Hlavní obsah

Nejsme v krizi a domů nepojedeme, věří si Italové před duelem se Slováky

PRETORIA

Fotbaloví mistři světa z Itálie čelí hrozbě vyřazení! K postupu do osmifinále potřebují dnes se Slovenskem zvítězit. Jakýkoliv jiný výsledek může znamenat, že ve vyřazovacích bojích nebude ani jeden finalista minulého MS. A takový scénář si přejí při premiérové účasti na šampionátu Slováci.

Foto: ČTK/AP

Trenér italských fotbalistů Marcello Lippi

Článek

Italové, čtyřnásobní světoví šampióni, dosud nevyhráli. A jejich hra byla děsivá. Fanoušci doslova běsní. „Ale v našem týmu nepanuje žádná krize. Jen je třeba si uvědomit všechny chyby, kterých jsme se dopouštěli, a přijmout zodpovědnost za mizernou hru,“ řekl pro fifa.com trenér italské reprezentace Marcello Lippi. „Dosud jsme hráli bídně. A pokud Slovensko neporazíme, nezasloužíme si na turnaji zůstat,“ doplnil útočník Alberto Gilardino. „Ale upřímně, nečekám, že bychom jeli domů,“ prohlásil.

Pavouk mistrovství světa v Jihoafrické republicefoto: Sport.cz

Borci z jihu Evropy si hodně slibují od návratu Pirla, který nastoupí poprvé po zranění a měl by se chopit dirigentské taktovky. Italům může stačit k postupu i nerozhodný výsledek, pokud Nový Zéland prohraje či bude remizovat a nevstřelí více branek než tým squadry azzurry. „Chybí nám kreativita, ale sami vybojujeme postup,“ slíbil Gilardino.

Weissovi se nelíbí tlak novinářů

Slováci by rádi start na šampionátu vyšperkovali vítězstvím. Ani tři body jim však nemusí zaručit osmifinále. „Musíme hrát, jako by to byl poslední zápas každého z nás. A pak nebude poslední,“ burcoval tým útočník Róbert Vittek. Italové však mají pro strach uděláno. I před čtyřmi lety potřebovali k postupu vyhrát. Tehdy porazili 2:0 Česko a probili se až ke zlatu.

Vittekova slova zanikají v napjaté atmosféře. Trenér Weiss nadával a vyhrožoval novinářům. „Vytvořili napětí a my tomu propadli. Já jednu věc neunesl, za což se neomlouvám. Jen připouštím, že jsem ulítl,“ uvedl Vladimír Weiss. „Do mě se navážejte, ale hráče nechte na pokoji,“ žádal slovenský trenér.

Zabývat se jím má FIFA. Když loni adresoval vulgarity novinářům argentinský trenér Diego Maradona, dostal dvouměsíční distanc a pokutu 400 tisíc korun.

Reklama

Související témata: