Hlavní obsah

Brückner: Zvládli jsme to a budeme silnější

Spokojený byl po sobotním utkání s Walesem trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner. Češi v Teplicích odstartovali kvalifikaci výhrou proti nepříjemnému soupeři, když o zisku tří bodů rozhodla druhá trefa v zápase nováčka Davida Lafaty. "Chyběla nám invence v útočné fázi, ale tři body se počítají," řekl Brückner na pozápasové tiskové konferenci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Jak hodnotíte prvního kvalifikačního soupeře?

Věděli jsme o kvalitách Velšanů, které potvrdili. Trošku nás zaskočili změnou úvodního rozestavení na více defenzivní s pěti obránci. Nám chyběla kvalita a invence v útočné fázi. Ve druhém poločase jsme měli ještě větší tlak, soupeř se ještě víc zatáhl.

Po gólu v závěru jste brali tři body za výhru. Takže jste spokojený?

Závěr byl hektický, někdy to tak bývá. Jsem moc rád, že jsme to zvládli. Tři body se samozřejmě počítají. Družstvo se pořád tvoří, ale budeme zápas od zápasu silnější. Hráčům musím poděkovat.

Uspokojila vás hra obrany?

Bylo to markantní zlepšení oproti posledním dvěma nebo třem zápasům :Dostali jsme nešťastně branku, museli jsme stále čelit ofsajdové hraně Bellamyho. Máme šest kvalitních obránců, které můžeme libovolně točit.

Proč hrál na stoperu Jiránek a ne Kováč?

Takových hypotetických otázek bych mohl dostat tak třicet nebo padesát. Martin Jiránek jako jediný hraje v klubu stopera. Rozehnal už několikátý zápas hraje jinde, musel jsem reagovat. I Kováč hraje defenzivního středového hráče, mohli jsme takhle za hry reagovat na průběh. Martin podal velmi dobrý výkon, přestože si dal vlastní gól.

Přesto jste stejně jako proti Srbsku znovu neudrželi vedení...

Nejde srovnávat Srbsko a vedení 1:0 a dnešní zápas. Tam byla lehkomyslnost a lehkovážnost, to nelze vůbec srovnávat. Proti Walesu to bylo o štěstí, ten zápas byl o několik úrovní někde jinde. Velšané jsou výborní v útočné fázi.

Nemáme naopak my málo hráčů, schopných dát gól?

Wales moc gólů nedostává. Dát jim dva góly je skoro dost. Ale souhlasím, máme rezervy v invenci i zakončení. Ale budeme mít k dispozici Milana Baroše a jiné hráče.

Objevil jste druhého žolíka po Barošovi v Lafatovi?

Neobjevil jsem Davida Lafatu, on objevil sám sebe. Já jsem ho jen nominoval.

Co říkáte na vysokou výhru Slovenska?

Vůbec se tím nezabývám. Důležitější je naše sestava a hra.Pro nás není důležité, jestli náš soupeř vysoko vyhrál nebo ne.

Jak se líbil v nové roli Rosický?

Na Tomáše je spolehnutí. Kvalita v poli, kvalita v závěrečné části. Už před zápasem jsem pozoroval, že roli bere se vší vážností. Myslím si, že jeho výkonu to prospěje.

Můžete srovnat výkon Štajnera v prvním a Sionka ve druhém poločase?

To bylo vidět, netřeba komentáře. Přeci jen. Libor Sionko podal mnohem lepší výkon, než Jiří Štajner.

Reklama