Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Letní rošády v NHL! České hvězdy mění dres, o slovo se hlásí mladíci, miliony létají

Aktualizováno

Pořádně žhavé hokejové léto! Teploměry sice vybízejí k radovánkám u vody, na pozoru se ale musejí mít už pěkných pár dnů i fanoušci ledního hokeje. Po draftu NHL zavládla v zámoří hokejová horečka. Jedničkou byl poprvé v historii slovenský talent Juraj Slafkovský. Zájem byl i o české mladíky, dres ale v nejslavnější lize světa mění i české stálice. Třeba Ondřej Palát, který opustil Tampu a zamířil do New Jersey. Server Sport.cz přináší přehled změn, které během posledních týdnů nastaly.

Foto: @NJDevils, Twitter

Byť jde zatím jen o koláž vytvořenou organizací Devils, takhle to bude slušet Ondřeji Palátovi v dresu New Jersey.

Článek

Ostře sledovaný byl experty i fanoušky tradičně draft talentů. Jeho jedničkou se stal osmnáctiletý Slovák Slafkovský. Mladík, který působil ve finském TPS Turku a už v sedmnácti letech byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem olympijského turnaje v Pekingu, podepsal tříletou smlouvu s Montrealem. Podle webu capfriendly.com si každý rok může vydělat maximálně 950 000 dolarů. Součástí smlouvy je ale pro každou sezonu i podpisový bonus ve výši 3,5 milionu dolarů, což hráči umožňuje celkový příjem 13,35 milionu dolarů.

Jako druhý byl draftován Šimon Nemec, jenž podepsal tříletou smlouvu s New Jersey. Osmnáctiletý obránce si ročně přijde na 950 tisíc dolarů (asi 23 milionů korun). Nemec v uplynulém ročníku působil v Nitře, i on hrál za reprezentaci na olympijských hrách v Pekingu, kde získal bronz.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Juraj Slafkovský a zástupci Montrealu pózují novinářům.

Vidět byly i české barvy, když si obránce Davida Jiříčka vybral ze šestého místa Columbus, kde se stane spoluhráčem zkušeného Jakuba Voráčka. "Bylo to něco úžasného. Sen, který se stal skutečností," přiblížil své pocity Jiříček v rozhovoru pro nhl.com. S klubem uzavřel tříletou nováčkovskou smlouvu.

V prvním kole se dočkal ještě útočník Jiří Kulich, jehož si vybralo Buffalo. Český hokej měl v ostře sledovaném úvodním kole vybraného zástupce poprvé po čtyřech letech. "Cíl mám jasně daný, chci hrát NHL. A doufám, že si ji zahraju už v příští sezoně," vyhlásil osmnáctiletý reprezentant po podpisu tříleté smlouvy. Podle informací webu CapFriendly si Kulich může vydělat až 2,85 milionu dolarů.

Osmnáctiletý útočník Matyáš Šapovaliv, který má za sebou například MS hráčů do 18 let, byl draftován Vegas. Konkurenční Ottawa pro změnu vsadila na stejně starého Tomáše Hamaru. Ten v klubu podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu, která mu údajně zaručí příjem 2,57 milionu dolarů. Obránce Marka Alschera, který hájil v juniorské WHL barvy Portlandu, získala Florida. Útočník Sparty Petr Hauser patří po draftu New Jersey Devils.

Dočkali se také synové slavných otců: devatenáctiletého obránce Davida Špačka (Sherbrooke/QMJHL) získala Minnesota a dvacetiletého brankáře Nicka Malíka (Kookoo/Fin.), si vybrala Tampa Bay Lightning. Brankář Jakub Vondraš pro změnu zaujal Carolinu.

Barvy ale v zámoří měnili i zkušení matadoři. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu útočník Ondřej Palát opustil Tampu Bay, když uzavřel pětiletý kontrakt s New Jersey na 30 milionů dolarů (zhruba 730 milionů korun). Balit u Lightning musel i obránce Jan Rutta. Ten zamířil do Pittsburghu. S Penguins podepsal tříletou smlouvu na 8,25 milionu dolarů.

Brankář Petr Mrázek byl vyměněn z Toronta do Chicaga. Třicetiletý Čech se loni koncem července upsal kanadskému klubu na tři roky za celkem 11,4 milionu dolarů. Má tak před sebou ještě dvě sezony z kontraktu.

Nové kluby a kontrakty českých hráčů
Jménoklubdélka smlouvycelkový výdělek
Ondřej PalátNew Jersey5 let30
Vítek VaněčekNew Jersey3 roky10,2
Petr MrázekChicago2 roky7,6
Martin FrkSt. Louis1 rok0,75
Ondřej KašeCarolina1 rok1,5
Andrej ŠustrMinnesota1 rok0,75
Dominik KubalíkDetroit2 roky5
David RittichWinnipeg1 rok0,9
Jan RuttaPittsburgh3 roky8,25
Libor HájekRangers1 rok0,8
Lukáš SedlákColorado1 rok0,8
Lukáš KlokArizona1 rok0,95
Jakub ZbořilBoston2 roky2,27
David JiříčekColumbus3 roky2,85
Jiří KulichBuffalo3 roky2,85
Tomáš HamaraOttawa3 roky2,57
Pavel ZachaBostonu arbitráže
Ronald KnotArizona1 rok0,75
Pozn.: Výdělky jsou uvedeny v milionech dolarů.

Na nové angažmá se může těšit i gólman Vítek Vaněček. Šestadvacetiletý odchovanec Havlíčkova Brodu se stěhuje z Washingtonu do New Jersey, kde podepsal tříletou smlouvu, ročně si vydělá 3,4 milionu dolarů. Ve Washingtonu skončil i brankář Ilja Samsonov. Náhradu už ale Capitals mají, hájit jejich klec bude Darcy Kuemper, který v minulé sezoně NHL výrazně pomohl Coloradu k zisku Stanleyova poháru. Dvaatřicetiletý kanadský gólman podepsal s Capitals pětiletou smlouvu na 26,25 milionu dolarů.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Útočník Tampy Bay Ondřej Palát překonává gólmana Colorada Darcyho Kuempera.

Útočník Dominik Kubalík dohrál v Chicagu, kde strávil svou dosavadní kariéru v NHL. Šestadvacetiletý ofenzivní hráč se stěhuje do Detroitu, kde uzavřel dvouletý kontrakt s platem 2,5 milionu dolarů ročně. Útočně laděný Ondřej Kaše bude nastupovat za Carolinu. Sedmadvacetiletý odchovanec Kadaně podepsal s Hurricanes roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů.

Nejvíc jsem nepopíjel, jen jsem se nejrychleji opil, prozrazuje Pavel Francouz o oslavách Stanley CupuVideo: Sport.cz

První změnu dresu v NHL zažije i Pavel Zacha. Angažmá v New Jersey je minulostí, pětadvacetiletý rodák z Brna bude nově hrát za Boston. Zacha je po konci tříletého kontraktu na 6,75 milionu dolarů chráněným volným hráčem a bude v novém působišti jednat o smlouvě. Kvůli ní se obrátil na arbitráž.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Boston Bruins (@nhlbruins)

Brankář David Rittich uzavřel roční kontrakt na 900 tisíc dolarů s Winnipegem. Po působení v Nashvillu se devětadvacetiletý odchovanec Jihlavy vrací z USA do Kanady, kde už chytal za Calgary a Toronto. „Se smlouvou ve Winnipegu jsem spokojený, jelikož budu dál v nejlepší hokejové lize na světě a o tuhle příležitost jsem nechtěl přijít. Jsem rád, že to dobře dopadlo," uvedl Rittich v nahrávce agentury Sport Invest, jež ho zastupuje.

Obránce Andrej Šustr, který naposledy oblékal dres Anaheimu, bude působit v Minnesotě. Jednatřicetiletý odchovanec Plzně podepsal s Wild roční dvoucestnou smlouvu. V případě pobytu v prvním týmu bude brát 750 tisíc dolarů, na farmě pak 400 tisíc dolarů.

Další bek Lukáš Klok podepsal roční dvoucestnou smlouvu s Arizonou Coyotes. Podle informací webu CapFriendly si účastník LOH v Pekingu může vydělat maximálně 950 000 dolarů. Sedmadvacetiletý bek působil v uplynulé sezoně v Nižněkamsku v KHL.

Útočník Martin Frk bude mít další šanci zabojovat o své místo v nejslavnější lize světa. Osmadvacetiletý hráč uzavřel roční dvoucestnou smlouvu se St. Louis. Podle serveru capfriendly.com bude mít plat 750 tisíc dolarů.

Měnit barvy naopak nebude obránce Libor Hájek, jenž se dohodl na nové roční smlouvě s New York Rangers. Podle serveru CapFriendly.com se jedná o jednocestný kontrakt na 800 tisíc dolarů, který čtyřiadvacetiletému účastníkovi loňského mistrovství světa v Rize zaručuje stejný příjem i v případě pobytu na farmě.

Hvězdný tanec milionů

Novinku ohlásil po životní sezoně švédský útočník Filip Forsberg. Ten si protáhne angažmá v týmu Nashville Predators, kde prodloužil smlouvu o osm let. Podle médií nový kontrakt zaručí Forsbergovi příjem 68 až 70 milionů dolarů.

Spokojený je jistě i Forsbergův krajan Adrian Kempe, jenž uzavřel nový čtyřletý kontrakt s Los Angeles. Pětadvacetiletý mistr světa z roku 2018 vydělá celkem 22 milionů dolarů (zhruba 532 milionů korun).

Na nového parťáka v Coloradu se může těšit český brankář Pavel Francouz. S organizací Avalanche podepsal tříletou smlouvu Alexandar Georgijev. Šestadvacetiletý Rus, který se narodil v Bulharsku, si na základě kontraktu vydělá celkem 17,825 milionu dolarů.

Nejzajímavější nové kontrakty v NHL
Jménoklubdélka smlouvycelkový výdělek
Ondřej PalátNew Jersey5 let30
Josh NorrisOttawa8 let63,6
Ryna StroneAnaheim5 let25
Johnny GaudreauColumbus7 let68,25
Andre BurakovskySeattle5 let27,5
Darcy KuemperWashington5 let26,25
Erik ČernákTampa Bay8 let41,6
Michail SergačjovTampa Bay8 let68
Anthony CirelliTampa Bay8 let50
Anndrew CoppDetroit5 let28,13
Vincent TrocheckRangers7 let39,38
Robert ThomasSt Louis8 let65
Claude GirouxOttawa3 roky19,5
Jack CampbellEdmonton5 let25
Evander KaneEdmonton4 roky20,5
Jevgenij MalkinPittsburgh4 roky24,4
Richard RakellPittsburgh6 let30
Valerij NičuškinColorado8 let49
Alexandar GeorgijevColorado3 roky17,825
Filip ForsbergNashville8 let68
Adrian KempeLos Angeles4 roky22
Tony DeAngeloPhiladelphia2 roky10
Marc-André FleuryMinnesota2 roky7
Kris LetangPittsburgh6 let36,6
Brock BoeserVancouver3 roky19,95
Kevin FialaLos Angeles7 let55,13
Nick LeddySt. Louis4 roky16
Artturi LehkonenColorado5 let22,5
Ben ChairotDetroit4 roky19
Pozn.: Výdělek je uveden v milionech USD

I další novinka se týká týmu vítěze Stanley Cupu. V klubu bude i nadále působit útočník Valerij Ničuškin. Sedmadvacetiletý Rus uzavřel s Avalanche nový osmiletý kontrakt. Podle kanadské televizní stanice TSN si vydělá 49 milionu dolarů.

O pozornost se přihlásil i další Rus Jevgenij Malkin. Útočník Pittsburghu vyhrožoval, že s Tučňáky nepodepíše nový kontrakt, ale nakonec se s Penguins dohodl na čtyřleté smlouvě za 24,4 milionu dolarů. Pětatřicetiletý centr tak zůstane v NHL věrný Penguins, s nimiž získal třikrát Stanleyův pohár v letech 2009, 2016 a 2017. Oproti dosavadnímu ročnímu příjmu 9,5 milionu dolarů bude brát o 3,4 milionu méně.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Domluveno. Ruský útočník Jevgenij Malkin prodloužil v NHL o další čtyři roky smlouvu s Pittsburghem.

Pittsburgh prodloužil o dva roky smlouvu také s náhradním brankářem Caseym DeSmithem. Třicetiletý hokejista si ročně vydělá 1,8 milionu dolarů (asi 43 milionů korun). V kádru Penguins zůstane i hvězdný obránce Kris Letang. Ten má v kapse novou šestiletou smlouvu, díky ní se může těšit na celkový příjem ve výši 36,6 milionu dolarů.

O čtyři roky si protáhne angažmá v Edmontonu i útočník Evander Kane. Na sociálních sítích potvrdil, že s Oilers uzavřel čtyřletý kontrakt na celkem 20,5 milionu dolarů.

V Tampě naopak mohou i nadále počítat se službami slovenského obránce Erika Černáka, ruského beka Michaila Sergačova a kanadského centra Anthony Cirelliho. Ti v klubu uzavřeli nové osmileté smlouvy. Jako nechráněný volný hráč podepsal s Tampou roční smlouvu na tři miliony dolarů americký zadák Ian Cole, který v uplynulé sezoně působil v Carolině.

Švédský útočník André Burakovsky, který v minulé sezoně pomohl Coloradu k zisku Stanleyova poháru, bude hrát za Seattle. Sedmadvacetiletý hráč v novém působišti podepsal pětiletou smlouvu na 27,5 milionu dolarů. Klub také uzavřel tříletý nováčkovský kontrakt se čtyřkou letošního draftu Shanem Wrightem.

Hvězdný obránce Brent Burns po 11 sezonách opouští San Jose, nově bude hrát za Carolinu. Hurricanes získali sedmatřicetiletého hokejistu při výměně spolu s útočníkem Lanem Pedersonem, opačným směrem se stěhují útočník Steve Lorentz a brankář Eetu Mäkiniemi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Carolina Hurricanes (@canes)

Velkou hvězdu získal Columbusu, jehož dres bude nosit osmadvacetiletý Johnny Gaudreau. Ten se nedohodl na pokračování v Calgary a s Blue Jackets podepsal sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů.

Pittsburghu posílil obránce Jeff Petry a útočník Ryan Poehling. Penguins výměnou za ně do Montrealu poslali beka Mika Mathesona a volbu ve čtvrtém kole draftu v roce 2023.

Čtyřiatřicetiletý Petry byl v uplynulé sezoně s šesti góly a 21 přihrávkami v 68 zápasech popáté za sebou nejproduktivnějším obráncem Montrealu. Třiadvacetiletý Poehling si v 57 utkáních připsal devět branek a osm asistencí. Osmadvacetiletý Matheson v 74 duelech minulé sezony zapsal 11 branek a 20 asistencí.

Vítěz Stanleyova poháru Colorado prodloužilo smlouvu s útočníkem Andrewem Coglianem. Kontrakt mu zaručuje příjem 1,25 milionu dolarů. V klubu budou dál hrát i obránce Josh Manson a útočník Darren Helm. Manson podepsal s Avalanche čtyřletou smlouvu, která mu zajišťuje celkem 18 milionů dolarů. Helm se domluvil na podmínkách ročního kontraktu s platem 1,25 milionu dolarů.

Brankář Marc-André Fleury bude i nadále působit v Minnesotě. Trojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Wild podepsal dvouletou smlouvu na sedm milionů dolarů (asi 171 milionů korun). Klub naopak opouští gólman Cam Talbot, když zamířil do Ottawy výměnou za švédského brankáře Filipa Gustavssona. V týmu Senátorů se mohou těšit na útočníka Clauda Girouxe. Bývalý dlouholetý kapitán Philadelphie se podle informací kanadské televizní stanice TSN domluvil se Senators na tříleté smlouvě na 19,5 milionu dolarů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Carolina Hurricanes (@canes)

Posilu do útoku hlásí i New York Rangers. Vedení Jezdců se dohodlo na angažmá s Vincentem Trocheckem. Devětadvacetiletý Američan uzavřel s Rangers sedmiletou smlouvu, která mu podle zámořských médií zaručuje 39,375 milionu dolarů. Novou akvizicí celku z Manhattanu je i slovenský brankář Jaroslav Halák, který tako nechráněný volný hráč uzavřel kontrakt na 1,55 milionu dolarů.

Útočník Robert Thomas podepsal osmiletou smlouvu s týmem St. Louis Blues. Třiadvacetiletý vítěz Stanleyova poháru z roku 2019 vydělá celkem 64 milionů dolarů. Na výdělek pět milionů dolarů se může těšit gólman Jack Campbell, jenž bude působit v Edmontonu. Třicetiletý Američan podepsal s Oilers pětiletou smlouvu.

Ještě na lepší peníze si přijde útočník Andrew Copp. Ten bude v NHL hrát za Detroit, se kterým podepsal pětiletou smlouvu na 28,125 milionu dolarů.

Hotovo má naopak definitivně za mořem slovenský obránce Andrej Sekera. Ten ukončil v 36 letech kariéru, během které strávil 16 sezon v NHL. Poslední tři roky odehrál za Dallas. V minulosti nastupoval také za Buffalo, Carolinu, Los Angeles a Edmonton.

Reklama