Hlavní obsah

Farah za rok opustí dráhu, v Tokiu by mohl běžet maraton

Rio de Janeiro

Jeden z atletických hrdinů olympijských her v Riu vytrvalec Mohamed Farah se hodlá věnovat závodům na dráze už jen rok. Po mistrovství světa v Londýně chce přejít k silničním běhům a zaměřit se na maraton. V něm by mohl usilovat o rozšíření své sbírky čtyř zlatých olympijských medailí na hrách v Tokiu v roce 2020.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský vytrvalec Mohamed Farah a jeho sbírka zlatých medailí z OH v Riu.

Článek

"Na dlouhých tratích se nedá plánovat moc dopředu, ale nedá se to vyloučit. Příští rok skončím s dráhou a uvidíme, čeho budu schopný v maratonu," řekl třiatřicetiletý běžec BBC.

Farah na hrách v Riu de Janeiro zopakoval double z Londýna, když zvítězil v bězích na 5000 i 10 000 metrů a jako první britský atlet v historii vybojoval čtyři zlaté olympijské medaile.

Desítku vyhrál přesto, že v úvodu závodu po kolizi s Američanem Galenem Ruppem upadl. "Říkal jsem si, že celé čtyři roky tréninku jsou najednou v tahu. Hodně to se mnou zamávalo. Nesmělo mě to zlomit. Říkal jsem si, že zbývá ještě hodně kilometrů a že kvůli tomuhle jsem přece trénoval," uvedl pětinásobný mistr světa.

Právě svého tréninkového partnera Ruppa by mohl v budoucnu napodobit. Stříbrný medailista z desítky na OH v Londýně na dráze na další medaili v Riu nedosáhl, ale v závěrečném maratonu vybojoval bronz.

Reklama