Hlavní obsah

Šéf MOV Bach věří, že ceremoniál na Seině bude bezpečný a nezapomenutelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory bezpečnostním obavám věří, že zahajovací ceremoniál her v Paříži bude ikonický a nezapomenutelný. Agentuře AFP řekl, že má plnou důvěru ve francouzské pořadatele a je si jistý, že se všichni sportovci i diváci mohou cítit bezpečně. Poprvé v historii se 26. července představení výprav neuskuteční na stadionu, ale na řece Seině.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach

Článek

„Přístup francouzských úřadů je velmi obezřetný a profesionální. Všichni jsou odhodláni uspořádat zahajovací ceremoniál na Seině,“ uvedl Bach.

Na šestikilometrovou pouť po řece k Eiffelově věži se vydá zhruba 160 lodí se sportovci s výjimkou ruských a běloruských, které MOV kvůli válečné agresi na Ukrajině z defilé vyloučil již v polovině března. Na bezpečnost her bude dohlížet 30 tisíc policistů a četníků, posílených o 15 tisíc vojáků.

Bach reagoval také na kritiku Světové antidopingové agentury (WADA) v aféře s čínskými plavci. Před minulými hrami v Tokiu v roce 2021 mělo 23 z nich pozitivní test, ale trest nedostali, protože WADA se spokojila s odůvodněním čínské strany, že nálezy byly způsobeny kontaminací.

„Máme plnou důvěru ve WADA, v předpisy a věříme, že byly dodrženy,“ uvedl německý předseda olympijského výboru. MOV podle něj čeká, jak dopadne vyšetřování, které vede nezávislý švýcarský prokurátor Eric Cottier.

Reklama