhoda - Jiřík, Pospíšil. ŽK: Hubník, Kopic, Loučka - Kúdela, Ščuk, Kysela. Poločas 1:2.
Jablonec: Špit - Kubista (46. Piták), Rossi, Beneš, Novák - Loučka, Eliáš - Čížek (77. Zoubele), Vaněk, Jablonský (46. Kopic) - Hubník. Trenér: Skuhravý.
Mladá Boleslav: Miller - Kúdela, Johana, Ševinský, Bořil - Jarolím, Ščuk - Zahustel (71. Kysela), Chramosta, Mareš (84. Synek) - Nešpor (12. Ondřejka). Trenér: Minář.

Reklama