Hlavní obsah

GLOSA: Zohornův Maďar jako memento pro ostatní. Velký bratr tě sleduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by nestačilo, že to mezi Čechy a Slováky vře na vládní úrovni a že se s nadsázkou čeká, kdy na hranicích padne závora a budou k návštěvě Tater zapotřebí víza. Teď někdejší bratry „poštengroval“ pardubický hokejista Tomáš Zohorna, jenž ve středečním vyhecovaném čtvrtfinále počastoval slovenského hokejistu ve službách Hradce Králové Olivera Okuliara nadávkou: „Nauč se česky, Maďare.“ A především ho u toho zachytily kamery i mikrofony.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Pardubic Tomáš Zohorna během čtvrtfinále proti Hradci Králové

Článek

Ne, nemá cenu se lingvisticky pitvat, jestli Zohornova slova „naplnila skutkovou podstatu“ urážky, protože asi každý vidí a slyší, že rozhodně nebyla pochvalou. A asi každý tuší, že své slovenské parťáky v Dynamu oslavuje jinak a nerozdává jim slovník spisovné češtiny, aby se náš rodný jazyk dokonale naučili.

Na druhou stranu asi ani nemá cenu Zohornu exemplárně pranýřovat a lynčovat, protože sport – a v hokejovém play off to platí zvlášť – není úplnou „nedělní školou“, kde by se mluvilo jen učesaným jazykem. Nadávky létaly, létají a budou létat, protože jste-li v emocích, zaujetí i adrenalinovém rauši, tak racionálno ustupuje do pozadí a vy často dřív mluvíte, než myslíte.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Pardubice, vyhrocený závěr utkání v HradciVideo: Tipsport Extraliga / BPA

To není omlouvání, jen konstatování faktu, protože hoď kamenem, kdo při sportu někdy slovně nezhřešil. Za socialismu i po pádu železné opony slýchali hokejisté z východu nadávky do „komoušů“ a možná v NHL zaznívají i dnes. Brankář Tomáš Vokoun při finále světového šampionátu ve Vídni 2005 zase vypustil z úst invektivu vůči Kanaďanovi Danymu Heatleymu, kterou si o pár minut později těžce vyčítal a která mu zkazila bezprostřední radost ze zlata.

Omluvil se za ni a trestem pro něj bylo vlastní svědomí.

Ital Marco Materazzi pro změnu ve finále fotbalového mistrovství urazil Zinédina Zidana, jenž reagoval „slavnou“ hlavičkou, po které viděl červenou.

Jsou to extrémní příklady, které mají dokumentovat, že „trash talk“ není jen hranou komedií před boxerskými a zápasnickými mači, ale v různé podobě patří ke sportu a je svým způsobem – nechejme teď stranou duch fair play – součástí psychologické hry. Pochopitelně vše má své hranice a limity a jisté věci prostě nemají vyjít z úst, ať už je sportovcova mysl zatemněná jakkoliv.

Navíc – a to je hlavním mementem Zohornova Maďara – se kulisy sportu zásadně proměnily. V touze po dokonalém televizním zážitku jsou kamery i mikrofony prakticky kdekoliv, a tak ostrá slova nezapadnou, naopak hlasitě zaznějí do éteru. Koneckonců v pardubickém Dynamu o velkém bratrovi, který vás neustále sleduje, vědí své, neboť už v prosinci takhle mikroporty usvědčily Lukáše Radila na Spenglerově poháru z jadrných nadávek směrem ke krajanovi Matěji Stránskému.

Do jisté míry „velký bratr“ kultivuje prostředí, protože třeba trenéři dobře vědí, že jejich komunikace s rozhodčími jde ven, a tak raději volí jiná slova, než jak to bývalo kdysi.

Samozřejmě ne vždy se to povede.

Teď si to nejspíš znovu uvědomí také hráči.

Jenže i u nich dozajista bude platit, že při zatemnění mozku i před desátou večerní z úst vylétnou ostřejší slova a urážky.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama