Hlavní obsah

Němci si pochvalovali, jak ubránili Kollera

PRAHA

Maximálně spokojení byli po sobotní výhře nad českou reprezentací němečtí fotbalisté. Ti na hřišti největšího konkurenta vyhráli 2:1 a udělali výrazný krok k postupu na mistrovství Evropy 2008. Před zápasem měl lídr kvalifikační skupiny D strach z Jana Kollera, dlouhána z Monaka se ale Němcům povedlo uhlídat. „Podařilo se nám ho udržet v bezpečné vzdálenosti od branky, což bylo důležité,“ pochvaloval si po zápase v rozhovoru s novináři stoper Christopher Metzelder.

Článek

Obránce Dortmundu s nejlepším kanonýrem české reprezentační historie svedl množství soubojů. Když bylo potřeba, vypomohl druhý stoper Mertesacker. Oba měří přes 190 centimetrů. „V týdnu jsme se dobře na hru Kollera připravili, snažili jsme se jej celá obranná čtveřice dostat co nejdále od branky. Je to kolos, který se těžko brání. Ale podařilo se nám ho udržet v bezpečné vzdálenosti, což bylo důležité,“ liboval si Metzelder.

„Počítali jsme, že Kollera bude soupeř hledat dlouhými míči. Snažili jsme se k němu včas přistupovat a společnými silami ho zastavit. To byl správný recept. Ve druhém poločase se Češi snažili útočit více ze stran, ale dařilo se nám míče sbírat a odvracet. Snížení Barošem bylo šťastné, ale měli jsme několik dalších dobrých šancí, jak definitivně rozhodnout zápas. Jsme moc spokojení s naší hrou, přestože jsme v závěru byli trošku pod tlakem. To se ale dalo očekávat,“ zhodnotil zápas téměř dvoumetrový Per Mertesacker.

Slova kolegy potvrdil i Metzelder. „Zápasy na Slovensku a v Česku byly klíčové a jsem rád, že jsme je zvládli. Předvedené výkony na hřištích soupeřů ukazují, jaký enormní pokrok jsme udělali,“ chválil německou reprezentaci šestadvacetiletý stoper Dortmundu.

Výhra v Praze je důležitým krokem k postupu na mistrovství Evropy, spokojený byl pochopitelně i Torsten Frings. „Máme za sebou výborný zápas, hráli jsme chytře. Věděli jsme, že soupeř je vzadu ranitelný, což jsme také využili,“ zhodnotil slabiny českého celku třicetiletý záložník Werderu Brémy.

Ballack chce jet na ME jako favorit

Třetí tým posledního mistrovství světa mohl vyhrát vyšším rozdílem, několik šancí mu pochytal výborný Petr Čech, Podolski trefil v závěru prvního poločasu břevno. „Výsledek byl těsný, mohli jsme vyhrát ještě větším rozdílem. Ale nevyužili jsme své příležitosti,“ řekl novinářům kapitán Němců Michael Ballack. „Jsme moc spokojení s tím, co tým předvedl. Obrana pracovala spolehlivě, v klíčových okamžicích nás podržela. Zejména v prvním poločase jsme hráli velice suverénně,“ dodala třicetiletá hvězda londýnské Chelsea.

Ballack ale upozornil, že vedoucí celek kvalifikační skupin D stále musí zodpovědně pracovat a postup na šampionát potvrdit v dalších utkáních. „Musíme být pořád ve střehu a koncentrovat se i na další zápasy kvalifikace. Zůstáváme stále nohama na zemi, stále musíme tvrdě pracovat. Máme mladý tým, který chce na mistrovství přijet jako jeden z favoritů na medaili. Ale nejprve musíme zvládnout zbývající zápasy kvalifikace,“ říká Ballack.

Spokojeností po utkání zářil i manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff. Právě střelec dvou gólů ve finále ME 1996 do sítě českého celku v minulém týdnu simuloval na trénincích hru Jana Kollera a německá obrana se tak na obávaného útočníka mohla skvěle připravit. „Vytvořili jsme si hodně šancí a bylo také vidět, že máme ze hry lepší pocit. Našli jsme jistotu nejen v defenzívě, ale i v kontrole hry. Tým jasně ukázal, že je ve skupině číslo jedna. Na mistrovství světa jsme prokázali, že umíme zahrát. Teď jsme to potvrdili i na hřišti silného soupeře, což je pro nás krok dopředu,“ pochválil německé fotbalisty Bierhoff.

Reklama

Související témata: