Hlavní obsah

Chceme jít o titul, zní z Procházkova týmu. Střední divize jako možnost do budoucna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z rušného Las Vegas přivezli klíčové vítězství nad Rakušanem Aleksandarem Rakičem, na němž budou chtít dál stavět cestu zpět k titulu. Tým kolem nejúspěšnějšího českého bojovníka MMA Jiřího Procházky pomalu a jistě spřádá další plány, tajemstvím není snaha o odvetu s loňským sokem Alexem Pereirou z Brazílie. Pokud možno hned v dalším zápase. „Budeme se snažit na to tlačit. Jiří je jednička a měl by být v roli vyzyvatele,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Martin Karaivanov, Procházkův trenér, který se mimo jiné vyjádřil o případném brzkém květnovém zápase či přechodu jeho svěřence do střední váhy.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem (vpravo) a Martinem Karaivanovem po boji s Aleksandarem Rakičem

Článek

Je pár dnů po duelu, už jste ho stačil celý vidět?

Zápas jsem celý ještě neviděl, protože teď připravuji turnaj Fusion v Brně, takže na to nemám moc času, ale určitě se na něj podívám. Zatím jsme se ještě společně nesetkali ani s týmem, počítám, že příští týden bychom to mohli spáchat.

Jiří po zápase říkal, že nepředvedl dokonalou bouři, jak on sám chtěl. Kde byly podle vás chyby?

Nad konkrétními chybami si sedneme a rozebereme je. Nemá cenu to teď řešit, ale je potřeba si zápas rozfázovat a určit si konkrétní chyby i s ohledem na průběh boje. Zatím je na to brzo.

Bylo zřejmé, že první kolo svou aktivitou a častým okopáváním získal právě Rakič. Jaké jste následně dávali Jiřímu instrukce do dalších minut?

Aby se odlehčil a trochu zrychlil. V prvním kole byl totiž trochu pomalejší, ne tak dynamický, jak jsme chtěli. Co se týče Rakiče, tak ten pracoval tak nějak, jak jsme očekávali. Trochu překvapil kontry, byl na ně při Jiřího kopech připravený. A proč se nešlo z pohledu Rakiče na zem? Způsob boje tomu moc šancí nedával, ale samozřejmě, když to takhle vezmu, mohl vsadit víc na wrestling a dostat nás tam.

V minulých dnech se rovněž objevila informace, že Rakič šel do zápasu s infekcí v lokti. Co tomu říkáte?

Nemá cenu na to brát ohled. Zápas se udál, oba do toho šli. Pro nás to není žádná informace.

Co teď? Jiří se údajně nebrání květnové odvetě s Alexem Pereirou v jeho rodné Brazílii. Připouštíte, že by k zápasu skutečně mohlo dojít v tomto termínu?

Úplně ne, myslím si, že to nedopadne. Nechci říkat, že je to brzo, ale na takový zápas je potřeba se déle připravit. Jiří si ze zápasu s Rakičem neodnesl žádné zranění, byť nevím, jak moc má rozkopanou nohu. Rád bych ale na případný zápas s Pereirou vypiloval ještě nějaké věci.

Připadá v úvahu, že byste přijali i možný netitulový zápas? Například o pozici vyzyvatele pro další bitvu o pás?

Uvidí se, jak se to celé seskládá. Samozřejmě budeme chtít, abychom šli rovnou do titulového zápasu, na což se budeme snažit tlačit. Jiří je jednička divize a měl by být v dalším duelu v roli vyzyvatele.

O možnost zabojovat o titul se hlásí i dvojka žebříčku Rus Magomed Ankalajev. Co nejprve zápas s ním?

Nevím, jaký vztah má UFC s Ankalajevem, ale budeme chtít jít nejkratší cestou k titulu. Pokud tam ale nebude z druhé strany vůle, mám na mysli z týmu Pereiry, tak to budeme muset řešit, protože nechceme další zápas třeba za rok. Je potřeba to celé seskládat, aby to dávalo smysl. Teď to hodnotit nebo říkat, jak to bude, když nemáme dílčí informace, je složité.

Přesto se zeptám. Co případný souboj s Jamahalem Hillem, který teď proti Pereirovi poměrně rychle padl?

Mluví se o Ankalajevovi, Hillovi nebo tituláku s Pereirou. Bude záležet, kdy nám Alexe nabídnou a jak se k tomu postaví druhá strana. Pak začneme řešit případné další možnosti, což znamená zápas s Hillem nebo Ankalajevem.

Byl jste překvapený drtivým Pereirovým triumfem právě proti Hillovi?

Nečekal jsem to tak rychlé a průběh mě překvapil. Bylo to jednoznačné. Bylo patrné, že Alex si je tím nastavením a průběhem boje opravdu jistý. Dobře si to nachystal a soupeře šel ulovit, což se také stalo.

Co říkáte na možný Pereirův přechod do těžké váhy, který sám avizoval?

Když vidím Toma Aspinalla (prozatímní šampion – pozn. red.), který je na svou váhu rychlej, tak si myslím, že už by v těžké váze, konkrétně právě s Tomem, měl problém. Myslím to tak celkově. Byla by to sice pro něj jedinečná šance, ale konkrétní rozhodnutí už záleží na týmu.

A teď naopak. Jiří zmiňoval, že by do budoucna mohl přejít do střední váhy. Je to skutečně reálná možnost?

Bavili jsme se o tom, že tahle možnost by tu byla a nebylo by od věci to zkusit. Pokud to Jiří má nastavené tak, že den před vážením skoro nehubne a váhu má hotovou skoro týden dopředu, tak by se jen poladila nějaká dieta, shazování či sauna. Do budoucna to není vyloučené. Ideální teď je získat titul v polotěžké divizi, potom reagovat na průběh, což znamená buď obhajovat, nebo přeskočit do střední váhy.

Jaký je nyní plán? Sednout si a probrat možnosti?

Přesně tak… Jsou tu dvě roviny. Jedna z nich je komunikace s UFC a nějaký posun, přičemž náš tým má jasno, protože chceme jít titulový zápas. Záleží, co jsme schopni vykomunikovat. Druhá věc je ta, že si společně sedneme a zhodnotíme a rozebereme si zápas.

Reklama