Hlavní obsah

Hašek: Nejsem podrazák. Jen mě bolí, že v tom Bílka nechávám samotného

Jeho nejbližší spolupracovníci ještě ráno před začátkem valné hromady dementovali zprávy, že by šéf českého fotbalu chtěl rezignovat. Jenže to byla pravda. Ivan Hašek ohromil celý sál Národního domu na Smíchově. Jeho krátká funkcionářská mise končí, nadále se cítí být hlavně trenérem. „Vracím se do Al Ahlí. Od začátku jsem věděl, že tam po dvou letech zase nastoupím,“ přiznal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ivan Hašek na Valné hromadě ČMFS. Zavřete oči, odcházím...

Článek

Kdy jste se rozhodl, že jako předseda svazu skončíte a vrátíte se ke trénování?

V roce 2005 jsem ve slabé chvilce slíbil lidem, kteří žijí pro český fotbal, že do toho půjdu a pokusíme se o personální změny. Před dvěma lety mi to připomněli. Já už byl přitom dohodnutý na pokračování v Al Ahlí. Omluvil jsem se tedy v Emirátech s tím, že ještě něco musím udělat v České republice. Věděl jsem od začátku, že na svazu budu působit dva roky. Omlouvám se, že jsem to neřekl před valnou hromadou. Chtěl jsem, abychom působili jako jednotný celek. A změny jsme prosadili.

Mohlo vaše rozhodnutí něco změnit?

Snad jen kdyby fotbal nefungoval, ale je to na dobré cestě. Od začátku mě to táhlo na hřiště. Nikdo však nebyl ochotný do funkce předsedy jít, proto jsem to vzal. Omlouvám se všem, jež jsem zklamal.

Byl jste ovšem zvolen na čtyři roky. Nebude to teď fotbalové hnutí brát jako podraz?

Nemůžu ovlivnit, co se bude psát. Já v tom podraz nevidím.

Neměl jste však umožnit volbu předsedy již na nedělní valné hromadě?

To by nebylo státnické, mohlo to přinést problémy.

Zleva poradce Karel Brückner, trenér Ivan Hašek a asistent Michal Bílek při tréninku fotbalové reprezentace v Kunicích. Hašek se teď k trénování vrátí v Al Ahlí...foto: ČTK/Michal Doležal

Doporučíte svého nástupce?

Věřím, že si český fotbal dobře vybere. Nebudu dělat žádné výroky směrem dovnitř hnutí.

Spokojenost vám asi kalí, že valná hromada neschválila projekt výstavby nového sídla asociace ve vašich Lipencích...

Je to nejlepší varianta, rozumný projekt. Každý by se měl snažit spravovat svůj majetek. Uráží mě však, když si přečtu, že chci přestěhovat svaz k sobě domů! Na jednu stranu jsem si tak ulevil, ubyla mi starost.

V Al Ahlí asi mají radost, že vás přetáhli.

Před třemi lety jsem se s nimi domluvil, že se k nim vrátím. Počítali s tím. Mužstvo přebírám začátkem července a část soustředění strávíme i v Čechách.

Dokážete si představit, že byste se brzy zase vrátil do svazových služeb - tentokrát jako trenér...?

Nevím, musel by být zájem. Jako funkcionář určitě kandidovat nebudu. A dělat si dlouhodobé plány jako kouč nemá cenu. Vždyť po mém odchodu se za dva roky v Al Ahlí vystřídalo osm trenérů!

Vracíte se tam s pocitem splněné mise?

Prestiž českého fotbalu se určitě zvedla, jsme důstojným partnerem. Ne všechno se nám samozřejmě povedlo. Pokud jde třeba o korupci, neumím to ovlivnit. Kolikrát mám pocit marnosti.

Proč jste kandidoval do UEFA, když jste dobře věděl, že se vracíte ke trénování?

To je sice pravda, ale beru to jako povinnost kteréhokoliv českého předsedy. Stejně jsem věděl, že nemám šanci být zvolen.

Předseda Ivan Hašek na Valné hromadě ČMFS.foto: Právo/Petr Hloušek

A co reprezentace? Nad ní jste měl přímou garanci - a teď v tom trenéra Bílka, jehož jste si vybral, necháváte...

Máte pravdu, tohle mě trápí a bolí. Vůči reprezentaci je těžké odejít. Volba Michala Bílka však byla celkem jasná a pořád máme šanci dostat se do baráže o mistrovství Evropy, kde už budou šance 50 na 50. Na Španěly nemáme, to je realita. A musíme si uvědomit, že vzhledem k rozsáhlé generační výměně už není nároďák tak silný jako dřív.

Jinak jste za dva roky stihl všechno, co jste si předsevzal?

Základní body jsme naplnili. Kus práce jsme díky celému výkonnému výboru udělali, můžu se všem podívat do očí.

Kdy jste cítil největší zmar?

Na loňské valné hromadě, kde byla sice odvolána Odvolací a revizní komise, ale poté byl odvolaný pan Lněnička okamžitě znovu zvolen... Přiznám se, že to jsem měl co dělat, abych dál pokračoval. To bylo na hranici, tehdy jsem cítil velký zmar.

V pondělí má disciplinární komise vynést rozsudek nad Olomoucí obviněnou z korupce. Jaký verdikt by měl podle vás padnout?

Nevím, co je dobře pro český fotbal, jak by to mělo dopadnout... Předseda disciplinárky Golda ale zatím vyřešil všechny případy dobře, věřím mu tedy i dál. A nikdo mu nemá do rozhodnutí co mluvit!

Reklama

  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.