Hlavní obsah

Tři varování vs. skvělá forma. Bitva roku je tady, titul mají ve svých rukou oba rivalové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku vrcholí základní část fotbalové ligy a týmy si budují pozice pro závěrečnou část ročníku, anglickou Premier League čeká možná největší utkání sezony. Utkání, které může rozhodnout, nebo minimálně hodně napovědět, kdo se stane šampionem. „Stoprocentně," odpovídá kouč vedoucího Arsenalu Mikel Arteta, zda Gunners stále myslí na titul. Favoritem středečního klání je ale aktuálně druhý tým tabulky Manchester City.

Foto: Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola a kouč Arsenalu Mikel Arteta. Jejich svěřenci si to rozdají o anglický fotbalový titul.

Článek

„Měli jsme mnoho měsíců na to, abychom se připravili na tuto části ligy, abychom měli šanci mít titul ve svých rukou," pravil den před střetnutím trenér Citizens Pep Guardiola. Manchester je sice druhý se ztrátou pěti bodů, ale má dva zápasy k dobru. Dá se tedy říct, že titul mají rázem ve svých rukou oba rivalové.

Kdo zvítězí a v posledních pěti, respektive sedmi duelech nezaváhá, bude bez ohledu na ostatní mistrem. Manchester City může soutěž opanovat už popáté za posledních šest let, naopak Arsenal čeká na první triumf od sezony 2003/2004.

„Od začátku jsme věděli, že City je tým, který musíme při cestě k titulu porazit, pravděpodobně spolu s Liverpoolem, protože za to, co tyto mančafty dokázaly v posledních šesti nebo sedmi letech, si plně zaslouží být na vrcholu. My jsme ti, kteří chtějí propast co nejvíc zmenšit. Tento zápas bude opravdu důležitý, ale jestli má rozhodnout o celém průběhu sezony? Ne," prohlásil Arteta s tím, že už jen fakt, že jeho svěřenci hrají pár kol před koncem o první místo, je pro klub po letech strádání úspěchem.

„Od prvního kola Premier League s tím, jakou cestu Arsenal ušel, nás čeká opravdu jedno z nejdůležitějších utkání. Možná ne rozhodující, ale důležité," dodal Gouardiola.

Favorit se jeví jasně. Manchester hraje doma, má výbornou formu, když postoupil do finále FA Cupu, vyřadil v Lize mistrů Bayern Mnichov a vyhrál posledních šest ligových duelů. Naopak Arsenal počítá z posledních tří klání jen remízy, přičemž dvakrát prohospodařil vedení 2:0 a minule ztratil doma body s posledním Southamptonem. Navíc Gunners zdolali City naposledy v rámci FA Cupu v prosince 2020, v lize pak čekají dokonce od prosince 2015.

„Naše mentalita hraje obrovskou roli. Víra tu samozřejmě stále je. Když se podívám na to, jak kluci trénují, jak reagovali na Southamptonu a na náladu v šatně, to přesně v klubu chceme. Zítra večer (ve středu) znovu ukážeme mentální sílu, ale pak musíme podat ve správný okamžik perfektní výkon na hřišti. Je potřeba absolutní dokonalost v každém jednotlivém detailu," konstatoval odhodlaně Arteta.

Londýňany trápí i marodka, mimo hru je klíčový stoper William Saliba a zřejmě také středopolař Granit Xhaka. V posledních utkáních se ukázalo, že Arteta nemá tak silnou lavičku, aby výpadky ze základní sestavy nahradil, nebo mu případně ještě zbyla potřebná kvalita při střídání. Oproti City kádr rozhodně není tak široký.

A zejména sedm inkasovaných gólů v posledních třech duelech je zdvižený varovný prst, když víte, že se proti vám postaví nejlepší střelec soutěže Erling Haaland. Norský zázrak, jenž ve své první sezoně na Ostrovech nepřestává udivovat fotbalový svět.

Foto: Lee Smith, Reuters

Kanonýr Manchesteru City Erling Haaland slaví gól do sítě Leicesteru.

„Samozřejmě jsme pracovali na eliminaci hrozeb soupeře, ale stejně tak na využívání slabin. Problémem je, že City hrozí už od brankáře. Když je míč u něj, musíte mít pod kontrolou každého protivníka na trávníku," uvědomuje si Arteta.

Haalanda samozřejmě chválí. „Když se podíváte na jeho čísla, nemůžete je s nikým jiným srovnávat. S ním mají schopnost hrát různými způsoby. Jak zabránit, aby dal gól? Přerušit akce hned v zárodku," doplnil španělský stratég, jenž jako trenér nakoukl do velkého fotbalu v pozici asistenta právě v City u Guardioly.

Reklama