Hlavní obsah

Skvělý Hrachovina vychytal mistra! Drama v Kladně, Sparta i Plzeň smutní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující šampioni z Třince v úvodním utkání nového ročníku hokejové Tipsport extraligy doma nečekaně klopýtli a po prohře 0:2 odevzdali všechny body Českým Budějovicím, v jejichž brance se blýskl Dominik Hrachovina. Nedařilo se ani vítězi základní části uplynulé sezony z Hradce Králové, před vlastními fanoušky padl 1:2 v prodloužení s Libercem. V dalších pátečních zápasech porazila Mladá Boleslav pražskou Spartu 4:2, Litvínov prohrál s Vítkovicemi 2:3, Plzeň s Olomoucí 1:2 a Kladno na svém nově zrekonstruovaném stadionu podlehlo Pardubicím 4:5 v prodloužení. Už ve čtvrteční předehrávce porazila brněnská Kometa hokejisty Karlových Varů vysoko 6:1.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Daniel Voženílek z Třince a brankář Českých Budějovic Dominik Hrachovina.

Článek
Fotogalerie

Motor shodou okolností vstupoval proti Třinci do sezony už loni a prohrál 0:4. Tentokrát však všechny střelce Ocelářů zastínil famózní gólman Dominik Hrachovina, který kryl všech 44 střel směřujících na jeho branku a připsal si šesté čisté konto v nejvyšší soutěži.

Jihočeši o své výhře rozhodli už v úvodní třetině. Hned své první střídání při extraligové premiéře proměnil ve vítězný gól Mikuláš Hovorka, pojistku přidal ještě v úvodní části Martin Hanzl.

Do Mladé Boleslavi zavítala Sparta, kterou z pozice hlavního kouče vedl Pavel Patera, jenž až do minulé sezony působil ve středočeském klubu. A návrat do známého prostředí mu zhořkl. Domácí vedli po 12 minutách 2:0, Sparta stále jen doháněla ztrátu, ale za stavu 3:2 v závěrečné třetině pečetil výhru v přesilovce kapitán mladoboleslavského týmu Jan Stránský. Třemi nahrávkami přispěl k vítězství útočník Róbert Lantoši.

Litvínov prohrál s Vítkovicemi, v jejichž dresu potvrdil pověst kanonýra Peter Mueller. Americký forvard, jenž přišel před sezonou z Komety Brno, vstřelil dva góly a zdatně mu sekundoval i jeho krajan Peter Krieger, který na všechny trefy vítězů přihrál. Body doma ztratila také Plzeň. Domácí se sice díky Sedlákově střele prosadili jako první, skóre ve prospěch Olomouce ale v dalším průběhu otočili Jakub Navrátil a Jan Káňa, jenž rozhodl v čase 53:02.

Kladno při návratu na zrekonstruovaný domácí stadion před vyprodanými tribunami dlouho odmítalo v duelu s favoritem z Pardubic pozici outsidera. Pod taktovkou Otakara Vejvody mladšího, který absolvoval extraligovou premiéru v roli hlavního kouče, vedlo už 4:2, navíc zkušený Jakub Klepiš neproměnil trestné střílení. Závěr ale patřil hostům. Tomáš Zohorna zkompletoval hattrick a v prodloužení rozhodl o výhře Dynama Robert Říčka.

Ani vítěz základní části minulé sezony Hradec Králové nevyužil výhody domácího ledu a podlehl Liberci. Hostům v sestavě i s letní posilou Michaelem Frolíkem vyšel finiš. Východočeši ještě na začátku 58. minuty vedli, ale prodloužení si nejprve vynutil Tomáš Filippi a v něm vystřelil hostům bod navíc lotyšský obránce Janis Balinskis.

1. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Třinec - České Budějovice 0:2
Branky: 2. Hovorka, 11. M. Hanzl
Mladá Boleslav - Sparta 4:2
Branky: 5. Stříteský, 13. Šmerha, 25. Fořt, 56. J. Stránský - 14. R. Horák, 26. M. Vitouch
Litvínov - Vítkovice 2:3
Branky: 29. A. Kudrna, 56. Š. Stránský - 11. a 44. Mueller, 49. Roberts Bukarts
Plzeň - Olomouc 1:2
Branky: 16. Z. Sedlák - 26. J. Navrátil, 54. J. Káňa
Kladno - Pardubice 4:5 v prodloužení
Branky: 2. a 46. Kubík, 27. Michnáč, 31. Beran - 21., 27. a 58. T. Zohorna, 57. Poulíček, 65. Říčka
Hradec Králové - Liberec 1:2 v prodloužení
Branky: 46. F. Pavlík - 58. Filippi, 62. Balinskis
Předehrávka: Brno - Karlovy Vary 6:1

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec