Hlavní obsah

Hirt ctil týmovou taktiku, pomohl Italovi do žlutého dresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože má pro příští rok už smlouvu ve slavnější belgické stáji Quick-Step, ctil Jan Hirt v beskydských kopcích vzorně pravidla týmové spolupráce. Jeho formace Intermarche-Wanty-Gobert tak skutečně ovládla závěr druhé etapy Sazka Tour, nejvýznamnějšího cyklistického závodu na českém území.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Český závodník Jan Hirt v druhé etapě Sazka Tour pomohl týmovému kolegovi.

Článek

Hirt hodně aktivně pomáhal kolegům. Šestý muž letošního Gira d'Italia nakonec vystoupal do cíle na Pustevnách jako nejlepší z domácích cyklistů na 17. místě s odstupem 50 sekund. „Chtěl jsem být trochu výš, ale bylo to především o dodržení týmové spolupráce, které jsem se podřídil," mínil Hirt, jenž se celkově posunul na šestnáctou příčku.

„Taktika před etapou byla jasně daná, že pojedeme na oba italské kluky, zejména Lorenzo Rota byl hodně aktivní, a nakonec to dotáhl až na žluťák. Je skvělé, že máme vítěze etapy a Domenico Pozzovivo byl taky na bedně," líčil Hirt. „Snažil jsem se správně rozvrhnout síly a zbytečně jimi neplýtvat. Dobře jsme naplánovali taktiku na poslední kopec," doplnil vítěz Rota.

Druhým nejlepším Čechem v cíli byl na 28. místě Jakub Otruba z elitní tuzemské stáje Elkov-Kasper. Kontakt v posledním kopci ztratil dosud nejlepší z domácích závodníků a jeho týmový kolega Michael Kukrle, nabral manko přes tři minuty a propadl se až na 38. příčku průběžně. „Tušil jsem, že mě na Pustevnách odpářou," připustil.

Loňský vítěz Sazka Tour Filippo Zana skončil šestý, celkově je tento závodník stáje CSF Faizané o jednu příčku níž. Na krajana v pozici lídra ale ztrácí jen tři vteřiny. Dosud ve žlutém jedoucí Belgičan Herregodts etapu dokončil s téměř osmiminutovým mankem. Hrdina páteční etapy Tim van Dijke, který vydržel přes sto padesát kilometrů v úniku a byl dostižen až před závěrečným stoupáním, nakonec schytal ztrátu čtrnáct minut. „Pokusil jsem se o zázrak, který nevyšel," říkal zcela vyčerpaný Nizozemec.

V sobotu čeká cyklisty královská etapa z Moravské Třebové na Dlouhé stráně, kam vyšplhají hned dvakrát. „Bude to náročné, ale defenzivně nepojedeme, určitě zase budeme jako tým chtít vyhrát a udržet žlutý trikot, já bych se chtěl tak pohybovat hodně vepředu. Říkám si, že je třeba ještě doplnit ty stupně vítězů na druhém místě," řekl s úsměvem Hirt.

Reklama

Související témata: