Hlavní obsah

V Plzni se zkoumalo několik verdiktů. Ofsajd? Domácí mysleli, že se řeší zákrok na Staňka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to nervák, během kterého se událo několik emotivních momentů. V zápase fotbalové Konferenční ligy mezi Plzní a Dinamem Záhřeb se potili řečtí rozhodčí pod vedením hlavního arbitra Tasose Sidiropoulose, VAR se vařil. Plzni nebyl uznán gól, pískala se pro ni penalta, Dinamu byla odvolána penalta a branka v nastaveném čase. Hektické utkání skončilo dobře pro českého pohárového zástupce, který vyhrál 1:0 a zajistil si postup přímo do jarního osmifinále této soutěže.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Útočník Plzně Tomáš Chorý v souboji s Dinem Peričem z Dinama Záhřeb v zápase Konferenční ligy.

Článek

Plzeň bránila jednobrankové vedení, když ve třetí minutě nastaveného času procpal míč do sítě útočník Dinama Sandro Kulenovič. Hosté se radovali z vyrovnání, domácí reklamovali nedovolený zákrok na brankáře Jindřicha Staňka na začátku celé akce. To však Sidiropoulos ihned zamítl. Zkoumání u videa trvalo dvě a půl minuty, řecký rozhodcovský sbor odhalil ofsajdové postavení Stefana Ristovskiho, jenž u gólu asistoval.

Bylo to poměrně překvapení, když sudí ukázal, že jde o ofsajd. „Bojoval jsem za faul na gólmana, ale nakonec mi přišlo, že byl (Ristovski) za klukama. Je jen dobře, že to tak dopadlo,“ ulevil si plzeňský záložník Lukáš Kalvach.

„Nejdřív jsem si myslel, že se řeší faul na Jindru (Staňka), ale nakonec se zkoumal ofsajd. Po zápase jsem se bavil s Kopim (Janem Kopicem), který říkal, že to viděl jednoznačně a že si myslel, že to bude ofsajd. On to asi věděl, ale přes jedenáct tisíc lidí bylo našponovaných,“ vyprávěl útočník domácích Tomáš Chorý.

Hosté se vztekali. Kulenovič po konci utkání něco emotivně a jízlivě říkal čtvrtému rozhodčímu, trenér chorvatského mužstva Sergej Jakirovič pak pěnil na tiskové konferenci. „Těžko se mi toto komentuje, jsem pod vlivem emocí. Myslím, že tohle nebylo férové. Mám dojem, že to už není náhoda,“ glosoval Jakirovič verdikty řeckých sudích.

Dinamo mohlo v 68. minutě kopat penaltu, Sidiropoulos ji odpískal. Podezřelý byl zákrok Staňka na Martina Baturinu, ale v tomto případě sudí okamžitě signalizoval, že o faul nejde. Viděl domnělou hru rukou (zřejmě Cadua), při kontrole u videa ale zjistil, že nedovoleně rukou nikdo nehrál. A tak penaltu odvolal.

Penalta pro Plzeň platila. V 34. minutě hlavičkoval Jan Kopic, Josip Mišič měl ruce roztažené, míč mu do jedné z nich brnknul, Sidiropoulos pokutový ihned nařídil. Tomáš Chorý ho proměnil. „Penalta proti nám byla minimálně divná,“ soudil Jakirovič.

„Momentů, které se řešily, bylo víc, ale naštěstí to vždycky dobře dopadlo. Víc bych se k tomu asi nevyjadřoval,“ uvedl Kalvach.

Plzeň mohla jít do vedení už ve 24. minutě, Chorý se střetl s brankářem Danijelem Zagoracem, pak dotlačil balon do sítě. Řecký sudí pískal jeho faul. „Klasicky jsem vyskočil, ani ruce jsem tam neměl. Těžko říct, rozhodčí se na to pak ani nepodíval,“ krčil rameny plzeňský čahoun.

Cítil, že emoce na hřišti pracují. „Před druhým poločasem jsem měl žlutou kartu, moc už jsem rozhodčímu nechtěl nic říkat, ale nabádal jsem ostatní, ať na něj v některých situacích zatlačí. Když byl faul na nás, seběhli se tam tři čtyři hráči Dinama, my jsme v tomhle hodní,“ mínil Chorý.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.