Hlavní obsah

Ani dvě výhry nemusí stačit. Slavia bude v Kosovu odvracet blamáž. Český fotbal už tu jednou zaplakal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo hladkého postupu uvízla v nepěkné šlamastyce. Slavia bude v místě, kde už český fotbal jednou trpce zaplakal, odvracet obrovskou blamáž. Sešívaní dnes večer nastoupí v Prištině proti kosovskému celku Ballkani v pátém zápase Konferenční ligy, s umouněnými čtyřmi body na kontě nutně potřebují shrábnout další tři, aby vůbec zvýšili své naděje na průnik do vyřazovací části. A pozor, existuje i hororový scénář, kdy družině trenéra Jindřicha Trpišovského nemusí stačit k postupu dál ani dvě výhry v posledních dvou zápasech.

Foto: Martin Malý / SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie Ondřej Lingr (vlevo) a David Douděra na tréninku v Prištině před zápasem Konferenční ligy s Ballkani.

Článek

Priština (od našeho zpravodaje) - I přes dosavadní vrávorání ve skupině bude český vicemistr proti evropskému nováčkovi z malé balkánské země favoritem. „Slavia by měla hladce vyhrát. Ballkani nedokáže udržet tempo po celý zápas, vydrží tak poločas. Ale všichni jsme na tento tým hrdí, je jedno, že nejsme z města, kde sídlí (Suhareka). Hrají dobře," řekl Sport.cz v Prištině, kde se zápas odehraje, recepční jednoho hotelu, který byl v minulosti aktivním fotbalistou.

Slávisté jsou v úzkých. Dosud moc nenaplňují statut favorita skupiny, v níž figurují ještě Sivasspor a Kluž. Jasně daný cíl v podobě prvního místa v této společnosti je daleko, červenobílí ani sami nemohou ovlivnit, zda postoupí alespoň z druhého místa.

Pokud by dnes Sivasspor porazil Kluž a rumunský tým v posledním kole svalil Ballkani, mohl by se nejúspěšnější český pohárový vyslanec z posledních let snažit, jak by chtěl, ale jeho putování v Konferenční lize by skončilo senzačně už na podzim. Za takové konstelace výsledků by neprošel do jarního play off, ani kdyby dvakrát vyhrál.

Je to mrzutá situace. „Ale jednoznačně se soustředíme jen na to, abychom získali šest bodů. To jediné můžeme ovlivnit. Teď potřebujeme zvládnout nadcházejí zápas proti soupeři, k němuž máme velký respekt. Musíme vyhrát, abychom měli šanci hrát o postup v domácím utkání," podotkl Trpišovský. Za týden hraje jeho soubor doma proti Sivassporu. „Koukáme sami na sebe. Maximální důležitost má zápas proti Ballkani," přidal pravý bek či záložník David Douděra.

Slavia nutně nemusí vypadnout definitivně ze hry v případě remízy či porážky v Kosovu, ale to už by pak souhra výsledků musela být veliká.

Ballkani v první konfrontaci v Edenu kousalo, dvakrát vedlo, sešívaní odbojného soka nakonec přetlačili 3:2. „Všechny jejich zápasy mají podobný ráz. Hrají ze zajištěné obrany, ve zpevněném bloku, vytvářejí si prostor pro brejky, na které mají vhodné typy hráčů. Vždyť minule doma proti Sivassporu vedli a měli další nájezdy, mohli vést 4:0, ale prohráli 1:2," shrnul Trpišovský.

Kosovský mistr nastupuje k evropským pohárům na stadionu Fadila Vokrriho v Prištině, kde před třemi lety padla 1:2 s Kosovem v kvalifikaci o mistrovství Evropy česká reprezentace. „Byl jsem na stadionu. Skvělý zážitek. Vždyť my jsme v těchto kvalifikacích teprve začínali, byli jsme malí, Česko bylo na úplně jiné úrovni. Užili jsme si vítězství, od té doby jde kosovský fotbal nahoru. Nejlepší hráči tu berou i pět tisíc euro měsíčně, což je na místní poměry opravdu dost," vylíčil hotelový recepční.

Foto: Martin Malý / SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie na tréninku v Prištině před zápasem s Ballkani.

Prostředí stadionu s kapacitou třináct a půl tisíce diváků zažil za národní tým ze slávistického kádru Lukáš Masopust. „Bavili jsme se o tom s ním. Máme tu s sebou i našeho známého z Česka, který se narodil dvacet kilometrů odtud a dělá nám tu průvodce," přiblížil Trpišovský. „Jsem v takovém prostředí poprvé, očekávám bouřlivou kulisu. Prostě typický Balkán," dodal kouč červenobílých.

Reklama