Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:1Porážka hokejistů v Kouvole. Finský útok z NHL byl u všech čtyř gólů a vyučoval

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Hietanen 1 : 0
26. Sekáč 1 : 1
32. Granlund 2 : 1
38. Jaakola 3 : 1
45. Kivistö 4 : 1
Záznam online reportáže

Kouvola
Aktualizováno

Podruhé už na finském ledě v přípravě na mistrovství světa česká hokejová reprezentace neuspěla. Na domácích bylo hodně vidět, že chce pomstít prohru 2:3 z Oulu. V Kouvole vyhrál 4:1, když jasně dominoval elitní útok Suomi složený z posil z NHL. Byl na ledě u všech čtyř gólů vítězů.

Foto: Timo Heikkala, ČTK/AP

Český obránce Tomáš Kundrátek (vlevo) a Sebastian Aho z Finska v zápase Euro Hockey Tour.

Článek

Ze čtyř posil ze zámoří dopřál domácí trenér Jalonen volno ještě gólmanovi Bäckströmovi z Calgary. V elitním útoku už ale společně hráli Komarov z Toronta, Granlund z Vancouveru, Rantanen z Colorada a představovali v zápase největší nebezpečí pro českou branku, kterou podle plánu hájil druhý z dvojice kandidátů na post jedničky pro květnový šampionát Francouz.

Do hry se v národním týmu dostali i v minulém zápase odpočívající T. Voráček a Urban. Naopak jen mezi diváky zůstali obránci Hrabal a útočník Vincour. „Udělali jsme i nějaké změny ve složení jednotlivých lajn v rámci hledání vhodné sestavy," naznačoval trenér Vladimír Vůjtek.

V Kouvole na ledě nováčka finské nejvyšší soutěže KooKoo začala obě mužstva hodně svižným bruslením. Kubalík a Gulaš se navíc pohotovými střelami postarali o práci Koskinenovi, jeho protějšek Francouz prokázal připravenost při šanci J. Sallinena.

Když v11. minutě Voráček u mantinelu přehnal tvrdosti vůči Hartikainenovi, rozběsnil tím finského útočníka a oba museli jít vychladnout na trestnou lavici. Český tým v první třetině působil velmi dobře organizovaně v obraně, hodně střel zblokoval, a když se Filppula probil až před branku, zblízka ji přestřelil. Podobně dopadli na druhé straně Zohorna a z přečíslení i Červenka.

Národní tým se dostal do nesnází až dvouminutovým oslabením ve třech proti pěti. Při signalizaci Zámorského trestu za hákování se totiž ještě Gulaš dopustil zbytečného sekání. Finové poslali do hry svou letku z NHL a navíc jim pomohlo, když byl Kolář bolestivě zasažen do kolene a jeho schopnost bránit tak byl dost omezená. Po 86 sekundách se tedy z přesilovkové kombinace dočkal po Granlundově přihrávce gólu Hietanen.

Sekáč najel na báječnou přihrávku

Radost z vedení Finům naštěstí nevydržela dlouho. Sekáč si najel na báječnou kolmou přihrávku od Zámorského a prosadil se střelou nad pravý beton domácího brankáře. Útočník Arizony, který po příletu ze zámoří říkal, že po utrápené sezóně potřebuje k nalezení pohody vstřelit gól, si tak mohl oddechnout. „Nechtěl jsem nic vymýšlet, prostě jsem pustil puk na branku, když jsem tam viděl místo," přiblížil Sekáč v televizním rozhovoru.

Finy ale české vyrovnání jakoby nabudilo k výrazné útočné aktivitě. Hodně se tlačili před Francouze, který měl plné ruce práce, ale proti akci neustále nebezpečného útoku ze zámoří byl už bez šance. Rantanen se nádherně uvolnil v levém rohu útočného pásma a zpětnou přihrávkou našel Granlunda, který se pod vyrážečkou brankáře trefil do české sítě.

Šanci dotáhnout skóre nabídla národnímu týmu přesilovka, jenže v jejím závěru se domácí dostali do útočného pásma. Tam vyhráli vhazování a kotouči po Jaakolově dělovce do české branky nešťastně pomohla Sekáčova teč, což zmátlo k zásahu jinak nachystaného Francouze. „Měl jsem stát trochu lépe. Tím, jak mě štrejchnul puk, asi to jen ztížilo pozici našemu gólmanovi," vyčítal si Sekáč.

Poměr střel 15:6 ve druhé části jasně mluvil pro Finsko, které tím definitivně převzalo otěže zápasu a ve 44. minutě zvýšilo už na 4:1. Znovu u toho byla Granlundova formace, jejíž centr měl nakonec v zápase bilanci 1+2. Clonil před brankou, když obránce Kivistö napřáhl na modré čáře k dělovce a puk letěl přesně do levého horního růžku.

Francouzova vítězná bilance z letošní reprezentační sezóny tak až ve čtvrtém zápase vzala za své. České mužstvo za celé utkání přimělo Koskinena jen k šestnácti zásahům, s důrazem Finů a jejich lepším pohybem si v druhé polovině duelu neumělo poradit.

Euro Hockey Tour v Kouvole
Finsko–Česko 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Branky: 22. Hietanen, 32. Granlund, 38. Jaakola, 45. Kivistö – 26. Sekáč, hlavní rozhodčí Sjöqvist a Harnebring (oba Švéd.), vyloučení 4:5, využití 1:0, v oslabení 1:0, 5123 diváků.
Finsko: Koskinen – Jaakola, Hietanen, Salmela, Kivistö, Ahonen, Virtanen, Melart, Lehtonen – Komarov, Granlund, Rantanen – Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti – Hartikainen, J. Sallinen, T. Sallinen – I. Filppula, Malinen, Wärn – Saarela.
Česko: Francouz – Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář, M. Doudera, T. Voráček – Jarůšek, Červenka, D. Kubalík – Kašpar, Koukal, Zaťovič – Sekáč, Urban, Holík – Gulaš, Kousal, T. Zohorna.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švýcarsko 0 : 2 42. min Živě
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články