Hlavní obsah

Fousek: S nikým jsme nebyli daleko jako s Nedvědem. Manažer po Euru? Nejlepší varianta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká osobnost, která bude mít autoritu, čas a pracovní zápal, se nenašla. Fotbalová reprezentace nemá manažera a do mistrovství Evropy ho mít nebude. Variantu, o které psal Sport.cz už minulý týden, potvrdil předseda fotbalové asociace Petr Fousek po jednání výkonného výboru. Úkoly spojené s národním týmem a jeho přípravou na mistrovství Evropy rozdělí mezi sebe realizační tým trenéra Ivana Haška nebo technického ředitele FAČR Ericha Brabce. „Vyhodnotili jsme si to jako nejlepší variantu,“ vysvětlil Fousek. Po šampionátu se uvidí.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Petr Fousek, předseda FAČR

Článek

Byli jste při jednáních s někým tak daleko jako na přelomu roku s Pavlem Nedvědem?

Byli kandidáti, o které jsme měli zájem, a nakonec to z různých důvodů nedopadlo. Někteří sami avizovali svůj zájem, ale s nikým to nebylo tak daleko jako s Pavlem Nedvědem.

Budete dál do manažerské pozice hledat velké jméno s reprezentační minulostí?

Každá varianta má pro a proti, boží neexistuje. Varianta s Pavlem Nedvědem byla nejlepší, ale tu jsme museli opustit. Budeme zvažovat autoritu u hráčů, ale i výkon, pracovitost a přínos pro reprezentaci.

Nebojíte se, že v červenci bude situace stejná? Že nenajdete silnou osobnost, která splní všechny vaše předpoklady?

Myslel jsem, že se mě zeptáte, jestli v mezidobí přesvědčíme Pavla Nedvěda. (úsměv)

A budete ho přesvědčovat?

Ne, to byl spíš bonmot. Teď je to uzavřená kapitola.

Takže zpátky k té osobnosti.

Já bych nepředbíhal. Vyhodnotíme si, jak vše fungovalo v přípravném období, a zejména jak úspěšní budeme na Euru. Jsou i další pozice v realizačním týmu, které si vyhodnotíme v červenci. Myslím, že takhle je to správně.

Můžete dojít k názoru, že manažer není potřeba?

Radili jsme se s FIFA, UEFA a také jsme celou záležitost konzultovali s řadou zahraničních fotbalových asociací. Modely jsou různé, ne všude mají manažera. Čímž ale neříkám, že my ho nebudeme mít. Teď se však soustředíme na to, aby vše absolutně fungovalo a abychom mužstvo a vše, co s tím souvisí, připravili na Euro.

Přesto není absence manažera pro reprezentaci problém?

Dva měsíce jsme strávili jednáním s Pavlem Nedvědem, který nabídku v lednu na poslední chvíli odřekl. Řada věcí už byla v tu chvíli rozjetá, procesy běžely. Chci zdůraznit, že naše účast na Euro není v žádném případě ohrožena. Přípravné zápasy, soustředění v Rakousku i samotné působení v Německu jsou zajištěny. Komunikace s hráči také probíhá. Ani jsme nechtěli, aby do toho někdo naskakoval se zpožděním.

Jak si kompetence manažera rozdělíte?

Komunikaci s FIFA, UEFA, mezinárodní diplomacii nebo jednání s Německým fotbalovým svazem a s asociacemi, se kterými budeme hrát přátelská utkání, budeme mít na starosti ve spolupráci s generálním sekretářem (Martinem Procházkou – pozn. aut.). Další se budou zabývat organizačními záležitostmi, které se budou týkat přátelských zápasů, kempu v Rakousku, logistiky v Německu. S hráči se komunikuje. Není nic, na co bychom podle našeho názoru zapomněli.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Už minule jste avizovali, že nechcete, aby si Erich Brabec přibral k funkci technického ředitele i roli reprezentačního manažera. To platí?

Ano. Chceme, aby funkce technického ředitele byla vykonávána s plnou vahou a aby v dalších segmentech nebylo nic zanedbáno. Je jich dost, máme sedmnáct dalších reprezentací, trenérské vzdělávání, Grassroots, talentovanou mládež. Těch projektů je skutečně hodně a nechceme sportovní část svazu oslabit. Chceme, aby se tomu Erich Brabec a jeho podřízení věnovali naplno.

Jasný úkol! Musíme ukázat, že jsme lepší než Albánie, říká Ivan Hašek po losu Ligy národůVideo: FAČR

Jaký dojem máte z nástupu Ivana Haška a jeho nejbližších spolupracovníků? Cestují po Evropě, navštěvují hráče, pracují na dalších věcech.

Dobrý. Všichni vědí, že jsem Ivana Haška podporoval. Jsme několikrát v týdnu osobně v kontaktu, zároveň si i voláme. Vkročil do toho s velkým entuziasmem, nasazením. Podobně se snaží i celý realizační tým. Vládne pozitivní atmosféra a pracovitost. Myslím, že je to dobré, a věřím, že mu to vydrží. Ale víte, jak to je, ve fotbale rozhodují výsledky. Chceme být úspěšní.

Reklama