Hlavní obsah

Belgie - Česko 2:1Vzpoura trvala čtvrt hodiny, korunovaný Rudý ďábel ale Čechy zarmoutil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Batshuayi 1 : 0
29. Krmenčík 1 : 1
52. Fellaini 2 : 1
Záznam online reportáže

Brusel
Aktualizováno

Sedmý tým světového žebříčku pro ně zůstal nenaplněnou výzvou. Čeští fotbalisté v přípravném utkání v Bruselu podlehli Belgii 1:2. Po čtvrthodinové vzpouře na konci prvního poločasu sahal Jarolímův tým po lepším výsledku. Po přestávce však hvězdnému favorizovanému týmu zařídil výhru hlavičkář Fellaini, tedy korunovaný Rudý ďábel, kterým je jak v belgické reprezentaci, tak v dresu Manchesteru United.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičan Marouane Fellaini (třetí zleva) oslavuje se spoluhráči gól proti České republice.

Článek
Fotogalerie

Rozložit před kvalifikací v Norsku rovnoměrně síly a vystřídat prakticky všechny hráče. Takové bylo přání kouče Jarolíma, jenže narazilo. Švýcarští rozhodčí na poradě v den zápasu oznámili, že utkání je oficiální a z rozhodnutí FIFA připustí maximálně šest střídání.

Oba soupeři s neomezeným počtem střídání souhlasili, dohodu s FIFA však musí dotáhnout pořadatel. A Belgičané nejspíš situaci trochu podcenili.

Rudí ďáblové sice přišli o zraněného kapitána Hazarda, přesto nastoupili s hvězdným týmem. V základní jedenáctce bylo hned osm borců z anglické Premier League, partu trhali jen jednotlivci z Monaka, AS Řím a Atlétika Madrid...

Lukaku hrozil, Batshuayi udeřil

Byl to také druhý nejlepší střelec anglické ligy Lukaku, který již v 8. minutě po De Bruyneho rohu mohl otevřít skóre. Jeho prudkou hlavičku zblízka ovšem parádně vyrazil Vaclík, který by se do Premier League také rád dostal... Další střet s obrem z Evertonu českého brankáře zabolel. Lukaku nejprve trefil tyč a při dopadu narazil Vaclíka na brankovou konstrukci. Gólman zůstal ležet na zemi, ale rozhodčí hru nepřerušil, a tak Češi jen se štěstím neinkasovali.

Rozdíl 37 příček na žebříčku FIFA byl od začátku jasně patrný. Belgičané útočili a Jarolímův tým neměl protizbraň. Přišlo tak, co přijít muselo. Batshuayi z Chelsea se v 25. minutě zbavil ve vápně Kalase a křížnou střelou po zemi otevřel skóre.

Závěr první půle patřil Čechům

Až gólový úder jako by český tým probral. Daridova střela po akci Krejčího byla varováním, jež Rudí ďáblové nevzali na vědomí. Courtois ve vlastním vápně vystavil do riskantní pozice de Bruyneho, drzoun Krejčí ho o míč obral a pro Krmenčíka bylo hračkou střelou do prázdné branky vyrovnat.

Zraněného Vaclíka pak musel vystřídat Pavlenka. Vyrovnání nicméně s Belgičany otřáslo a po vydařené kombinaci Schick trefil tyč. Ještě do přestávky pak měl po hlavičce Součka další šanci.

O přestávce došlo k hromadnému střídání. První šancí druhé půle měl Mirallas, jehož střelu ještě Pavlenka stačil vyrazit na tyč a na roh. Po něm už ovšem kapituloval. Vyhlášený hlavičkář Fellaini na zadní tyči přeskočil Součka a gólmana přehodil.

Deset minut před koncem mohlo být podruhé vyrovnáno, jenže Součkovu střelu zastavila tyč...

Česká reprezentace zůstává nadále na kempu v Belgii, až ve čtvrtek se přesune ke kvalifikačnímu duelu do Norska.

Přípravné fotbalové utkání v Bruselu:
Belgie - Česká republika 2:1 (1:1)
Branky: 25. Batshuayi, 52. Fellaini - 29. Krmenčík. Rozhodčí: Schärer - Vogel, Josipovic (všichni Švýc.). ŽK: Škoda (ČR). Diváci: 28 000.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany (46. Vermaelen), Vertonghen - Tielemans (46. Fellaini) - Chadli, De Bruyne, Nainggolan (46. Mertens), Carrasco (87. T. Hazard) - Lukaku (46. Mirallas), Batshuayi (46. Benteke). Trenér: Martínez.
ČR: Vaclík (33. Pavlenka) - Kadeřábek (46. Čelůstka), Brabec, Kalas, Gebre Selassie - Krejčí (46. Jankto), Souček, Darida, Zmrhal (77. Mareš) - Schick (64. Škoda) - Krmenčík (46. Dočkal). Trenér: Jarolím.
Ohodnoťte výkon české fotbalové reprezentace v přípravném utkání proti Belgii (jako ve škole: 1- nejlepší, 5 - nejhorší).
1
4,8 %
2
51,6 %
3
27,9 %
4
7,3 %
5
8,4 %
Celkem hlasovalo 9225 čtenářů.

Reklama

Související témata: