Hlavní obsah

KHL se rozroste. A má překvapivý plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejícím ročníku přibude jeden účastník KHL, počet týmů hrajících soutěž, jejíž těžiště je v Rusku, se tak zvedne na 23. Staronovým jménem v sestavě celků bude Lada Toljatti. A do budoucna je ve hře další rozšíření ligy. Mimo jiné i do Čečenska, tedy do převážně muslimského regionu Ruska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Valerij Kamenskij na archivním snímku z utkání výběru ruského hokeje pod hlavičkou Gazpromu v utkání proti sparťanským legendám.

Článek

Krátce po invazi na Ukrajinu v únoru 2022 opustily KHL finské Helsinky a lotyšská Riga. Ze zahraničních účastníků zůstaly jen čínský Kunlun, který ovšem od covidových časů má základnu v Moskvě, běloruský Minsk a kazachstánská Astana. V minulosti přitom KHL plánovala, že se rozšíří do všech koutů Evropy. Působily v ní už týmy z Česka, Slovenska i Chorvatska a také Ukrajiny. Vedle pražského Lva, Slovanu Bratislavava, Záhřebu hrál i Donbass.

Loni však zasáhla ruský hokej celková izolace. Mezinárodní federace IIHF na neurčito vyloučila sbornou (a Bělorusko) ze všech svých soutěží.

V KHL ubylo cizinců, nezmizeli z ní však zcela, a to i přes hrozbu, že budou vyřazení z národních týmů svých zemí.

A teď dojde na rozšíření. Nevede směrem do zahraničí. Lada Toljatti se vrací do soutěže po pěti letech, přestože jsou občas zmiňovány ekonomické problémy klubu. Otázkou je výkonnost, v druhé ruské soutěži VHL Lada letos skončila hned v prvním kole play off.

Ligu bude hrát o šest klubů méně než v ročníku 2016/17, kdy byla podle počtu účastníků na vrcholu.

A další plány? Pro mnohé až šokující. „Hokej se v Rusku rozvíjí a nabírá na popularitě ve všech regionech a KHL by měla více těchto regionů začlenit," uvedl v rozhovoru pro web Sport24.ru Valerij Kamenskij, který působí jako viceprezident rozvoje soutěže. Mluvil v té souvislosti o Čečensku s tím, že je tam ´dobrá hokejová základna pro rozvoj a vstup do KHL´.

Už v roce 2015 mluvil o čečenském klubu v Kontinentální lize místní lídr Ramzan Kadyrov. "Nepochybuji o tom, že v budoucnu budeme mít skvělý tým," prohlásil. Klub by měl sídlit v Grozném, metropoli muslimského regionu u hranic s Gruzií.

Hokej tam ale přece jen zatím až tak populární není. Nejznámějším hráčem z Čečenska je podle ruských médií Aslan Rajsov, který před 15 lety pomohl ruské osmnáctce ke stříbru na mistrovství světa a později bez většího úspěchu hrál v KHL za Dynamo Moskva, v minulé sezoně působil v běloruské lize.

V Čečensku se hraje tzv. Noční hokejová liga. Daří se přitáhnout děti. „Jediné, co tam potřebují, je nový stadion a profesionální seniorský tým," řekl Kamenskij.

O časovém horizontu se nezmiňuje, jen o dohledné době. „Musíme se snažit expandovat, abychom zpopularizovali hokej pro všechny lidi v této zemi," dodal Kamenskij.

Reklama