Hlavní obsah

Německo - Lotyšsko 4:3 SNNěmci vydřeli proti Lotyšům čtvrtfinále MS, v něm vyzvou Kanadu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Wolf 1 : 0
32. Seidenberg 2 : 0
39. Skvorcovs 2 : 1
49. Sprukts 2 : 2
57. Džerinš 2 : 3
60. Schütz 3 : 3
65. Tiffels (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem

Hokejisté Německa si na domácím mistrovství světa, které pořádají společně s Francií, zahrají vyřazovací boje. Jako poslední tým si účast ve čtvrtečním čtvrtfinále, v němž se utkají s obhájci titulu Kanaďany, zajistili díky výhře 4:3 po samostatných nájezdech v přímém souboji o postupovou příčku s Lotyšskem. Němci přitom zachránili zápas v power play v čase 59:27, kdy vyrovnal Felix Schütz. Nájezdy pak rozhodl další útočník Frederik Tiffels.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německý útočník David Wolf překonává Elvise Merzlikinse v lotyšské brance a otevírá skóre zápasu.

Článek
Fotogalerie

Příznivý výsledek pro Německo rozhodl také o tom, že čeští hokejisté sehrají čtvrtfinálový duel v dosavadním působišti v Paříži a nebudou za ním muset cestovat do Kolína nad Rýnem.

Němci v úvodu nevyužili dvě početní výhody, i když v té druhé pálil nebezpečně Ehliz. Tentýž hráč zkusil štěstí i ve 13. minutě, jeho pokus však Merzlikins zneškodnil maskou. Za hosty, kteří stihli v první části pouhé čtyři rány mezi tyče oproti 19 domácím pokusům, odpověděl Sprukts, jenže minul. Těsně před přestávkou se třemi zákroky v krátkém sledu blýskl Merzlikins a bezbrankové skóre se nezměnilo.

Po velkých příležitostech na obou stranách v první polovině druhé třetiny, při nichž zářili dobře chytající gólmani, šli Němci v 32. minutě do trháku. Nejprve otevřel v přesilovce skóre bekhendovou dorážkou Wolf a už o 27 sekund později zvýšil obránce Dennis Seidenberg. Jenže Lotyši měli ke kapitulaci daleko a ve 32. minutě snížil Skvorcovs.

Ba co víc, Lotyšsko posléze dokonalo velký obrat z 0:2 na 3:2 góly Spruktse a Džerinše, který úspěšně tečoval nahození od modré čáry při početní výhodě v čase 56:08. Jenže zápas Lotyši do postupového konce nedovedli. Obrovské drama tímto okamžikem vlastně teprve začalo. V končící 58. minutě musel na trestnou lavici Kulda, Němci po necelé minutě sáhli ke hře bez gólmana a po obrovském závaru dorazil puk zblízka Schütz.

Prodloužení ve třech hráčích na obou stranách dávalo hodně prostoru k akci na rozhodující trefu. Přesto přišla jediná velká příležitost, kterou měl Girgensons, jeho pokus o bekhendový blafák ale vykryl Grubauer levým betonem. A Němce udržel ve hře až do nájezdů i vteřinu před koncem, kdy ostře vypálil od modré čáry Galvinš.

Nájezdy začínali Lotyši. Indrašis neuspěl, stejně si pak vedli i Kahun, Daugavinš a Draisaitl. Roberts Bukarts byl blízko, ale Lotyšům dnes nebylo přáno - trefil břevno. Tiffels pak střelou mezi betony rozjásal německou střídačku i většinu zaplněného hlediště.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Německo - Lotyšsko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 32. D. Wolf (Ehrhoff, Reimer), 32. D. Seidenberg (Kink, Müller), 60. Schütz (Draisaitl), rozhodující sam. nájezd Tiffels - 39. Skvorcovs (Sotnieks), 49. Sprukts (Indrašis, Sotnieks), 57. Džerinš (Balinskis, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Ritter (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. Diváci: 18 797.
Německo: Grubauer - Ehrhoff, Hördler, Reul, Müller, D. Seidenberg, Abeltshauser, Krueger - Plachta, Kahun, Kink - Fauser, Schütz, Tiffels - Hager, Draisaitl, D. Wolf - Reimer, Ehliz, Y. Seidenberg - Macek. Trenér: Marco Sturm.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis - Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: