Hlavní obsah

Jícha mistrovství Evropy ještě definitivně neodpískal

PRAHA

Nikdy neříkej nikdy. Toto rčení stoprocentně platí u nejlepšího českého házenkáře minulého roku Filipa Jíchy. Čtyřiadvacetiletá spojka rehabilituje po říjnové operaci kolene a kouč reprezentace Pavel Pauza si kanonýra bundesligového Kielu musel škrtnout z nominace pro blížící se ME v Norsku. Přesto existuje malá šance, že by loni druhý nejlepší střelec MS mohl šampionát stihnout. „Kdybych teď přijel a měl po čtyřměsíční pauze naskočit do takového turnaje, nebyl bych týmu přínosem,“ ví Jícha.

Článek

Plzeňský odchovanec je momentálně nejlepším českým házenkářem, jeho góly budou národnímu celku chybět. „Doufal jsem, že mistrovství Evropy stihnu. Až teď jsem ale absolvoval první stoprocentní zátěž a koleno nevydrželo a otékalo,“ popsal svůj aktuální stav Jícha na páteční tiskové konferenci v Praze.

Rehabilitace probíhá v Kielu, kde se o urostlého kanonýra starají kluboví lékaři. „Sám jsem si myslel, že vše půjde rychleji. V Kielu mám optimální podmínky, v sobotu tam opět odlétám,“ uvedl házenkář.

Přestože Jícha není v nominované šestnáctce pro šampionát, svoji účast ještě definitivně nevzdává. „Během základní skupiny šampionátu chci v Kielu odehrát jedno tréninkové utkání, samozřejmě pod dohledem klubových lékařů. Pak se rozhodneme, jestli bych mohl vydržet nějaké zápasové zatížení na mistrovství Evropy. To je ale spíš v říši teorie,“ uvědomuje si český házenkář roku 2007. „Nerad bych oficiálně dával nějakou naději. Nebylo by dobré odjíždět, kdybych mohl hrát třeba jen na 90 procent.“

Pauza se zařazením Jíchy nepočítá

Stoprocentní uzdravení své opory nepředpokládá ani trenér Pavel Pauza. „Letíme jen s hráči, schopnými stoprocentního nasazení. Je pravděpodobné, že případný Filipův příchod by vzbudil velká očekávání. A není jednoduché pak vše zvládnout. Bylo by pro něj velmi těžké do turnaje naskočit,“ ví zkušený kouč, který očekává zlepšené výkony od dalších svěřenců. „Generace hráčů kolem třicítky by měla převzít zodpovědnost. Očekávám týmový výkon všech hráčů,“ uvedl Pauza.

Střelecká zodpovědnost tak při absenci spojky Kielu bude ležet mimo jiné na Janu Filipovi. „Filip (Jícha) nám jako momentálně nejlepší házenkář v republice samozřejmě chybět bude, ale taková je realita. Musíme hrát bez něj a nemá smysl o tom přemýšlet,“ ví zkušená opora bundesligového Nordhornu.

V neděli a v pondělí sehrají čeští reprezentanti dvě přípravná utkání na Islandu, v úterý pak zamíří do Stavangeru, kde je ve středu čeká úvodní duel skupiny A mistrovství Evropy proti Slovinsku. Dále se Češi utkají s Chorvatskem a loňským vicemistrem světa Polskem.

Reklama

Související témata: