Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:5SESTŘIH: První prohra reprezentace na MS, Švédsko trestalo české chyby

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Krejčí 1 : 0
20. Asplund 1 : 1
23. Bemström 1 : 2
26. Bromé 1 : 3
29. Asplund 1 : 4
38. Kundrátek 2 : 4
45. Bengtsson 2 : 5
46. Blümel 3 : 5
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Měl to být zápas, který hokejové reprezentaci ukáže, jaká je její skutečná síla. A zda je v její moci se na mistrovství světa ve Finsku rvát o medaili. A panují po něm rozporuplné pocity - Češi se i přes nepříznivý vývoj nevzdali, nicméně vinou spousty chyb v obraně i nedůsledností prohráli se Švédskem 3:5. A Karel Vejmelka, který tentokrát nastoupil v brance, byl už v polovině utkání střídán. Všech osm českých branek na turnaji pak dali hráči z extraligy a Roman Červenka má už šest asistencí!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zleva český reprezentant Michal Jordán, brankář českého týmu Karel Vejmelka, Lucas Wallmark ze ŠvédskaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Byl to přitom o dost podařenější vstup než do sobotního utkání proti Britům. Češi v neprostupném bloku bránili střední pásmo, Švédi jen marně nahazovali puky za jejich val a pelášili pro ně k mantinelům. Češi je ale mnohem častěji získávali, aby pak rozjížděli protiútoky.

V sedmé minutě šli do vedení, když se k puku dostal Červenka a nabil střílejícímu Davidu Krejčímu, za jehož ránou se Hellberg jen marně ohlížel.

V 17. minutě se následně ve velké příležitosti ocitl Matěj Stránský, ale jeho střelu švédský brankář kryl. Aby pak v závěrečných minutách třetiny naopak Švédsko rozjelo drtivý tlak, který korunovalo přesilovkovým vyrovnáním.

Hodnotíme zápas se Švédy v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: SPORT.CZ

A zkraje druhé třetiny bylo ještě hůř. Hertl nejprve dostal dvě minuty za vyhozený puk, Flek následně trest za hákování a Bemström poslal Švédy do vedení. O tři minuty později Simon zbytečně ztratil puk ve středním pásmu, Bromé si našlápl a střelou, kterou Vejmelka zřejmě měl krýt, dával už na 3:1.

"V prvních dvou třetinách jsme byli pasivní. Nechali jsme se Švédy zatlačit, nehráli jsme to, co bychom chtěli. Spoustu času jsme strávili v obranném pásmu. Samozřejmě jsme měli mnoho vyloučení - zdržování hry, mnoho hráčů na ledě. Nemůžeme se takhle oslabovat a hrát takovým způsobem," řekl po utkání kouč Kari Jalonen.

Češi rázem vypadli z role. Soupeř jejich obranou rychlými a dlouhými pasy snadno prostupoval, byl aktivnější ve střelbě, vždyť zhruba v polovině utkání to bylo na střely 17:7 pro Švédy. A taky 4:1 na góly, když Gustafsson lobem poslal puk na najetého Asplunda, jenž ranou nad lapačku vyhnal Vejmelku z branky. Vystřídal ho Marek Langhamer a v polovině svého druhého zápasu na mistrovství, tak poslali Češi do akce všechny tři brankáře.

"Měl jsem pocit, že bychom je měli vystřídat a nějak vrátit energii zpět do naší hry," vysvětloval Jalonen.

Tým trápily osobní souboje, prohrával je, zároveň Češi ve druhé třetině byli pomalejší. A oproti minulým zápasům v přípravě se kupily zbytečné fauly, což se kupříkladu projevilo před chystaným závěrečným náporem. Trenéři ale drželi jednotlivé formace při sobě, byť třeba útočník Vrána či třetí lajna by si impuls dost možná zasloužila.

Co musí Češi zlepšit do zápasu s Rakouskem? Diskuse z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: SPORT.CZ

Výraznou proměnu nepřinesla ani trefa obránce Tomáše Kundrátka v přesilovce, protože po necelých pěti minutách třetí části si zase Švédi vzali tříbrankové vedení zpět. Záhy sice svým třetím gólem na turnaji snížil Matěj Blümel, leč k dramatickému konci už nedošlo. "Ale líbila se mi třetí třetina, kdy jsme začali hrát lépe. Dali jsme gól a dotahovali. Výsledek je, jaký je, musíme si to všechno zanalyzovat," uvedl Jalonen.

V pondělí mají Češi volno, v úterý je čeká od 15.20 duel s Rakouskem.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
Česko - Švédsko 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Krejčí (Červenka), 38. Kundrátek (Červenka, Jiříček), 46. Blümel (Červenka, Šimek) - 20. Asplund (Bemström, Wallmark), 23. Bemström (Wallmark, E. Gustafsson), 26. Bromé, 29. Asplund (E. Gustafsson), 45. A. Bengtsson (Bromé). Rozhodčí: Ingram (Kan.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Synek (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. Diváci: 6089.
Česko: Vejmelka (29. Langhamer) - Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, Tömmernes - Bemström, Wallmark, J. Nordström - Friberg, Kellman, Asplund - Bromé, A. Bengtsson, C. Klingberg - O. Lang, Aman. Trenér: Johan Garpenlöv.

Reklama

Související témata: