Hlavní obsah

Cestami po Anglii až do Liverpoolu a ještě dál. Fotbalový nadšenec pojal výjezd netradičně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Čau, chlapi,“ ozvalo se najednou od vedlejšího stolu v jednom menším baru v centru Liverpoolu. Česky. Šance, že v průběhu středy a čtvrtka narazíte ve městě Beatles na člověka mluvícího naší mateřštinou, je obrovská. Vždyť fotbalovou Spartu dorazily na odvetu osmifinále Evropské ligy podpořit tisíce fanoušků včetně fotbalového dobrodruha Františka.

Foto: Sport.cz

Fanoušek Sparty František se šel podívat k Anfield Road ještě před večerním zápasem.

Článek

Liverpool (od našeho zpravodaje) - Čeština opravdu zní téměř na každém rohu. Někdy se vedou debaty o fotbale, jindy se spřádají plány na volný den, který vyvrcholí utkáním na slavném Anfield Road. Ve vyprodaném sektoru hostí, který pojme 2500 nadšenců, bude i 26letý František. Bydlí v Praze, pochází ze středočeského Drozdova a zápas v Liverpoolu pojmul trochu netradičně.

„Přiletěl jsem v pondělí ráno do Londýna, zašel na prohlídku Wembley a večer navštívil zápas nejlepšího týmu ve městě proti Newcastlu,“ popisuje věrný příznivec Chelsea. Výhra 3:2 ho potěšila, ale na velké oslavy nebyl prostor. Putování po anglickém fotbale totiž zdaleka nekončilo.

Sotva se probudil, už seděl ve vlaku směr Birmingham. „Zašel jsem na zápas Championship proti Middlesbrough. Ve středu ještě okouknout domov Aston Villy. Musím říct, že Villa Park je jeden z nejhezčích stadionů, co jsem kdy zvenku viděl,“ popisuje František. Čas ale neúprosně plynul, takže opět do vlaku a hurá směr Liverpool.

Nejdříve však k rivalovi na prohlídku Goodison Parku, domovského stánku Evertonu. Na místo, kde se ve čtvrtek v 17:30 sejdou sparťané a tradičním pochodem zamíří na Anfield Road. František, mezi přáteli jedině Fanda, samozřejmě nebude chybět, byť se chvíli obával, že vstupenky nakonec nesežene.

„Jelikož jsem permanentkář, šlo nakonec vše docela snadno. Nicméně jsem musel být ve střehu, lístky se vyprodaly během pár minut,“ podotýká. Jelikož se do Anglie vydal s předstihem, neovlivnily ho ani možné problémy spojené se stávkujícími zaměstnanci letecké společnosti Lufthansa.

A tak Františkovi nic nebrání vidět potřetí v této sezoně Letenské naživo na venkovním evropském utkání. „Byl jsem v Seville a také na Kypru v Limassolu. Do světa se Spartou jezdí pravidelně několik mých kamarádů, takže jsem nad tím také začal uvažovat a nakonec se rozhodl správně,“ dodává s tím, že si jde hlavně zafandit a užít prostředí jednoho z nejslavnějších stadionů na světě. Ví, že po domácí prohře 1:5 jsou šance týmu trenéra Briana Priskeho na postup do čtvrtfinále téměř nulové.

Foto: Sport.cz

František a František. Fanoušci Sparty, kteří se chystají na večerní klání na Liverpoolu.

„Tím, že jsem dorazil o den dříve, mám příležitost nasát místní atmosféru a prohlédnout si město. Vše vždy vyvrcholí na zápase, který je pomyslnou třešničkou na dortu,“ usmívá se. Klání na zrekonstruovaném Anfieldu, který nově pojme přes 60 tisíc diváků, bere za odměnu.

Ale nemyslete si, že závěrečným hvizdem Františkův trip končí. Ani náhodou. „Chystám se ještě do Manchesteru navštívit Old Trafford a Etihad stadium. Domů se přesunu až v pátek večer. Poletím s myšlenkami, kam mě Sparta zase příště zavede,“ věří, že jeho oblíbený klub čeká v dalších měsících a letech mnoho lukrativních evropských destinací.

Reklama