Hlavní obsah

Statistiky SP: Češi nevyhráli třetinu a dostali nejvíce gólů

Praha

Kanada, Výběr Evropy a Švédsko. Trojice, která ještě neprohrála na Světovém poháru. Po odehraných druhých zápasech některé otazníky v turnaji zmizely, hráči je vyřešili svými výkony, jiné zůstávají. Jasno je u mužstev USA a Česka, ty do semifinále neprojdou a zahrají si spolu v závěrečném souboji o třetí místo ve skupině. A po utkání domů, tento turnaj pro ně končí.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Útočník Mats Zuccarello z Výběru Evropy slaví gól v české síti. Vlevo je obránce Michal Kempný, vpravo brankář Petr Mrázek.

Článek

Čísla po dvou zápasech naznačila, kde hledat favority, také ukázala na ty, kteří se mezi čtyřku neprobojují. Pokud budeme brát realitu z českého pohledu, je stav následující.

Nejvíce gólů vstřelila Kanada - 10, druhý je Výběr Severní Ameriky - 7. Česko má dva zásahy, hůře je na tom už jen Finsko, to skórovalo jednou.

Nejméně gólů obdrželo Švédsko, jen jeden jediný. Dva poté Kanada a Výběr Evropy, který překvapil, ačkoli je složen z hráčů osmi zemí. Nejvíce branek svítí v tabulce u Čechů - 9, především výprask od Kanady 0:6 se podepsal pod tuto statistiku, a to může být trenér Josef Jandač ještě rád za výkony brankářů, kteří mnohé chytili.

Nejpilnější střelce má tým Severní Ameriky - 89 pokusů, Kanada 84. Česko 57, o tři méně má ještě Rusko.

Česko nevyhrálo ani jednu třetinu

Trestných minut nejvíce posbíralo Rusko. Za šest třetin 24 minut. Druhá Kanada je na osmnácti, stejně jako český výběr. S pobytem na trestné lavici souvisí přesilové hry. Ty zatím nejsou velkou výhodou, která by mužstvům pomáhala. Dva góly v početní výhodě si připsala Kanada a mladý celek Severní Ameriky. Čtyři týmy jsou na nule, Česko využilo jednu přesilovku, a to proti Výběru Evropy.

Hokej je kontaktní sport, v hitech vládne tým USA, který si jich připsal 63. Kdo čekal, že vysoko bude i hlavní favorit turnaje, tak tomu tak není - Kanada je na čísle 31, což je nejméně z celé osmičky na Světovém poháru.

Pokud mužstvo vyhraje třetinu, má větší klid do další. I zde vévodí tým javorového listu, který má v Torontu jediný cíl - vyhrát. Kanaďané vyhráli pět ze šesti dvacetiminutovek. Prohráli pouze poslední část duelu s USA, a to 0:1. Na opačném konci je Česko, u něj svítí nula. S Kanadou tři prohrané, s Výběrem Evropy tři nerozhodné, poté přišla porážka v prodloužení a přiblížil se konec šancí na turnaji. Ten definitivně zpečetil výsledek Kanady s  USA (4:2).

Čísla po druhých zápasech Světového poháru
Kanada
Vstřelené góly10
Inkasované góly2
Střely na branku84
Trestné minuty18
Využití přesilovek2
Hity31
Vyhrané třetiny5
USA
Vstřelené góly2
Inkasované góly7
Střely na branku71
Trestné minuty14
Využití přesilovek0
Hity63
Vyhrané třetiny1
Finsko
Vstřelené góly1
Inkasované góly6
Střely na branku61
Trestné minuty12
Využití přesilovek0
Hity56
Vyhrané třetiny1
Švédsko
Vstřelené góly4
Inkasované góly1
Střely na branku58
Trestné minuty14
Využití přesilovek1
Hity36
Vyhrané třetiny3
Tým Severní Ameriky
Vstřelené góly7
Inkasované góly5
Střely na branku89
Trestné minuty16
Využití přesilovek2
Hity39
Vyhrané třetiny4
Rusko
Vstřelené góly5
Inkasované góly5
Střely na branku53
Trestné minuty24
Využití přesilovek0
Hity50
Vyhrané třetiny2
Výběr Evropy
Vstřelené góly6
Inkasované góly2
Střely na branku58
Trestné minuty16
Využití přesilovek0
Hity34
Vyhrané třetiny2
Česko
Vstřelené góly2
Inkasované góly9
Střely na branku57
Trestné minuty18
Využití přesilovek1
Hity43
Vyhrané třetiny0

Reklama

Související témata: