Hlavní obsah

Angličané vyrukují na Portugalsko i s Lampardem

GELSENKIRCHEN

S uzdraveným záložníkem Frankem Lampardem, který si ve čtvrtek na tréninku poranil kotník, nastoupí v sobotním čtvrtfinále fotbalová reprezentace Anglie proti Portugalsku. "Můžu hrát," řekl záložník Chelsea včera odpoledne a trenéru Svenu Göranu Erikssonovi spadl kámen ze srdce. Lampard absolvoval předzápasový trénink v plném zatížení.

Článek

Anglie nastoupí v plné síle. Do sestavy se vrací pravý obránce Gary Neville, který si v prvním zápase na šampionátu poranil lýtko a od té doby nenastoupil. "Pro mou generaci je to poslední šance dokázat na mistrovství světa něco velkého," uvědomuje si Neville, jemuž je jednatřicet let. Stejně tak kapitánu Anglie Beckhamovi.

Zápas je pikantní pro oba trenéry. Vždyť kouč Portugalska Luiz Felipe Scolari byl dlouho nejžhavějším kandidátem na uvolněné místo po Erikssonovi, který po šampionátu u reprezentace Anglie končí. Nakonec však dostal přednost jeho anglický asistent Steve McLaren, což v Anglii vzbudilo poměrně velké rozhořčení, protože si fanoušci prý znovu přáli renomovaného zahraničního kouče.

"Tak to vůbec neberu," odmítá nějaké pikantnosti Eriksson. "Je to v první řadě souboj Anglie proti Portugalsku. Ne můj se Scolarim," říká. Přesto věří, že se nakonec bude radovat. "Musíme hrát lépe než v předchozích zápasech, ale pracovali jsme na tom," dodal Švéd na lavičce Anglie.

Portugalcům se rozpadla záloha. Kvůli kartám chybějí Deco a Costinha, podle posledních zpráv zřejmě nenastoupí ani Cristiano Ronaldo, který musel z drsné osmifinálové bitvy s Nizozemskem odstoupit už během prvního poločasu kvůli poraněnému stehnu.

Scolari musí být pro Angličany noční můrou. Na minulém světovém šampionátu v Japonsku a Jižní Koreji Scolari sice vedl Brazílii, ale ve čtvrtfinále dokázal právě Anglii vyřadit ze hry. To samé se mu povedlo i předloni už v portugalských službách ve čtvrtfinále mistrovství Evropy. "To už je minulost, musíme se dívat dopředu," prohlásil Scolari. "Nabádám hráče, aby si ten zápas užili. To ostatní přijde. Nechci na mužstvo přenášet tlak."

Portugalci nebyli v semifinále MS 40 let a záložník Luis Figo doufá, že se to změní. "Je to pro nás všechny obrovská výzva. Ale čeká nás strašně těžký souboj. Proto nikdo nemůže přemýšlet o titulu, když jsme ještě neporazili Anglii," přiznal Figo.

Pravděpodobné sestavy
Anglie: Robinson - G. Neville, Ferdinand, Terry, A. Cole - Beckham, Lampard, Hargreaves, Gerrard, J. Cole - Rooney.
Portugalsko: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Meira, Nuno Valente - Petit, Maniche, Simao, Figo, Postiga (C. Ronaldo) - Pauleta.

Reklama

Související témata: