Hlavní obsah

Biatlonistka překonala legendárního Nora

To hned tak někdo nepřekoná. Ve Světovém poháru má na kontě starty ve 27 sezonách. Neskutečná bilance... Polská biatlonistka Magdalena Gwizdoňová ve svých dvaačtyřiceti letech o víkendu v Otepää překonala i legendárního Nora Oleho Einara Björndalena, s nímž na tom do téhle zimy byla, co se týče sezon, mezi elitou stejně.

Foto: Profimedia.cz

Magdalena Gwizdoňová

Článek

Vše se změnilo během víkendového pokračování SP v Otepää. Šestašedesátým místem ve sprintu Gwizdoňová neoslnila, zasvěcení ale věděli své. V počtu sezon s alespoň jedním startem ve SP se jí už nikdo nemůže rovnat.

Gwizdoňová se poprvé objevila ve Světovém poháru v prosinci 1995, tedy v době, kdy řada z jejích soupeřek ještě nebyla na světě. Jako jediná polská biatlonistka dokázala během své kariéry vyhrát závod SP, a to i opakovaně. V prosinci 2006 v Östersundu a 2013 v Soči. Celkem šestkrát byla na stupních. Čtyřikrát startovala na ZOH. A teď překonala i Björndalena, I když pochopitelně ne v úspěšnosti, ale dlouhověkosti.

Björndalen startoval ve 26 po sobě jdoucích sezonách SP od ročníku 1992/93 až do 2017/18.

Ještě před závodem Polský svaz biatlonu sdělil, že to je poslední účast Gwizdoňové ve Světovém poháru, nikoli však konec kariéry.

Za vše tak trochu mohla i reprezentační mizerie Poláků. Gwizdoňová v průběhu sezony startovala v druholigovém IBU Cupu či na ME. Po nezdarech polského áčka v předešlých fázích sezony ale došlo při nominaci na SP v Otepää nakonec i na zkušenou matadorku. Ale asi by se startu dočkala i bez toho...

V cíli Gwizdoňová dostala kytici růží od další polské legendy – Justyny Kowalczykové, bývalé hvězdy SP v běžeckém lyžování.

Ve finále SP v Oslu už polský tým nebude mít zastoupení.

Reklama

Související témata: