Hlavní obsah

Beskydská magistrála, Pustevny nebo Bílá. Tipy kam v Beskydech na běžky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezské Beskydy jsou dalším pohořím, které nabízí značné možnosti nejrůznějších zimních radovánek. Pojďte společně se Sport.cz vyrazit do oblíbených bílých běžkařských stop a poznat kouzlo zimní turistiky v našem nejvýchodnějším pohoří.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Moravskoslezské Beskydy jsou významným masivem, který tvoří nejzápadnější část geomorfologického celku s názvem Vnější Západní Karpaty. Laicky řečeno se táhnou podél severní části hranice se Slovenskem. V oblasti Jablunkova pak téměř nasedají na polskou hranici. Do vnitrozemí zasahují směrem k Valašskému Meziříčí a Frenštátu pod Radhoštěm. Některé zdroje i širší veřejnost k nim také řadí Hostýnsko-Vsetínskou hornatinu, jež s Moravskoslezskými Beskydami sousedí v oblasti Vsetínska.

Nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd je Lysá hora s nadmořskou výškou 1324 m nad mořem. Známým vrcholem je také Radhošť, kde dle pověstí bylo pradávné sídlo slovanského boha Radegasta.

Beskydy na běžkách nejen pro začátečníky

Pojďme se ale přesunout tématicky jinam, a to ke sportovní nabídce Moravskoslezských Beskyd. K jednomu z nejpopulárnějších zimních sportů, jímž je běh na lyžích. Východomoravské pohoří totiž nabízí nespočet možností, kam na běžky vyrazit.

Stejně jako tomu je v Jizerských horách nebo v Krkonoších, i Moravskoslezské Beskydy mají svou „magistrálu“. Ta je pojmenována po nejvyšší hoře zdejšího pohoří jako Lysohorská magistrála. Pozor, nepleťte si ji s turistickou Hlavní beskydskou magistrálou, která míří skrz Polsko až k hranicím Ukrajiny.

Lysohorská magistrála

Lysohorská magistrála nabízí tři hlavní trasy, které vás zavedou na samotný nejvyšší vrchol. S ohledem na náročné převýšení nejsou vhodné pro běžkaře začátečníky.

Papežov – Lysá hora (8,5 km)

První bílá stopa vede z Papežova kolem vrcholu Huserka na tisícimetrový Zimný a dále na Lysou horu. Cesta je to sice nejkratší, přesně měří 8,5 km, ale čeká vás stoupání přes 700 m.

Bílý Kříž – Lysá hora (13 km)

Druhou běžkařskou stezkou je pak téměř třináctikilometrová cesta z Bílého Kříže přes Visalije, Muroňku a Vyšní Mohelnici, která se po vrcholem Huserka naváže na první lysohorskou trasu.

Malenovice – Lysá hora (13,6 km)

Třetí možností je pak přes třináct kilometrů dlouhá trasa z Malenovic. Výchozím bodem vám bude Albínovo náměstí, dále projedete Malenovickým kotlem až k mohyle Ivančena. U ní zahnete ostře vpravo směr Labašky, u kterých budete za polovinou trati. Následně překonáte necelých sto výškových metrů, až doběhnete na rozcestí pod vrcholem Zimný. Odtud vás čeká posledních 2,5 kilometru přímo na Lysou horu.

Běžkařské trasy – okolí Bílé

Kromě Lysohorské magistrály Moravskoslezské Beskydy nabízejí lyžařské trasy v okolí Bílé, které měří přes sedm desítek kilometrů a jsou pravidelně udržovány. Najdete je pod označením červená, modrá, zelená a žlutá stopa.

TrasaKmHlavní body
Červená33,2Bílá, rozcestí Černá, Klučiny, chata Švarná Hanka, Bílý Kříž, Konečná, Sedlo pod Bobkem – Bílá
Modrá Bílá (stanice vleku Jih) – rozcestí pod Javořinou, Javořina, Kozí Hřbety, Ondrášův Dvůr, Mezivodí, Salajský potok, Čistý, Klín, Bílá
Zelená19,8Bílá – Obrázková cesta, Červík, Samčanka, Kozí Hřbety a) Mezivodí, Bílá nebo b) Javořina Bílá
Žlutá21Bílá, Sedlo pod Bobkem, Bumbálka, Klečovské sedlo, Kmínek, Masarykova chata, Salajka, Mezivodí, úbočí Čistý, Bílá

Běžkařské trasy – okolí Pusteven

Třetím rozsáhlým místem, kde mohou běžkaři zvyšovat svou kondici, jsou Pustevny. V jejich okolí vede několik různě náročných tras, z nichž nejpopulárnější měří pouhých 5 km a spojuje vrcholy Pustevny s Radhoští. Druhou oblíbenou trasou je pak šestnáctikilometrová středně těžká hřebenovka vedoucí z Pusteven na Martiňák a zpět. V obdobné délce pak můžete využít také trasu z Pusteven na chatu Mír a zpátky na Pustevny. V nohách budete mít na 17 km.

Ať už zvolíte jakékoliv běžkařské místo Moravskoslezských Beskyd, doporučujeme si předem zjistit aktuální stav sněhu i úpravu stop. Informace jsou dostupné na oficiálních stránkách skiareálů či webu beskydy.cz

Kam na běžky v Česku

Tipy na trasy a výlety běžeckého lyžování:

Reklama