Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Reprezentace bez Baráka? Za nominaci dává hlavu na špalek trenér, říká Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět bez Antonína Baráka vstoupila fotbalová reprezentace do listopadového srazu, klíčového v boji o EURO 2024. Nenominování záložníka Fiorentiny vyvolalo velké emoce, vše vyvrcholilo pátečním vyjádřením z iniciativy samotného Baráka. „Je tam trenér Jaroslav Šilhavý, který za to zodpovídá. Spekulovalo se o jeho pozici, ale nakonec dostal důvěru. Za nominaci dává hlavu na špalek, vybral ji,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz někdejší reprezentační kouč a aktuálně trenér Dukly Praha Petr Rada.

Přímák s Petrem RadouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Samozřejmě přesně nevíme, z jakého důvodu nebyl povolán například Antonín Barák, můžeme jen spekulovat. Nejlépe to ví sám trenér. Rozhodl se pro nějakou nominaci, povolaným fotbalistům věří a na trh jde s tímto kádrem,“ komentuje Rada současné dění kolem českého národního týmu.

Barák chybí v reprezentaci od června, původním vysvětlením bylo nevhodné chování v rámci týmu. „Trenér nás informoval, že je s Barákem v kontaktu, že se chystá nějaká schůzka. Víc k tomu momentálně nelze říct,“ uvedl šéf FAČR Petr Fousek po říjnovém mimořádném výkonném výboru, který potvrdil Jaroslava Šilhavého a jeho realizační tým ve funkci i pro závěr kvalifikace o EURO 2024.

Osmadvacetiletý záložník nebyl v uvažované nominaci ani v listopadu. „Stav je setrvalý. Mění se jen to, že před měsícem byl nemocen, teď nastupuje na část utkání,“ poznamenal Šilhavý. „Od telefonátu s Tondou před minulým srazem, u kterého jsem byl já s trenérem, žádný další kontakt neproběhl,“ doplnil reprezentační manažer Tomáš Pešír. Barák následně svolal pro novináře online setkání, ve kterém nastínil svůj pohled.

„Chytám jen to, co bylo v médiích, že Barák udělal vstřícný krok, zavolal trenérovi, ale neposunulo se to. Pak tam bylo něco, že manažer říkal, že z nich dělá hlupáky či co. Nevíme, kde je pravda, těžko posuzovat,“ praví Rada.

Sám prý zažil podobné věci, když v letech 2008 a 2009 velel reprezentační lavičce. „Hodně choulostivé. Prohráli jsme zápas, teď nevím s kým. Hráči už byli ve svých klubech, sraz oficiálně skončil, ale byli nachytáni někde na pivě. A prý, že za to můžu já. Nevím, kdo si to vymyslel, ale hodně lidí tomu věřilo,“ vzpomíná.

Přesto říká, že některá veřejná vyjádření jsou zbytečná. Možná aby situace více eskalovala. Před vrcholem kvalifikace o EURO, kdy reprezentace hraje v pátek na půdě Polska a v pondělí v Olomouci proti Moldavsku, by se však tým měl od kauz co nejvíce oprostit.

„Je potřeba být v klidu, semknout se a zvládnout to. A myslím, že zápasy zvládneme,“ apeluje Rada. Jedním dechem však dodává, že Barák může chybět. „Určitě je kvalitním hráčem – a hlavně levonohým, kterých není nikdy dost,“ vysvětluje.

Pravda je, že vytížení ve Fiorentině není takové, jaké by si národní tým představoval. „Nemysleme si, že hraje pravidelně. Dával však branku v evropských pohárech, byl stabilně v reprezentaci. Nevím, co se pak událo. Od toho je zde trenér Šilhavý, ten musí rozhodnout. Ten nese kůži na trh,“ podotýká znovu Rada.

Trápí nás koncovka, povzdechl si trenér Jaroslav Šilhavý a povolal dva nováčky do útokuVideo: Sport.cz

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama